Krekar pågrepet av væpnet politi

Mulla Krekar ble mandag dømt til fem års fengsel for drapstrusler. Tirsdag ble Krekar pågrepet av væpnet politi på Tøyen i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Væpnet politi har ankommet mulla Krekars leilighet på Tøyen i Oslo. Mandag ble Krekar dømt til fem års fengsel for drapstrusler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mulla Krekar ble pågrepet av tjenestemenn fra PST og Oslo politidistrikt klokken 1407 tirsdag ettermiddag.

Krekar ble ført inn i en politibil av politivakter og frakt fra sin leilighet på Tøyen.

– Oslo-politiet bistår PST i en pågripelse av mulla Krekar, opplyser operasjonsleder Tor Gulbrandsen i Oslo politidistrikt til NTB ved 14-tiden tirsdag.

Les også: Krekar dømt for drapstrusler

Det var en sint Krekar som ble hentet ut av sitt hjem på Tøyen i Oslo sentrum. Da han ble ført ut til politibilen, skal han blant annet ha ropt «Lenge leve islam», ifølge TV 2.

Krekars forsvarer Arvid Sjødin sier til NTB at han ikke er informert om pågripelsen.

Krekar ble mandag dømt til fem års fengsel for drapstrusler. Etter at dommen hadde falt, ble han kjørt hjem av Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Tjenesten har siden vurdert fortløpende om han skulle pågripes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Krekar skal ha kommet med nye trusler

I helgen skal Krekar ha oppfordret til handling mot norske interesser i utlandet, inkludert norske politifolk, på nettstedet paltalk.no.

Etter det NTB forstår er det nettopp dette politiet vil snakke med ham om. Politiet ransaket Krekars leilighet etter pågripelsen. Det er ikke kjent hvor Krekar er brakt for å forklare seg.

– Dommen i går er en viktig grunn til at han ble pågrepet, blant annet ved at den beskriver en etablert trusselsituasjon. Det er en fortløpende vurdering om det blir foretatt nye straffbare handlinger som gjør at det er påkrevet å pågripe ham. Pågripelsen skyldes en kombinasjon av dommen og aktiviteten til Krekar som har pågått helt fram til domsavsigelsen, sier aktor i saken, statsadvokat Marit Bakkevig, til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Krekars forsvarer, advokat Arvid Sjødin, sier til NTB at han ikke er informert om pågripelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidsfrist

Bakkevig sier hun har hatt en dialog med politiet i løpet av dagen og at hun var kjent med at det var planlagt.

– I den grad det er foretatt nye straffbare forhold, må de starte i tingretten på vanlig måte. Hvis han blir varetektsfengslet får vi en tidsfrist for å få saken opp for lagmannsretten. Da må vi få den raskere opp enn det som er tilfelle nå, sier hun.

I løpet av uken regner hun med å få dommen og rettsboken oversendt fra Oslo tingrett. Deretter må hun skrive en tilråding til Riksadvokaten om hvordan påtalemyndigheten ser på dommen.

Riksadvokaten skal så ta stilling til om dommen skal godtas eller ankes videre. Deretter sendes den til lagmannsretten.

– Jeg regner med at Krekar har anket på spørsmålet om skyld. Det betyr at det må en helt ny behandling til, sier Bakkevig til NTB.

TV 2-anmeldelse

Mellom mandagens domsavsigelse og tirsdagens pågripelse, mistet Krekar besinnelsen i resepsjonen til TV 2.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter dommen gjorde mullaen det klart at han bare ville uttale seg om dommen til den arabiske TV-kanalen Al Jazeera. På kvelden dukket han opp i TV 2s lokaler sammen med to journalister fra kanalen for å snakke på link med en reporter fra Al Jazeeras hovedkvarter i Doha i Qatar.

På vei ut av resepsjonen ba et filmteam fra TV 2 mullaen om en kommentar. Krekar ble sint, slo til journalistens mikrofon og deretter fotografens kamera. Opptrinnet ble filmet og vil bli politianmeldt.

– I går var Krekar det mest ettertraktede intervjuobjektet i Norge. Når han kommer ut etter å ha gitt intervjuet, bedriver vi normal journalistisk virksomhet og ber ham høflig om han har noen kommentar til dommen. Det var kanskje uventet for ham, sier Lysvåg til NTB.

Han understreker at avtalen med Al Jazeera gjaldt lån av studio og linktid. Til gjengjeld fikk TV 2 bruke intervjuet mot kreditering.

– Det er viktig for oss å anmelde forhold som dette når våre journalister blir fysisk angrepet eller utstyret vårt blir ødelagt, sier Lysvåg.

Les flere nyheter her