Tror ikke Iran vil lage atomvåpen

AVVISER: Iran har ennå ikke bestemt seg for å lage atomvåpen, ifølge Israels forsvarssjef Benny Gantz. Her er Gantz sammen med statsminister Benjamin Netanyahu under en minneseremoni for falne soldater i Jerusalem onsdag. (Foto: NTB scanpix)
AVVISER: Iran har ennå ikke bestemt seg for å lage atomvåpen, ifølge Israels forsvarssjef Benny Gantz. Her er Gantz sammen med statsminister Benjamin Netanyahu under en minneseremoni for falne soldater i Jerusalem onsdag. (Foto: NTB scanpix)

Irans «svært rasjonelle» lederskap kommer ikke til å utvikle atomvåpen, tror Israels forsvarssjef – stikk i strid med Benjamin Netanyahus oppfatning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Generalløytnant Benny Gantz sier til den venstreorienterte avisa Haaretz at internasjonalt press på Iran, i form av diplomatiske og økonomiske sanksjoner, er i ferd med å bære frukter.

Gantzs tidligere uttalelser om Irans atomprogram har vært forsiktige, og i skarp kontrast til den dramatiske retorikken som stadig kommer fra statsminister Netanyahus munn.

– Iran beveger seg skrittvis mot et punkt hvor landet vil være i stand til å bestemme seg for om det vil lage en atombombe. Iran har ennå ikke bestemt seg for å gå seg så langt, sier Gantz.

«Rasjonelle mennesker»

Han tror Irans øverste leder, Ayatolla Ali Khamenei, kan komme til å velge å produsere atomvåpen dersom han ikke tror at Iran vil straffes for det.

– Etter min mening, vil han begå en enorm feil dersom han gjør det, og jeg tror ikke han vil ta det siste skrittet, sier forsvarssjefen, og fortsetter:

– Jeg tror det iranske lederskapet består av svært rasjonelle mennesker. Men jeg er enig i at et slikt middel i hendene på islamistiske fundamentalister, som iblant gjør ulike beregninger, er farlig.

Gantz mener sanksjonene er i ferd med å virke, men påpeker at det militære alternativet trenger kredibilitet.

Les også: Oljefondet investerer i atomvåpen

Militært angrep

Israel, som antas å ha Midtøstens eneste atomvåpenarsenal, har ikke utelukket å gå til militært angrep på Iran dersom Vesten ikke lykkes med å få landet til å stanse sitt atomprogram gjennom økonomiske sanksjoner.

I et intervju med CNN tirsdag, sa Netanyahu at han ikke vil gå inn i et veddemål om verdens sikkerhet basert på «Irans rasjonelle oppførsel». Et militant islamistisk regime «kan sette ideologi foran egen overlevelse», sa statsministeren.

Fremstillingen av Iran som irrasjonell – med vilje til å angripe Israel med atomvåpen selv om det innebærer at den islamske republikken ødelegges – kan fungerte som et argument for å gjennomføre målrettede angrep mot Irans atominstallasjoner.

Les også: Israelsk etterretning tviler på iransk atomvåpenplan

Minnedag

Shannon Kile, som er ekspert på atomvåpenspredning ved Det internasjonale fredsforskningsinstituttet i Stockholm, omtaler forsvarssjef Gantzs beskrivelse av iranske ledere som en interessant helomvending.

– Forhåpentligvis vil det redusere insentivene for å gjennomføre enhver form for forebyggende angrep, i alle fall inntil videre, sier han.

Les også: - Russisk ubåt hadde atomvåpen ombord da den brant

Iran hevder landets atomprogram er rettet mot kjernekraft, mens de vestlige maktene mistenker at republikken i virkeligheten forsøker å skaffe seg atomvåpen.

Gantz uttalelser fikk lite oppmerksomhet i på den årlige minnedagen for falne soldater i Israel onsdag, hvor politisk debatt tar en pause. Men de kommer til å tilspisse den pågående debatten i Israel om utsiktene for at Iran lager atomvåpen, samt risikoen knyttet til et eventuelt israelsk angrep rettet mot den islamske republikkens atominstallasjoner.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden