Valglokalene har åpnet i Myanmar

HAR TOREN: Tilhengere av Det nasjonale demokratiforbundet (NLD) er ikke i tvil om at deres leder og heltinne Aung San Suu Kyi vil bli innvalgt i Myanmars nasjonalforsamling. (Foto: NTBscanpix)
HAR TOREN: Tilhengere av Det nasjonale demokratiforbundet (NLD) er ikke i tvil om at deres leder og heltinne Aung San Suu Kyi vil bli innvalgt i Myanmars nasjonalforsamling. (Foto: NTBscanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Valglokalene har åpnet i Myanmar, der opposisjonsleder Aung San Suu Kyi ventes å sikre seg en plass i nasjonalforsamlingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Valget i Myanmar

* 48 av de 1.158 plassene i nasjonalforsamlingen og regionalforsamlingene er på valg i suppleringsvalget.

* 168 kandidater fra 17 partier stiller til valg, sammen med åtte uavhengige kandidater.

* Blant dem som for første gang stiller til valg, er fredsprisvinner Aung San Suu Kyi fra Det nasjonale demokratiforbundet (NLD).

* En firedel av plassene i Myanmars nasjonalforsamling er forbeholdt militært personell, som blir utpekt av forsvarssjefen.

* Partiet USDP, som i hovedsak består av tidligere militære, kontrollerer 79 prosent av de resterende plassene i underhuset, og 77 prosent av de resterende plassene i overhuset.

(Kilde: NTB)

Bare 48 av de 1.158 plassene i nasjonalforsamlingen og regionalforsamlingene er rett nok på valg suppleringsvalget, men Det nasjonale demokratiforbundet (NLD) kjemper om 44 av dem.

NLD vant en brakseier under valget i 1990, men landets militære annullerte den gang resultatet og regjerte videre med hard hånd, som de hadde gjort siden militærkuppet i 1962.

Aung San Suu Kyi satt i husarrest og stilte ikke som kandidat i 1990. Da militærjuntaen holdt nytt valg i 2010, ble det boikottet av NLD og Su Kyi.

Militær dominans

Valget i 2010 ble vunnet av USDP, et parti som er dannet av tidligere militære og som sikret seg nærmere 80 prosent av stemmene.

Myanmars grunnlov slår fortsatt fast at hver fjerde plass i nasjonalforsamlingen skal være forbeholdt militært personell, direkte utpekt av forsvarssjefen.

De militæres parti USDP kontrollerer i dag nærmere 80 prosent av de resterende plassene, og opposisjonen vil derfor uansett få lite de skulle ha sagt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Suu Kyi: - Valget blir ikke fritt

Anklager om valgfusk

Søndag morgen kom det rapporter om at det er blitt fusket med valgsedlene over hele Myanmar. Ifølge talsmann for partiet til Aung San Suu Kyi, Nyan Win, har han mottatt en rekke klager på at det er smurt voks over feltet der man kan krysse av for å stemme på Det nasjonale demokratiforbundet (NLD), slik at stemmekrysset senere kan viskes ut.

– Dette skjer over hele landet. Det er valgkommisjonen som er ansvarlig, sier Win.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

NLD kjemper om å ta 44 av de 45 setene i nasjonalforsamlingen som er på valg i søndagens suppleringsvalg. Demokratiforkjemper og nobelprisvinner Aung San Suu Kyi ventes for første gang å få en plass i forsamlingen.

Les også: Hva skal landet hete?

Reformer

Søndagens valg markerer likevel et håp om en lysere framtid i Myanmar, der landets president, tidligere general Thein Sein, i fjor uventet åpnet for reformer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Suu Kyi ble invitert inn i varmen, 600 politiske fanger er siden sluppet fri og regimet har inngått våpenhvile med opprørsgrupper og slakket på kontrollen med mediene i landet.

Observatører og journalister er på plass for å følge suppleringsvalget, og omverdenen vurderer å oppheve sine sanksjoner om det går bra.

Les også: Suu Kyi vil endre Myanmars grunnlov

Langt fram

Aung San Suu Kyi legger ikke skjul på at det er langt fram, og hun vil neppe nå sitt mål om å reformere grunnloven og riste makten fra de militære og deres støttespillere med det første.

Hun understreker også at valget verken kan sees på som fritt eller demokratisk, men mener likevel at det var riktig av NLD å stille.

Rundt 6,8 millioner velgere av en befolkning på over 60 millioner kan avgi stemme i suppleringsvalget, men i Kachin-staten er det avlyst.

Human Rights Watch anklager i en fersk rapport regjeringsstyrker og opprørere for grove overgrep mot sivilbefolkningen i Kachin, der 75.000 mennesker er drevet på flukt de siste månedene, 10.000 av dem over grensa til Kina.

Les også:

Bruker voldtekt som våpen

Norge endrer restriksjonene på handel med Myanmar

Les flere nyheter