Breivik fastholder påstandene om kontaktnett

I brevet Breivik har sendt til VG, Dagbladet og ABC Nyheter fra fengselet fastholder han at det finnes et «KT-nettverk», som skal være et «løst sammenknyttet nettverk som identifiserer seg med «korsfareridentiteten». Foto: Faksimile (Scanpix)
I brevet Breivik har sendt til VG, Dagbladet og ABC Nyheter fra fengselet fastholder han at det finnes et «KT-nettverk», som skal være et «løst sammenknyttet nettverk som identifiserer seg med «korsfareridentiteten». Foto: Faksimile (Scanpix)

I sitt brev til pressen fastholder Anders Behring Breivik påstanden om at han har pleiet kontakt med seks andre «militante nasjonalister» , hvorav to i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har vært mye usikkerhet knyttet til hvorvidt «Knights Templar»-gruppen Breivik omtaler i sitt manifest faktisk eksisterer.

I brevet Breivik har sendt til VG, Dagbladet og ABC Nyheter fra fengselet fastholder han at det finnes et «KT-nettverk», som skal være et «løst sammenknyttet nettverk som identifiserer seg med «korsfareridentiteten».

Han omtaler tre personer han skal ha møtt i London i 2002 og «serberen» han skal ha møtt i Liberia samme år. I tillegg hevder han i perioden 2002-2011 å ha vært i kontakt med to personer som har «hele eller deler av sitt virke i Norge».

Les også: - Breivik innrømmer løgn i brev til pressen

«Min bruk av ordet kommandør er en referanse som er benyttet i kompendiet der jeg omtaler meg selv som en celle-kommandør. Det er benyttet i forbindelse med at jeg er tilknyttet to andre individer/celler i Norge», hevder Breivik.

Spørsmålet om hvorvidt Breivik hadde medhjelpere, har stått sentralt i politiets etterforskning.

Inkonsekvent

Fremstillingen i brevet fremstår imidlertid noe inkonsekvent. Breivik innrømmer på brevets side 11 at manifestets beskrivelse av en Knights Templar-orden med medalje- og uniformssystemer «IKKE [er] et eksisterende system». I brevet plasserer Breivik seg i en «militant nasjonalistisk» tradisjon, men trekker også frem en rekke andre terrorgrupper og terrorister han har funnet inspirasjon hos.

Han understreker at det er for disse militante nasjonalistene «manifestet» 2083 er skrevet.

Les også: Breivik angriper den rettspsykiatriske rapporten

«Innholdet i kompendiet er som kjent svært radikalt, og det er kun ment for svært radikale individer. Det er såkalt politisk ekstremistisk litteratur som er ment for såkalte politiske ekstremister», skriver Breivik.

Vil tilbakevise rettspsykiatrisk erklæring

Størsteparten av brevet går med til en punktvis tilbakevisning av den første rettspsykiatriske erklæringen, der de to rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim før jul erklærte at Breivik lider av paranoid schizofreni og at han dermed er strafferettslig utilregnelig.

Breivik tar i brevet for seg det han kaller «flere enn 200 løgner», og størsteparten av brevet går med til å tilbakevise «oppdiktede påstander».

Les også: Fjordman mener Breivik er mentalt forstyrret

Han sammenligner også behandlingen han får med tvangsinnleggelsen av Knut Hamsun, som «var kun en av 15 personer som måtte lide denne ydmykende skjebnen».

Feilene dreier seg om alt fra språklige rettelser til avsnitt han mener er «oppdiktet» for å fremstille ham som syk.

Selv oppfatter Breivik at han var tilregnelig under terrorhandlingene.

Breivik holder også fast ved påstandene om store inntekter i perioden 2002-2006, og hevder han bedrev utstrakt hvitvasking i denne perioden. Rettssaken mot Breivik starter mandag 16. april i Oslo tingrett og vil pågå i ti uker.

Dom er ventet senest 20. juli.

Det har ikke lykkes ABC Nyheter å komme i kontakt med statsadvokat Svein Holden for kommentar til artikkelen.


Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden