Bydelen Sarkozy skulle høytrykksspyle

IKKE GLEMT: Frankrikes president Nicolas Sarkozy sliter tungt på meningsmålingene foran den avgjørende valgomgangen i Frankrike. I La Dalle d'Argenteuil er Sarkozy først og fremst kjent for at han under et besøk i 2005 beskrev områdets unge som «pakk» da han ble jaget av en rasende lokalbefolkning. (Foto: NTB scanpix)
IKKE GLEMT: Frankrikes president Nicolas Sarkozy sliter tungt på meningsmålingene foran den avgjørende valgomgangen i Frankrike. I La Dalle d'Argenteuil er Sarkozy først og fremst kjent for at han under et besøk i 2005 beskrev områdets unge som «pakk» da han ble jaget av en rasende lokalbefolkning. (Foto: NTB scanpix)

I La Dalle d'Argenteuil har ikke folk glemt at Nicolas Sarkozy under et besøk kalte dem «pakk» og ville «rense» Paris' forsteder med en Kärcher høytrykksspyler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jacques Rodriguez og Hocine Hadjchaib slapper av med en røyk på en benk i La Dalle-områdets lille gågate. De mener Sarkozy snakker mye om forskjellen mellom rike og fattige. Men han bryr seg egentlig ikke om de lavere sosiale lagene, som alltid kommer dårligst ut når økonomiske byrder skal fordeles, mener de.

– Han ønsker å presse den siste melkedråpen ut av den «kua» som folket her er, sier Hadjchaib, som er født og oppvokst i Argenteuil.

– Det avgjørende er å ha tilgang til en eiendom eller leilighet. Men myndighetene har ingen svar på dette store problemet. De hjelper bankene, men kutter i tilgangen til sosialboliger. Hjelp til bankene tjener bare de rike, sier han.

Hadjchaib mener La Dalle er mindre farlig enn mange andre forsteder. Likevel får NTBs journalist beskjed fra sin kontakt om raskt å pakke ned kameraet når fem-seks svarte ungdommer nærmer seg.

– Hva driver du med? Vet du ikke at det er farlig her? roper de.

Søndag møter Sarkozy sosialistlederen François Hollande når presidentvalget skal avgjøres.

Les også: Sarkozy avviser Strauss-Kahn-anklager

Kom ikke tilbake

Høsten 2005 kom Sarkozy, som da var innenriksminister, til La Dalle-området i Argenteuil utenfor Paris for å snakke om regjeringens prosjekter for å renovere bydelen. Det gikk ikke helt som planlagt. Skjellsord, steiner og flasker haglet og Sarkozy svarte med å omtale bydelens unge som «pakk».

Før valget i 2007 kom den ene presidentkandidaten etter den andre til La Dalle for å bedyre at de ikke hadde noen planer om å spyle dem med Kärcher, slik Sarkozy hadde lovt.

Men i år har det vært langt roligere, forteller Rodriguez og Hadjcahib.

– Vi har lyst til å kaste tomater på Nicolas Sarkozy, men han har ikke kommet tilbake. Det har ikke vært noe særlig valgkamp her, og folk er egentlig bare lut lei av politikk, sier de to til NTB.

Les også: Strauss-Kahn: - Jeg var kanskje politisk naiv

Storstilt plan

Banlieuene, eller forstedene, er områder med nedslitte, offentlige boligblokker som omkranser Frankrikes største byer. La Dalle ble bygd på 1960-tallet som et eksperiment for å huse innvandrere fra Algerie. Siden har det vært stor gjennomtrekk av innvandrere fra ulike land, og banlieuene sliter ofte med fattigdom og høy arbeidsledighet.

Sarkozy lanserte i 2007 den storstilte planen Håp for forstedene på én milliard euro for å bedre situasjonen og utjevne ulikheter i problemområder som La Dalle. Pengene skulle brukes til å skape jobber, utdanning og bedre boliger, sikkerhet og kollektivtilbud.

Les også: Sarkozy får skylden for Frankrikes problemer

I La Dalle er flere av de gamle blokkene erstattet av nybygg. Et viktig poeng har vært å skape en blandet befolkning i bydelen, slik at den ikke blir en getto.

Selv om Frankrike ble rystet av voldsom uro, vold og hærverk i flere forsteder i 2005, har banlieuene vært fraværene i årets valgkamp.

– I det nåværende økonomiske klimaet er velgerne mer opptatt av arbeidsplasser og økonomi, sier Thomas Klau, som leder tenketanken European Council on Foreign Relations til Ritzau.

Les også: Sannhetens øyeblikk for Nicolas Sarkozy

Nedsettende språk

Eurokrisen har rammet også Frankrike hardt i form av store budsjettunderskudd og økende gjeld. Både bedrifter og staten må spare penger, og fattige rammes ofte når ledigheten stiger og sosialbudsjettene krymper. Mange jobbsøkere fra forstedene klager dessuten over at de ikke får jobb fordi de har «feil» navn og adresse.

Det er heller ikke bare høy ledighet, mye kriminalitet og vedvarende sosiale problemer som har gjort Sarkozy upopulær i forstedene. Hans språkbruk overfor lokalbefolkningen har opprørt både den og mange andre franskmenn, som synes det er trist å ha en president som omtaler sine landsmenn som «pakk», «avskum», «bøller» og «ramp».

Ingen president siden 1950-tallet har vært så upopulær som Sarkozy er i dag, ifølge målinger. Søndag faller dommen over hans fem år som president.

Les også:

Strauss-Kahn refererte til kvinner som «utstyr»

Strauss-Kahn etterforskes i Frankrike


Les flere nyheter

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy