Farvel, Knut Torbjørn Eggen

Jan Åge Fjørtoft var en av flere fotballprofiler som møtte i begravelsen til Knut Torbjørn Eggen ved Rygge kirke. (Foto: Scanpix).
Jan Åge Fjørtoft var en av flere fotballprofiler som møtte i begravelsen til Knut Torbjørn Eggen ved Rygge kirke. (Foto: Scanpix).

Familie, venner og et samlet Fotball-Norge tok torsdag avskjed med kjernekaren og fotballmannen Knut Torbjørn Eggen i Rygge kirke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kirken var fylt til trengsel. Det var også det tilstøtende kapellet. Mellom 300 og 400 mennesker var til stede ved begravelsen, som ble forrettet av sogneprest Tor Bjørn A. Osberg.

Kolleger både fra Eggens aktive karriere som fotballspiller, hans trenerjobber, fra Wang Toppidrettsgymnas, der han var lærer, og fra TV-verdenen minnet ham en siste gang.

For landslagsspilleren Tarik Elyounoussi ble dagen temmelig rar og på mange måter uforståelig. Han kom sammen med landslagssjef Egil «Drillo» Olsen så å si direkte fra onsdagens landskamp mot Nord-Irland til begravelsen.

Les også: Knut Torbjørn Eggen er død

– Det er nesten uvirkelig å tenke på at jeg spilte landskamp onsdag og står her nå for å ta farvel med Knut Torbjørn Eggen. Det er to helt forskjellige verdener. Jeg har kjent ham siden jeg var 14-15 år gammel, og det er han som er læremesteren min på fotballbanen, sa Elyounoussi til NTB.

Han var tydelig preget av det plutselige og uventede dødsfallet, for Eggen betydde noe helt spesielt for unggutten, som scoret ett av Norges tre mål onsdag kveld.

– Han ga meg sjansen

– Det var han som ga meg sjansen på fotballbanen. Gjennom ham kom jeg meg med på A-laget, og jeg husker særlig 2006-sesongen, for da ga han meg mye tillit. Det hersker derfor ingen tvil om at han har betydd enormt mye for min fotballkarriere til nå, sa Elyounoussi til NTB på vei inn i kirken torsdag.

Sognepresten kunne i sin tale fortelle om en varm, raus, omsorgsfull og kjærlig familiemann som nå var gått bort, men presten fortalte også om en mann som betød mye for fotballen og omvendt.

Fotballen var livet til Knut Torbjørn Eggen. Han markerte seg som både spiller og trener, men det ble understreket torsdag at det nok var som trener han hadde satt de dypeste sporene etter seg.

– Han var åpen, engasjert og inkluderende, ikke bare om fotball, men også om den sykdommen som plaget ham, som ga ham depresjon og angst, sa sogneprest Osberg.

«Jeg er stolt av deg»

Pappa Nils Arne Eggen, som selv er en av Norges aller mest kjente fotballtrenere, var svært personlig i sine mineord til sønnen.

– Jeg lover at jeg skal ta vare på din kone May Britt og barna Andrea og Leander, og jeg har alt begynt å samle på de gode minnene fra gode samvær og diskusjoner, sa Nils Arne Eggen.

«Jeg er stolt av deg» sto det på kransen fra faren. Dette leste han opp i kirken, og han var flere ganger i minneordene inne på den stoltheten han følte for sønnen.

– Mest stolt er jeg av den sykdommen du kjempet mot, og hvordan du klarte å leve med alt som foregikk i hodet ditt. Jeg forstår og aksepterer at angsten for å klare livet ble større enn angsten for døden. Jeg aksepterer det jeg, Knut Torbjørn, for jeg vet du har fått fred, sa Nils Arne Eggen.

Datteren Andrea og broren Trygve hilste fra den aller nærmeste familien, og det var også hilsningstaler fra Roar Stokke i Viasat, Per Ivar Stareberg i Moss, Anders Eggen i Norges Fotballforbund, Håvard Johansen ved Wang toppidrettsgymnas samt Erik Hoftun fra Rosenberg.

Det som gikk igjen var minnet om Knut Torbjørn Eggen som «en grepa kar», en hedersmann med kunnskaper og omsorg langt utover det som er vanlig.Kisten ble båret ut av kirken av nære familiemedlemmer. Pappa Nils Arne Eggen og broren Trygve var blant bærerne.


Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden