Russiske demonstranter krever omvalg

Russisk politi pågriper aktivister utenfor den sentrale valgkommisjonen i Moskva 5. mars. Foto: Scanpix/AFP.
Russisk politi pågriper aktivister utenfor den sentrale valgkommisjonen i Moskva 5. mars. Foto: Scanpix/AFP.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tusenvis av russere protesterer mot Vladimir Putins valgseier og krever omvalg. Det er åpenbare tegn på valgfusk i det russiske presidentvalget, mener observatører.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
FAKTA

Valgresultatet i Russland

* Vladimir Putin: 64 prosent
* Gennadij Ziuganov: 17 prosent
* Mikhail Prokhorov: 8 prosent
* Vladimir Zjirinovskij: 6 prosent
* Sergej Mironov: 4 prosent.

* Valgdeltakelsen var på 65,3 prosent

(Kilder: Reuters, DPA)

Vladimir Putin

* Vladimir Vladimirovitsj Putin ble født i Leningrad – nå St. Petersburg – 7. oktober 1952.


* Han har arbeidet som agent for KGB. I 1998 ble han sjef for den russiske sikkerhetstjenesten FSB.

* I 1999 ble han utnevnt til statsminister av daværende president Boris Jeltsin. Da Jeltsin uventet gikk av 31. desember 1999, ble Putin fungerende president.

* Han ble formelt valgt til vervet i mars 2000 og gjenvalgt for en ny fireårsperiode i mars 2004.

* 8. mai 2008 overtok han vervet som statsminister under president Dmitrij Medvedev. Russisk grunnlov slår fast at man ikke kan sitt i mer enn to presidentperioder på rad.

* 4. mars 2012 vant han presidentvalget og seks nye år i presidentstolen.

(©NTB)

Både i Moskva og i St. Petersburg strømmet opposisjonelle og aktivister ut i gatene for demonstrere under parolen «Russland uten Putin» mandag. I begge byer ble flere titalls aktivister pågrepet.

– Vi krever en slutt på politisk undertrykkelse, en etterforskning av det omfattende jukset og nye valg, sa opposisjonsleder Valdimir Ryzhkov til demonstrantene.

Men også Putins tilhengere møtte mannsterke fram i sentrum av Moskva. De feiret valgseieren med flagg og bilder av Russlands ubestridte leder.

Vil granske

De internasjonale observatørene krever en gransking av mulig valgjuks i Russland.

– Det var ingen reell konkurranse, og misbruk av offentlige ressurser sørget for at det aldri var noen tvil om hvem som ville bli valgets vinner, sa observatør Tonino Picula i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) på en pressekonferanse mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: - Klare tegn til valgfusk i Russland

Også Frankrikes utenriksminister Alain Juppé bemerker ifølge AFP at valget ikke ble gjennomført slik det burde. Han understreker likevel at Putin vil komme til å styre Russland «i flere år framover», og at Frankrike vil forholde seg til det.

Lover flere protester

Både protestlederen og bloggeren Aleksej Navalnij og andre opposisjonelle lover nye masseprotester mot Putin fremover.

Hvor store protestene blir, kommer an på omfanget av valgfusk, tror politisk kommentator Boris Falikov.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis det blir lagt fram beviser på at valget var fikset, tror jeg indignasjonen vil vokse. Det vil tilføre protestbevegelsen ny næring, sier han.

Fraktet bort

Myndighetene hadde godkjent mandagens demonstrasjon, men allerede søndag var tusener av politifolk og soldater og kjøretøyer utplassert i byen.

– Ikke siden 1993 har jeg sett noe slikt i sentrum av Moskva, sier bloggeren Rustem Adagamov.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er ikke redd. Det verste de kan gjøre, er å putte meg inn i en politibil og holde meg der i noen timer, sa den 20 år gamle språk- og litteraturstudenten Liza Britova til NTB før demonstrasjonen.

Splittet opposisjon

Putins valgkampsjef kaller søndagens valg det reneste i landets historie, og valgkommisjonen kunngjorde mandag at Putin fikk knapt 64 prosent av stemmene.

Spørsmålet nå er hvordan Putin vil forholde seg til den økende misnøyen blant millioner av russere. Hvem som skal lede den bredt sammensatte opposisjonsbevegelsen videre, er et annet sentralt spørsmål.

Mange peker på Navalnij, men mange liker ham ikke på grunn av hans nasjonalistiske uttalelser og aggressive stil. Milliardæren Mikhail Prokhorov fikk nesten 8 prosent av stemmene, men analytikere tror ikke han er mannen som kan utfordre Putin reelt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fengslet eks-oligark

Samtidig ber avtroppende president Dmitrij Medvedev påtalemakten se på saken til den fengslede tidligere finansfyrsten Mikhail Khodorkovskij. For mange opposisjonelle er Khodorkovskij blitt et symbol på at det russiske rettsapparatet ikke fungerer som det skal.

– Hvis Khodorkovskij løslates, kan han bli denne lederen. Eller kanskje Navalnij, sier Rustem Adagamov.

– Vi trenger en sterk leder. Dette er et land som følger én leder, det ligger i den russiske mentaliteten. Men dette kommer til å ta lang tid, flere år, mener bloggeren, som leses av 300.000-400.000 mennesker hver dag.

Les flere nyheter