Våknet 22. juli og tenkte han ikke hadde lyst til å dø

Både journalister og tilhørere forlot tingrettens sal 250 gråtende mens Breivik forklarte seg torsdag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix.
Både journalister og tilhørere forlot tingrettens sal 250 gråtende mens Breivik forklarte seg torsdag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix.

Fredag 22. juli våknet Anders Behring Breivik hjemme på gutterommet i Oslo med vissheten om at dette var dagen han skulle dø.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens den terrortiltalte massemorderen jevnt og behersket i time etter time fortalte retten om hvordan han forberedte seg til 22. juli og planen han egentlig ønsket å gjennomføre, var det tydelig at forklaringen hans rystet både fornærmede, etterlatte og pressefolk.

Både journalister og tilhørere forlot tingrettens sal 250 gråtende mens Breivik forklarte seg.

Les også: - Utøya var Norges beste mål

Tydelig stolt av prestasjonen sin fortalte Breivik detaljert, ned til et slikt nivå at tingrettsdommer Wenche Elizabeth Arntzen valgte å bryte inn for å minne statsadvokat Svein Holden om å moderere detaljnivået om hvordan gjødselbomben ble laget og hvilket utstyr han brukte.

– Hans forklaring må være det sterkeste som noen gang er sagt i en norsk rettssal. Aldri har noe vært i nærheten av dette, sier Aftenpostens politiske redaktør Harald Stanghelle.

Var kjempenervøs

To dager før 22. juli kjørte Breivik bilen med hovedladningen til Oslo og tok toget tilbake til Rena, hele tiden med pistolen og 17 skudd med seg.

Det var ikke lenger noen vei tilbake. Han ville kjempe seg ut av situasjoner som kunne sette terrorplanene i fare.

Les også: Smilet ble tørket bort

Den siste natten overnattet Breivik i morens leilighet på Oslos vestkant, etter sigende fullstendig utslitt etter å ha jobbet så hardt med å forberede terrorangrepene.

– Da jeg våknet den fredagen, tenkte jeg at dette er dagen jeg kommer til å dø og at jeg hadde veldig liten lyst til å dø. Jeg var kjempenervøs den morgenen, sa Breivik.

Bare avbrutt av enkelte klargjørende spørsmål fra statsadvokat Svein Holden, fikk massemorderen fortelle hvordan han plasserte ut fluktbilen på Hammersborg torg nær regjeringskvartalet og «rekognoserte en siste gang» da han gikk forbi Høyblokka for å ta drosje tilbake til bombebilen.

– Jeg sjekket om det var mulig å parkere der, sa Breivik.

– Sånn går det

Nær sagt skritt for skritt fikk retten innblikk i hvordan han knotet med å publisere propagandavideoen på YouTube og innså at han måtte kjøre med bombebilen før han rakk å ødelegge harddisken i datamaskinen som sto og jobbet med å sende manifestet til 8.000 e-postadresser.

Det første hinderet han støtte på var en bilulykke på Skøyen. Den vakte frykt for å bli oppdaget, men dette unngikk han. Da han kom til regjeringskvartalet stanset han et minutt eller to.

– Da tenkte jeg på nytt at jeg var veldig lite keen på å dø, men sånn går det, sa Breivik før han fortsatte med siste del av forklaringen før eksplosjonen som utgjorde starten på den verste drapsorgien nordmenn kan huske.

– Jeg tente lunten og tenkte at det ville komme fire sikkerhetsvakter. Jeg tok på meg hjelmen og var forberedt på å kjempe mot dem. Så gikk jeg ut av bilen og bort derfra, Breivik.

– Da jeg kjørte av gårde, hørte jeg to kasser ramlet ned i lasterommet og lagde et veldig bråk. Så skjønte jeg at de ble dyttet over ende av trykkbølgen og at bråket var lyden fra eksplosjonen, sa Breivik.

Les også de ordrette referatene fra rettssaken:

Dag 1: 16.04 2012

Dag 2: 17.04.2012

Dag 3: 18.04.2012

Dag 4: 19.04 2012

Les alt om rettssaken

Les flere nyheter her

Personvernpolicy