Meninger: FED-kritikere foreleser overfor FED

Etter finanskrisen og har det politiske fokuset blitt skiftet mot pengepolitikken

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lenge har FED hovedsakelig vært noe økonomer, finansfolk og byråkrater var opptatt av og engang visste eksisterte.

Men etter finanskrisen og har det politiske fokuset blitt skiftet mot pengepolitikken, hvor da den amerikanske sentralbanken er den sentrale aktøren.

I mars ble Jim Grant, en meget kjent økonom og forfatter av et meget populært nyhetsbrev på Wall Street, inviterte til gi sin mening. Han hadde lenge kritiserte lavrente-politikken under Alan Greenspan, og krisetiltakene under Ben Bernanke.

I et intervju med Bloomberg i 2010, sa han for eksempel: ”Kvantitative lettelser er et misvisende ord, de burde heller kalt det pengetrykking.”

Robert Wenzel er en annen økonom og finansrådgiver som hadde forutsett at et finansielt kollaps ville komme på grunn av boligboblen i USA før den slo ut.

To økonomer som arbeidet for FED, hadde da tatt et sitat fra han som et eksempel på ”skremselspropaganda” når de turnerte og forklarte deres ”forskning” som viste hvorfor det ikke eksisterte noen boligboble, sitatet lød slik:

"Den feilaktige analysen av de føderale reserveøkonomene McCarthy og Peach kan bli en av de verste framskrivelsene i finanshistorie siden Irving Fisher erklærte i 1929, rett før aksjekrakket, at aksjepriser ser ut til å være på et permanent høyt nivå.”

Etter en økende grad av kritikk av institusjonen, dens rolle i finanskrisen og de utrolige tiltakene så inviterte McCarthy han dit. Der forklarte Robert Wenzel hvorfor han mente de var skyld i krisen: Jim Grant fortalte så hva han ville gjort dersom han ble sentralbanksjefen:

”And what would I do if, following the inauguration of Ron Paul, I were sitting in the chairman’s office? I would do what I could to begin the normalization of interest rates. I would invite the Wall Street Journal’s Jon Hilsenrath to lunch to let him know that the Fed is now well over its deflation phobia and has put aside its Atlas complex. “It’s capitalism for us, Jon,” I would say.”

Robert Wenzel avsluttet så forelesningen med en meget sterk kritikk: ” What is wrong with having falling prices across the economy, like we now have in the computer sector, the flat screen television sector and the cell phone sector? Why, I ask, do you want stable prices? And, oh by the way, how’s that stable price thing going for you here at the Fed?”

“I will now give you more warnings about the economy. The noose is tightening on your organization, vast amounts of money printing are now required to keep your manipulated economy afloat. It will ultimately result in huge price inflation, or, if you stop printing, another massive economic crash will occur. There is no other way out.”