Lysbakken ga 13,5 millioner til stiftelse han selv har styrt

Audun Lysbakken (SV) mener han burde ha meldt seg inhabil. Istedenfor økte han bevilgninger til en stiftelse han selv har styrt. Foto: Heiko Junge / Scanpix
Audun Lysbakken (SV) mener han burde ha meldt seg inhabil. Istedenfor økte han bevilgninger til en stiftelse han selv har styrt. Foto: Heiko Junge / Scanpix

Audun Lysbakkens departement har gitt 13,5 millioner kroner til Reform, en stiftelse han selv har styrt. – Jeg burde ha erklært meg inhabil og stoppet alle tilskudd til stiftelsen, sier Lysbakken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En gjennomgåelse Nettavisen har gjort av årsregnskapene til Barne- og likestillingsdepartementet viser at det har blitt gitt minst 13,5 millioner kroner til Reform, som er et ressurssenter for menn.

At Lysbakken hadde sittet i styret fra 2006 til 2008 forhindret ikke at Lysbakken skrudde opp den offentlige støtten umiddelbart etter at han ble statsråd.

Etter at Lysbakken tiltrådte i oktober 2009 økte han den årlige støtten med én million kroner, og til sammen har Reform fått fire millioner kroner hvert år i statsstøtte.

Les også: Snubler videre mot ledervervet i SV

På pressekonferansen mandag, der Audun Lysbakken gikk av som minister, opplyste han også at han burde ha erklært seg selv inhabil når det gjaldt den årlige støtten til Reform. Årsaken var hans nære relasjon til lederen.

– Jeg har stoppet alle tilskudd til stiftelsen inntil videre, sa han på pressekonferansen.

Disse pengetildelingene står nå sentralt i saken som har ført til at Audun Lysbakken trakk seg som barne- og likestillingsminister.

– Skulle erklært seg inhabil

Statsminister Jens Stoltenberg fremhevet også pengetildelingen i en pressekonferanse mandag.

– Det uheldige i denne saken er at Lysbakken ikke erklærte seg inhabil fordi han sto så nær denne personen som jobbet i Reform. Det er en av tingene i en helhetsvurdering som gjør at han går av, sa statsministeren, som flere ganger presiserte at det var Lysbakken som selv valgte å trekke seg.

Den nære personen er Gjermund Skaar. Han er prosjektleder i Reform og nestleder for SV i Akershus.

– Jeg kan bekrefte at det er meg Audun snakker om, sier han til VG Nett.

Les også: Går av, men stiller som lederkandidat

Han vil ikke kommentere saken utover enn at det er ham Lysbakken viser til.

Kontorsjef Bjørn Ole Ekeli i Reform sier at styret trolig vil samles til et møte tirsdag for å diskutere situasjonen de har havnet i.

– Jeg kan ikke se at vi har gjort noe galt. Vi har søkt på midler på vanlig måte sier han.

Prosjektstøtte

Regnskapene til Reform viser at Lysbakken ikke bare har utdelt fire millioner kroner i årlig bevilgning, men også stått bak en rekke mindre prosjekttilskudd.

Året før Lysbakken var barne- og likestillingsminister fikk Reform 811.300 kroner i prosjektstøtte. Dette beløpet ble nær fordoblet til 1.475.092 kroner da Lysbakken tok over.

Les også: SVs valgkomité i arbeid igjen

På hjemmesiden til Reform heter det at de er «en politisk uavhengig stiftelse hvis formål er, med utgangspunkt i at menn og kvinner er likeverdige, å jobbe for likestilling og mot diskriminering på grunnlag av kjønn, samt synliggjøre menn som kjønn i samfunnet».

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden