Mood: – Vold avler vold

OFFISIELT: Generalmajor Robert Mood skal allerede være på vei til Damaskus for å ta fatt på oppgaven som leder for FNs observatørkorps i Syria. (Foto: NTB scanpix)
OFFISIELT: Generalmajor Robert Mood skal allerede være på vei til Damaskus for å ta fatt på oppgaven som leder for FNs observatørkorps i Syria. (Foto: NTB scanpix)

FN har utnevnt den norske generalmajoren Robert Mood til å lede observatørkorpset i Syria. Han sier det er uproblematisk å møte lederne for regimet hvis det blir aktuelt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er et stort privilegium å tjene FN og det syriske folk. Samtidig vil jeg understreke at dette blir en meget krevende oppgave. De ubevæpnede observatørene kan ikke løse problemene alene, men de kan bidra til å redusere volden, sier generalmajoren i en pressemelding.

Han tror også tilstedeværelsen kan bedre dialogen og bidra til en politisk prosess.

Mood ble nominert til stillingen av FNs generalsekretær Ban Ki-moon tidligere i uken, og ettersom ingen land har protestert mot avgjørelsen, ble Mood formelt utnevnt til leder for FN-observatørene fredag.

Vanskelig oppdrag

– Vold avler vold. Alle som bruker vold i Syria, oppfordres til å slutte opp om Kofi Annans sekspunkt-plan slik at vi får slutt på sivilbefolkningens lidelser og finner politiske løsninger, sier Robert Mood.

Oppdraget anses som svært vanskelig på grunn av manglende tillit hos partene i Syria, problemer med å rekruttere nok observatører og syriske myndigheters trege byråkrati.

Les også: Syrisk blodbad legger press på FN

Han utelukker ikke møter direkte med president Bashar al-Assad eller andre av makthaverne i Syrias sterkt kritiserte regime.

– Hvis det skulle bli aktuelt, ser jeg på det som uproblematisk. I en slik situasjon har Norge en god tradisjon for å prate med alle, også når vi har helt forskjellige ståsteder, sier Mood til NRK.

Mood befinner seg i Genève i Sveits og vil reise til Damaskus i løpet av helgen, opplyser hans pressetalsmann, Kim Gulbrandsen.

300 offiserer

Et lite antall observatører befinner seg allerede i Syria, men meningen er at korpset skal utvides til 300 offiserer i løpet av få uker.

Mood er godt kjent i Damaskus og hadde også oppgaven med å forhandle fram betingelsene før FN sendte den første fortroppen med ubevæpnede observatører til Syria for snart to uker siden. Da jobbet han tett med FNs og Den arabiske ligas Syria-utsending, Kofi Annan.

Observatørenes oppdrag er å overvåke våpenhvilen som trådte i kraft 12. april, men som er blitt brutt hver eneste dag siden.

Les også: Syria setter Kofi Annan på hard prøve

Risikofylt

Observatørenes oppdrag vil kunne bli risikofylt, sier forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap).

– Situasjonen i Syria er skjør, og man vil være helt avhengig av begge parters respekt for FN-personellets integritet. Vi må ha realistiske forventninger til hva observatørstyrken kan oppnå. Håpet er allikevel at observatørenes nærvær kan bidra til å dempe voldsbruken i landet, sier forsvarsministeren.

Les også: FN-koner ber Syrias førstedame ta grep

– Jeg er veldig glad for at Mood er blitt forespurt om å være styrkesjef for FNs observatørmisjon i Syria, sier Eide.

Han påpeker at Mood har svært godt kjennskap til regionen, blant annet fra perioden som sjef for United Nations Truce Supervision Organization (UNTSO) – Hans lange erfaring fra og engasjement for FN, gjør at han kan bidra på en god måte i et svært sentralt oppdrag til støtte for internasjonal fred og sikkerhet, fortsetter Espen Barth Eide.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden