Terrorofrene har fått for dårlig oppfølging

UTØYA fotografert om kvelden fredag 22. juli 2011. Foto: Scanpix
UTØYA fotografert om kvelden fredag 22. juli 2011. Foto: Scanpix

Pårørende og etterlatte etter terrorangrepene har fått for dårlig oppfølging, fastslås det i en ny rapport. Helsedirektøren krever nå at fylkesmennene griper inn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et brev til fylkesmennene nevner Helsedirektoratet flere sider hvor oppfølgingen av overlevende, pårørende og etterlatte etter 22. juli-terroren har sviktet, skriver Aftenposten.

«Helsedirektoratet ber fylkesmannen påse at kommunene reaktiverer oppfølgingen av rammede, berørte og frivillige,» skriver assisterende helsedirektør Bjørn Guldvog i brevet.

Les også: Lippestad: Breivik ville gjort det samme igjen

I en rekke kommuner viser en evaluering at oppfølgingen har vært mangelfull. Særlig søsken og foreldre, men også etterlatte har fått mangelfull oppfølging. Det har også vært manglende ivaretakelse «ved endrede helsemessige og psykososiale behov.»

Helsedirektøren peker blant annet på at kontaktpersonene i flere kommuner «ikke lenger er aktive» og flere steder har «relasjonene ikke fungert av ulike årsaker».

Les også: Breivik skjøt 56 av 69 ofre i hodet

– Det er godt og positivt at helsedirektøren lytter til oss og tydeliggjør sin instruks overfor fylkesmenn og kommuner, sier Tove Selbekk som er nestleder i Nasjonal støttegruppe etter 22. juli. Hun forventer nå at umiddelbare tiltak settes i verk.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden