Sudan:Norsk minerydder sitter fengslet i Khartoum

Sudanske soldater i grenseområdet Heglig, der Sudan sier de pågrep en nordmann og andre utlendinger lørdag. Foto: Mohamed Nureldin Abdallah (Reuters)
Sudanske soldater i grenseområdet Heglig, der Sudan sier de pågrep en nordmann og andre utlendinger lørdag. Foto: Mohamed Nureldin Abdallah (Reuters)
Artikkelen fortsetter under annonsen

John Sörbö, en av Norsk Folkehjelps mest erfarne mineryddere, er pågrepet av sudanske soldater. Omstendighetene rundt pågripelsen er uklare.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Norsk Folkehjelp i Sør-Sudan:

* Norsk Folkehjelp etablerte seg i Sør-Sudan i 1986 som den eneste internasjonale hjelpeorganisasjonen som klart tok den sørsudanske opprørsgeriljaens (SPLAs) side i borgerkrigen med Nord-Sudan.

* Driver blant annet med minerydding, helseprosjekter, utdanning av helsepersonell, yrkesutdanning, landsbyutvikling og nødhjelpsberedskap.* Er blant de største arbeidsgiverne i Sør-Sudan med om lag 1.000 medarbeidere, de fleste lokalt ansatte.

(Kilde: NTB)

– Det er en av våre mest erfarne mineryddere som er blitt arrestert, sier landdirektør Jan Ledang i Norsk Folkehjelp på telefon fra Sør-Sudan til NTB.

– Vi vet ikke omstendighetene rundt pågripelsen, men vi krever ham løslatt øyeblikkelig og jobber på spreng for dette, sier Ledang.

Organisasjonen bekrefter at det er John Sörbö som er pågrepet. Han er prosjektleder og minerydder i Sør-Sudan.

Les også: - Sudan har erklært krig mot Sør-Sudan

I alt fire personer ble pågrepet av sudanske soldater i det omstridte grenseområdet mellom Sudan og Sør-Sudan lørdag. FN sier én av deres medarbeidere er i gruppen.

Ifølge myndighetene i Khartoum ble nordmannen pågrepet sammen med en brite, en sørafrikaner og en sørsudansk soldat på sudansk side av grensen, i området Heglig.

Hvor pågripelsen faktisk skjedde, er ikke bekreftet fra uavhengig hold. Ledang mener ifølge nyhetsbyrået AFP at minerydderne umulig kunne vært i Heglig, men i Pariang på sørsudansk side.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Militær bakgrunn

Den sudanske hæren hevder at de pågrepne har militær bakgrunn og hadde med seg militært utstyr og et militært kjøretøy. Ifølge en talsperson i hæren undersøkte de tre ødelagt krigsmateriell fra kampene mellom sudanske og sørsudanske styrker i området.

– Dette bekrefter det vi har sagt tidligere, at Sør-Sudan i sin aggresjon mot Heglig ble støttet av utenlandske eksperter, sier talsperson Sawarmi Khaled Saad i Khartoum til AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Sør-Sudan lover å trekke seg ut av Sudan

Hæren i Sør-Sudan avviser anklagene og sier det er snakk om en FN-bil som kjørte seg vill i området og så ble stoppet av den sudanske hæren.

– Det er tull og bare løgn. Bistandskjøretøyet burde fått fritt leide, sier Philip Aguer i den sørsudanske hæren til nyhetsbyrået Reuters.

Torn i øyet

Norsk Folkehjelp har vært kjent som en torn i øyet på regimet i Khartoum i flere år etter at organisasjonen tok stilling for opprørerne i Sør-Sudan under borgerkrigen. Det er uklart hvilke konsekvenser pågripelsen eventuelt får for organisasjonens videre arbeid i området.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ambassadør Jens-Petter Kjemprud sier til AFP at han ikke har kommet i kontakt med Sörbö.

– Dette er en prioritert oppgave for våre ambassade i Khartoum så de kan bistå ham direkte, sier pressekontakt Frode O. Andersen i UD og antar det kan skje tidligst søndag.

– Ambassaden har vært i kontakt med sudanske myndigheter og jobber med å få klarhet i grunnlaget for arrestasjonen. Det er viktig å få avklart omstendighetene, sier Andersen. Den norske ambassaden koordinerer arbeidet med den britiske og den sørafrikanske ambassaden.

Frykt for full krig

Frykten for at Sudan og Sør-Sudan igjen skal gå til fullskala krig mot hverandre har økt dramatisk de siste ukene. Partene har gjennomført gjentatte angrep inne på hverandres territorium.

Bakteppet for striden er en langvarig krangel om fordelingen av oljeinntektene i området. For snart tre uker siden gikk sørsudanske styrker inn i Heglig, der Sudan pumper opp rundt halvparten av sin daglige oljeproduksjon på rundt 115.000 fat. Sudan svarte med å bombe den sørsudanske oljebyen Bentiu.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Begge landene hevder at Heglig tilhører dem. Sør-Sudan, som kaller området Panthou, hevder at det er en del av delstaten Unity, mens Sudan på sin side holder knallhardt på at Heglig ligger i deres delstat Sør-Kordofan.


Les også:

FNs sikkerhetsråd krever sudansk våpenhvile

Sudan og Sør-Sudan: På randen av ny krig?

Sudansk guvernør ber soldater drepe for fote


Les flere nyheter her