Stortingspolitiker nær begravet av snøskred

Bare flaks reddet stortingsrepresentant Tove-Lise Torve (47) da hun holdt på å bli begravet av et snøras i hjembygda Sunndal i Møre og Romsdal mandag. Les hennes dramatiske beretning her. Foto: Stortinget.no.
Bare flaks reddet stortingsrepresentant Tove-Lise Torve (47) da hun holdt på å bli begravet av et snøras i hjembygda Sunndal i Møre og Romsdal mandag. Les hennes dramatiske beretning her. Foto: Stortinget.no.

- En grusom opplevelse, forteller stortingsrepresentant Tove-Lise Torve (Ap) om da hun holdt på å bli begravet av et snøskred mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om snøskred

Skred truer liv og verdier i Norge. Siden midt på 1800-tallet har ca 1550 mennesker omkommet i snøskred, 150 i kvikkleireskred, og 175 i fjellskred med flodbølger, skriver NGI.

Selv små snøskred kan være svært farlige, selv om en er sammen med godt trente ledere med rett utstyr. Mellom 55 og 68 % av ofrene som er helt begravd av snø i et snøskred dør, og bare 80 % av ofrene som er værende på overflaten overlever.

 • De fleste skred som er farlige for skiløperer, utløses vanligvis under eller like etter perioder med sterkt snøfall, vind eller temperaturstigning. Faren er som regel størst når snøfall og vind opptrer samtidig.
 • Selv om overflaten virker hard og fast, kan løse lag lenger nede i snødekket medføre skredfare.
 • Hører du “drønn” i snødekket er dette tegn på skredfare.
 • Fjellsider og skråninger som ligger i le for vind, samler mest snø. Her er skredfaren størst. Unngå derfor skråninger hvor det ser ut som det ligger mer snø enn ellers i terrenget
 • De fleste skred blir utløst i terreng som har en helling på mellom 30 og 50 grader. Vær oppmerksom i mindre heng dersom “skredsignalene” er til stede.
 • Legg ruta i nærheten av oppstikkende fjellknauser, steinblokker o.l. Her er snødekket tynnere, og holdes bedre på plass.
 • De fleste skred som medføre ulykker, utløses av skiløperen selv. Blir du tatt av skred, prøv å kvitte deg med ski og staver. Forsøk deretter å svømme på overflaten av skredet.
 • Blir du begravd i snømassene, prøv å skaff deg luftrom foran ansiktet. Vent med å rope til du hører at hjelpemannskapene er like ved slik at du sparer mest mulig luft. Lyden dempes kraftig av snøen.
 • Skiløpere som ser at noen blir tatt av skred, må sette i gang leting med en gang. Gå over skredet og se om noe stikker fram. Ta av tuppen på staven og stikk så langt ned i snøen som du kan der det er sannsynlig å finne noen.
 • Er det flere i følge må en person øyeblikkelig gå for å hente hjelp. Lavinehunder finner nesten alltid de som er tatt av skred. Andre hunder kan også brukes til leting.
 • Lytt til værmelding og skredvarsel hver dag

Bare flaks reddet stortingsrepresentant Tove-Lise Torve (47) da hun holdt på å bli begravet av et snøras i hjembygda Sunndal i Møre og Romsdal mandag.

Det var under en trimtur mandag formiddag at det holdt på å gå helt galt for den tidligere ordføreren som er medlem av justiskomiteen og har sittet som representant på Stortinget siden 2009:

– Jeg hørte plutselig et kraftig smell oppe i fjellsida. Jeg forsøkte å se oppover, men fordi det snødde så tett var det vanskelig å se noe som helst. Så kjenner jeg en vegg av vind komme rett mot meg, og ser en bred snøfonn komme buldrende nedover - rett i mot meg, forteller en fortsatt oppskaket Torve på telefon til ABC Nyheter.

– Jeg forsøkte å springe unna, men klarte selvsagt ikke løpe fort nok, slik at trykket fra gufsen traff meg med et slag i ryggen. Jeg var livredd!

Klamret seg til lyktestolpe

Torve forteller at hun ikke hadde med seg mobiltelefon på turen, og at hun løp så fort at hun fikk lårstrekk. Heldigvis klarte hun å kaste seg rundt en lyktestolpe som hun klamret seg til så hardt hun kunne, mens raset slo i mot.

– Jeg fikk ikke puste på grunn av gufsen, alt var helt hvitt og det buldret og braket rundt meg. Men jeg måtte bare forsøke å beholde roen, holde meg fast og håpe på at selve skredet ikke var så stort at jeg ville bli begravd.

– Jeg kjente at snøen pakket seg rundt oppover lårene mine, og tenkte at nå er det sikkert slutt.

Les også: Sjekk snøskredfaren der du er

Heldigvis ga det massive snøskredet seg før det kom helt fram til stolpen hvor hun klamret seg fast. Derfor kunne hun etter en stund klatre ut av snøfonna hun stod fast i og forsøke å komme seg hjemover så fort hun kunne.

Englevakt

– Jeg hinket meg hjemover med lårstrekken. Men den er jo bare for småtterier å regne, sammenlignet med hva som kunne ha skjedd. Jeg kjenner fortsatt adrenalinet pumpe, forteller Tove-Lise Torve til ABC Nyheter, og legger til at hun tror morgendagens trimtur vil gå til svømmehallen.

Ifølge stortingsrepresentanten har det falt svært mye nysnø i Sunndal den siste tida. Trolig har det gjort at ekstra mye snø var samlet opp da fonna løsnet denne gangen.

– Jeg tør knapt tenke på hva som hadde skjedd om jeg hadde løpt den andre veien, sier Torve.

Les Tove-Lise Torves egen blogg om raset

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden