Åpen for alle - alltid

- Urettferdig at ikke alle de andre fikk det samme

TØFT MØTE: Thoresen sier det var tøffere enn han hadde forberedt seg på, å se opptakene av seg selv bli rammet av Anders Behring Breiviks bombe. Onsdag skal han vitne mot massedrapsmannen. Foto: NTB scanpix)
TØFT MØTE: Thoresen sier det var tøffere enn han hadde forberedt seg på, å se opptakene av seg selv bli rammet av Anders Behring Breiviks bombe. Onsdag skal han vitne mot massedrapsmannen. Foto: NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eivind Dahl Thoresen fikk mandag en slags unnskyldning fra Anders Behring Breivik fordi han tilfeldig ble rammet av bomben i Oslo. Den synes han ikke er mye verdt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under aktors utspørring mandag var massedrapsmannen bare villig til å strekke sin unnskyldning til de han var helt sikker på at ikke hadde noen politisk tilknytning til hans definerte fiender. Han nevnte Eivind Dahl Thoresen og en av de drepte ved navn og hevdet med det å komme med en stor beklagelse.

– Det satte en støkk i meg da mitt navn plutselig ble nevnt. Det var ubehagelig. Og den unnskyldningen synes jeg ikke er så veldig mye verdt, for å si det mildt, sier han til NTB.

Han mener Breivik bare gjorde dette for å prøve å legitimere sine handlinger.

– Og så opplevde jeg det som urettferdig at ikke alle de andre også fikk en unnskyldning. Jeg tror dette er et taktisk utspill fra Breivik. Han benyttet nok anledningen til å forsøke å vise at han har empati, for å påvirke tilregnelighetsrapporten, sier Thoresen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tøft å se videoopptak

Den 26-årige jusstudenten passerte tilfeldigvis nedover Grubbegata på vei fra sommerjobben i OBOS og gikk motsatt vei av Breiviks fluktrute. Han var i ytterkanten av Einar Gerhardsens plass da eksplosjonen gikk av og ble påført betydelige skader på armene og beina, blant annet av splinter.

– Det tøffeste hittil har vært å se overvåkingsopptaket av meg selv. Jeg hadde jo sett det på forhånd, men det ble noe helt annet å se det i en rettssal. Det var også vondt å høre hvor stolt virket da han forklarte om bombeforberedelsene, sier Thoresen til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommentar: - En hånlig unnskylding

Han sier han også er spent på de nærmeste dagene, hvor han skal vitne og høre politi og helsepersonell forklare om bombeskadene.

– Jeg tror nok de verste tingene kom den første uka. Men jeg er usikker på hvordan jeg vil reagere i vitneboksen. Skal jeg se bort på ham, eller på dommeren? Sånne ting. Jeg er også usikker på hvordan forklaringen min skal legges opp, men jeg regner med jeg blir brifet på dette før jeg skal vitne, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil få en avslutning

Rett før påske fjernet han den siste splinten i beinet. Han går fortsatt på krykker og sliter fortsatt med sårskadene. 26-åringen mener det er en viktig oppgave å få vitnet mot Anders Behring Breivik.

– Nå er det jo mange fra regjeringskvartalet som er innkalt til retten, så det hadde kanskje ikke hatt så stor betydning for saken om ikke alle vitnet. Men jeg ser også på det som en viktig avslutning på dette for min egen del, sier Thoresen.

Les også: - Han driver et spill med retten

Thoresen studerer i Bergen og er i Oslo i de første to ukene av rettssaken.

– Jeg vil ikke la denne skadene og denne saken gå mer utover studiene, så jeg kommer nok ikke til å følge den så nøye videre. Jeg vil heller prioritere å bli ferdig med det jeg skal på studiet i vår, og det skal jeg klare, sier han til NTB.

Les også de ordrette referatene fra rettssaken de tidligere dagene:

Dag 1: 16.04 2012

Dag 2: 17.04.2012

Dag 3: 18.04.2012

Dag 4: 19.04 2012

Dag 5: 20.04 2012

Dag 6: 23.04.2012

Les alt om rettssaken

Les flere nyheter her