- Israel viser sin sanne politikk

Israels statsminister Benjamin Netanyahu varsler at regjeringen har besluttet å gjøre tre utposter på Vestbredden lovlige. (Foto: NTB scanpix)
Israels statsminister Benjamin Netanyahu varsler at regjeringen har besluttet å gjøre tre utposter på Vestbredden lovlige. (Foto: NTB scanpix)

Israel har bestemt at tre utposter på Vestbredden skal ha status som lovlige. Palestinerne kritiserer avgjørelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En talsmann for palestinernes president Mahmoud Abbas sier Israel «nok en gang har gjort sitt» for å ødelegge for fredsprosessen.

Palestinerne venter i disse dager at statsminister Benjamin Netanyahu skal svare på et brev Abbas har sendt. Der ber Abbas Israel stanse byggingen av nye bosetninger i okkuperte områder for å kunne vekke fredsprosessen til live igjen.

– Legaliseringen av bosetningene er Netanyahus svar, sier Nabil Abu Rudeina, Abbas talsmann.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon er svært bekymret over avgjørelsen, opplyser en av hans talsmenn.

– Generalsekretæren er skuffet over at en slik avgjørelse blir tatt samtidig som det gjøres nye forsøk på å gjenopprette dialog, sier talsmann Eduardo del Buey.

– Endrer ingenting

Utpostene, som i utgangspunktet er satt opp ulovlig på okkupert territorium, har til sammen 840 innbyggere. To av dem ligger nord på Vestbredden, mens én ligger sør i det palestinske området, like ved byen Hebron.

Beslutningen om å legalisere utpostene ble tatt av en ministerkomité i regjeringen mandag kveld, ifølge en kunngjøring fra kontoret til statsminister Benjamin Netanyahu. Komiteen består av fire ministre som skal sørge for å regulere utpostene innenfor israelsk lovverk, slik Høyesterett krever.

En israelsk tjenestemann understreker at avgjørelsen ikke endrer «realitetene på bakken». Det betyr heller ikke at det er etablert nye israelske bosetninger på Vestbredden eller at noen av de nåværende utvides, fremholder kilden overfor AFP.

Les også: 1.350 palestinske fanger sultestreiker i Israel

Israelsk kritikk

Men også den israelske fredsbevegelsen retter sterk kritikk mot avgjørelsen.

– Den israelske regjeringen viser sin sanne politikk, at den i stedet for å søke fred, bygger nye bosetninger, sier Hagit Ofran i Fred nå.

Han påpeker at det er første gang siden 1990 at Israel etablerer det han mener i realiteten er nye bosetninger. Han anklager også regjeringen for å ha ført den israelske offentligheten bak lyset.

Les også: - Israelske agenter pågrepet

Les flere nyheter

Personvernpolicy