Voldsspiral krever flere liv på Gazastripen

Situasjonen på Gazastripen er igjen svært betent etter at Israel har trappet opp angrepene mot området. Situasjonen kan bli enda mer dramatisk, sier Midtøsten-ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden fredag er minst 25 personer drept i israelske luftangrep mot Gazastripen. Mandag fortsatte angrepene for fjerde dag på rad og seks palestinere ble drept. Fire av dem var medlemmer av gruppen Islamsk hellig krig.

Samtidig har væpnede palestinere sendt over 200 raketter mot Israel, ifølge det israelske forsvaret (IDF). Minst fire personer er såret i disse angrepene.

Se ødeleggelsene i Khan Yunis her

– Går mot våpenhvile

En Hamas-talsmann sier det er sannsynlig med en våpenhvile mellom Israel og de palestinske gruppene på Gazastripen, men at tidspunktet avhenger av Israel, melder nyhetsbyrået Reuters.

– Tidligere forløp viser at Israel og Hamas til slutt kommer til en slags enighet og at Hamas får kontroll på disse militante gruppene. På den andre siden kan man ikke utelukke at situasjonen for Israel nå er såpass utålelig at det kan bli mer dramatisk, sier Dag Henrik Tuastad, forsker ved Senter for islam- og Midtøsten-studier ved Universitetet i Oslo.

Helgens tilspissing av konflikten er den verste på tre år.

Les også: De verste luftangrepene på tre år

Kvartetten bekymret

Den såkalte Midtøstenkvartetten, bestående av USA, Russland, EU og FN uttrykte sterk bekymring mandag. Både USAs utenriksminister Hillary Clinton og hennes russiske kollega Sergej Lavrov deltok på kvartettens møte i New York.

Israel og militante palestinere må avstå fra provoserende handlinger, sto det i en uttalelse etter møtet.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) ba også om at begge sider slutter med angrepene.

– Hendelsene er tragiske for dem som er rammet. Det er viktig å stanse voldsbruken og hindre ytterligere tap av menneskeliv, sa han.

Ond sirkel

Israels nye angrepsbølge er svar på at militante palestinske grupper har trappet kraftig opp rakettangrep mot det sørlige Israel. IDF sier rakettene blir avfyrt fra tettbefolkede områder og at sivile brukes som menneskelige skjold.

Flere israelske angrep fører imidlertid til at palestinerne skyter enda flere raketter over grensen.

– Det blir en ond spiral, sier Tuastad.

– Når raketter treffer israelske byer i sør, så er situasjonen dramatisk for Israel. Opinionen krever handling, og da kan ikke en Likud-regjering som er valgt på økt sikkerhet, la være å reagere, sier Midtøsten-forskeren til NTB.

Palestinerne som skyter raketter mot Israel tilhører ikke Hamas, men i stor grad andre militante grupper utenfor Hamas' kontroll. Israel ønsker ikke direkte konfrontasjon med Hamas, men vil ramme disse små ekstreme gruppene, forklarer Midtøsten-eksperten.

Al-Qaida-tilknytning

Men den kaotiske situasjonen som har oppstått på Sinaihalvøya etter revolusjonen i Egypt, spiller en vel så viktig rolle for den betente situasjonen på Gazastripen nå, påpeker Tuastad.

– Israel mener palestinere fra Gaza har alliert seg med militante egyptiske grupper som har tilknytning til al-Qaida, forklarer Tuastad.

Han vil ikke slå fast at Israel har rett i sine påstander, men peker likevel på det faktum at mange av dem som er blitt drept både i helgens angrepsbølge og i tidligere angrep, har vært egyptiske medlemmer av den militante palestinske gruppen Folkets motstandskomiteer (PRC).

Lederen for PRC, Zohair al-Qaisi, ble drept fredag, og det var denne hendelsen som utløste den siste voldsspiralen, melder nyhetsbyrået AFP.Ifølge Israel var Qaisi blant dem som planla, finansierte og beordret et dødelig angrep mot Sør-Israel fra Sinaihalvøya i Egypt i august i fjor.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden