– Homs var et slaktehus

FRYKTER FOLKEMORD: Fotografen Paul Conroy fra Sunday Times var kollega med krigskorrespondenten Marie Colvin, som for halvannen uke siden ble drept i Homs. Han frykter at det som skjer i byen nå, vil kunne klassifiseres som folkemord når verden får vite hva som foregår. Foto: Reuters
FRYKTER FOLKEMORD: Fotografen Paul Conroy fra Sunday Times var kollega med krigskorrespondenten Marie Colvin, som for halvannen uke siden ble drept i Homs. Han frykter at det som skjer i byen nå, vil kunne klassifiseres som folkemord når verden får vite hva som foregår. Foto: Reuters

Den britiske fotografen Paul Conroy frykter at et folkemord er i ferd med å utspille seg i Homs. Han ble selv såret i den syriske byen og beskriver angrepene som en ren nedslakting av sivile.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fotografen, som jobber for Sunday Times, har dekket flere kriger tidligere, men han mener hendelsene i Homs og bydelen Baba Amro er på et «annet nivå».

– Det er ingen mål i Baba Amro. Det er ingen militære mål, det er en ren og systematisk nedslakting av sivilbefolkningen. Den eneste grunnen til at granatene blir skutt inn, er for å eliminere folket og bygninger i Baba Amro. Det er ikke noen krig, det er et slakterhus, sier han til BBC Newsnight.

Conroy, som inntil nylig befant seg i Homs, utelukker ikke at det nå foregår en ren massakre i byen, slik også opposisjonen frykter.

Smuglet ut

I forrige uke ble han selv såret under granatangrepet som tok livet av den amerikanske journalisten Marie Colvin og den franske fotografen Remi Ochlik. Han beskriver sin amerikanske kollega som «den beste av de beste».

Les også: Drepte journalister hentet ut av Homs

– Jeg vet ikke om noen som hadde hennes utholdenhet og mot, sier han.

Paul Conroy ble denne uken smuglet ut av Syria av opprørere. Nå er han redd han har forlatt det som kommer til å bli husket som det neste Rwanda eller Srebrenica, to steder kjent for omfattende folkmord.

Mange ofre

– Det var kvinner, barn, gamle menn, unge mennesker, som bare vil slutte å eksistere. De vil slutte å eksistere, og om ti år kommer vi til å ha en etterforskning, og folk vil si: Hvordan kunne dette skje?

Les også: – Dødstallene i Syria godt over 7500

Conroy befinner seg nå på et sykehus i London. Etter granatangrepet ble han og de andre journalistene brakt til et feltsykehus som var etablert i en stue og et kjøkken. Bygningen ble truffet flere ganger av granater, og angrepene varte i 14 timer hver dag, ifølge Conroy.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden