Meny

Kulturminister i kaketrøbbel

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Protester etter at den svenske kulturministeren skar i kontroversiell kunst-kake.
Sveriges kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (fra Moderaterna) skulle holde tale om kunstens frihet og rett til å provosere ved World Art Day i Moderna museet i Stockholm søndag.


Hun visste at hun skulle skjære en kake før talen, men var ikke klar over at kaken forestilte overkroppen til en farget kvinne. At kunstnerens eget hode, svartmalt og med ildrøde lepper, var del av installasjonen visste hun heller ikke, melder Aftonbladet.

Kunstneren skrek hver gang kniven ble satt i «kakekroppen».

Se video av den hylende menneskekaken her

– Rasistiske overtoner

Kulturministeren, som nok ble tatt litt på sengen, reagerte ved å mate kunstneren med en kakebit. Nå krever Afrosvenskarnas Riksförbund Liljeroths avgang. De mener episoden var smakløs og rasistisk, og henspilte på kannibalisme.

– Dette er en installasjon full av rasistiske overtoner, sier organisasjonens talsperson Kitimbwa Sabuni til Aftonbladet.

– Misforstått

Kunsteren Makode Aj Linde, som selv har afrikansk bakgrunn, tar ofte opp spørsmål som rasisme, fremmedfiendlighet og slaveri.

Kulturministeren selv har forståelse for at fotografiet der hun smilende skjærer opp kaken kan virke provoserende.

– Det er ikke merkelig i det hele tatt. Fotografiet er svært bisart. De har vel rett til å synes jeg skal gå av, men slike krav dukker opp med jevne mellomrom. Det hører til rollen, sier hun til Aftonbladet tirsdag.

Kulturministeren understreker videre at hun mener kunst må få provosere. Kunstneren, Makode Aj Linde, mener seg misforstått.

Les flere nyheter

Populært