Hareide: – Alle partier støtter 14 tiltak

22. juli-komiteens forslag til tiltak etter terroren ble lagt fram torsdag. Foto: Holm Morten / Scanpix.
22. juli-komiteens forslag til tiltak etter terroren ble lagt fram torsdag. Foto: Holm Morten / Scanpix.

– Samtlige partier på Stortinget stiller seg bak 14 konkrete forslag til tiltak for et tryggere Norge, sa Knut Arild Hareide da han la fram Stortingets 22. juli-rapport torsdag formiddag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om 22. juli-komiteens forslag til tiltak etter terroren

Følgende er blant forslagene fra komiteen:

• Forsterket overordnet plan mot terror
• Tettere samarbeid mellom politi og forsvar
• Bedre helikopterberedskap på Rygge
• Gjennomgang av responstid for politiet
• Gjennomgang av retningslinjer for skyting pågår.
• Bedre alarmsystemer
• Gjennomgang av ressurssituasjonen i PST.

– Vi trenger en forsterket og overordnet plan for Norge, sa Hareide.

Komiteen ber om at planen blir lagt fram for Stortinget, og at enkelte tiltak tas inn allerede i revidert nasjonalbudsjett før sommeren. Det gjelder blant annet et forslag om en plan for og midler til bedre helikopterberedskap på Rygge.

– Komiteen mener også det må bli et tettere og bedre samarbeid mellom politiet og Forsvaret. Terskelen må senkes for at politiet kan ta kontakt med Forsvaret i denne typen hendelser, sa Hareide.

Ikke syndebukker

Det har vært debatt rundt hvor lang tid det tok før politiet kom til Utøya 22. juli, men komiteen ønsker ikke å gå inn i den debatten.

– Men vi ønsker å få en gjennomgang av politidekning og hvor lang tid det skal ta ved hendelser, altså hvor lang responstid politiet skal ha, sa Hareide.

Les også: Innstilling: - Norge var ikke forberedt på 22. juli

Også Frps medlem i 22. juli-komiteen, Anders Anundsen, understreker at komiteens mandat ikke har vært å finne syndebukker, men å identifisere sikkerhetshull.

Ett av punktene som har vært diskutert, er politiets skyting pågår-instruks.

– Vi ber også om at regjeringen gjennomgår retningslinjene for «skyting pågår», og vi peker på viktigheten av kompetanse for politiet nettopp ved den type hendelser, sa komitélederen.

Komiteen peker dessuten på at alarmsystemet må bli bedre, og at det kommer en gjennomgang av ressurssituasjonen i PST.

– Konstruktivt

Jan Bøhler (Ap) roser opposisjonen for arbeidet med de 14 forslagene som Stortingets 22. juli-komité la fram torsdag.

– Jeg er veldig glad for at det er blitt så konstruktivt. Når det er kommet forslag knyttet til 22. juli, har vi greid å bringe sakene videre. Stortinget setter trykk på hvordan vi jobber med ting som bistandsinstruks og riksalarm, sier Bøhler, som er komiteens nestleder.

Les også: 22. juli-komiteen: Beredskapen må koordineres bedre

Han trekker også fram arbeidet med lover om tilregnelighet og utilregnelighet.

– Det ligger et enestående arbeid her. Et samlet storting har ikke tidligere gått inn for 14 forslag. Hele innstillingen er felles, fortsetter han.

– Vi gir marsjordre nå fra Stortinget med disse 14 forslagene, og det er noe annet enn om det hadde surret og gått med kritikk og avsløringer det kommende året, helt til stortingsmeldingen om kommisjonen kommer i 2013, understreker Bøhler.

Tiltak før sommeren

Frps medlem i 22. juli-komiteen, Anders Anundsen, roser på sin side regjeringspartiene for deres bidrag til å finne gode tiltak for å tette sikkerhetshullene.

– I startfasen var det noe uenighet, men vi ble etter hvert mer fornøyd med hverandre. Regjeringspartiene har bidratt til å finne løsninger som vi alle kan gå inn for, sier Anundsen.

Anundsen sier tiltakene må settes ut i livet så raskt som mulig.

– Alle er veldig viktige, og mange kan iverksettes og få effekt raskt. Her har regjeringen fått klare beskjeder fra et samlet Storting om hva Stortinget ønsker å legge vekt på. Det er jeg helt sikker på at regjeringen vil følge opp, sier Anundsen.

Han tror noen av tiltakene kan iverksettes allerede før sommeren.

– Noen av dem kan nok det. En del forslag er det lett å gjennomføre, for eksempel å gi beskjeder og sikre at informasjonsflyten er god nok, og at samarbeidet mellom etater og innen samme etat fungerer så godt som mulig, sier han

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden