Regjeringen vil åpne høysikkerhetssykehus

Et høysikkerhetssykehus kan bli bygget bak murene til Ila fengsel hvor Breivik sitter. Foto: Scanpix.
Et høysikkerhetssykehus kan bli bygget bak murene til Ila fengsel hvor Breivik sitter. Foto: Scanpix.

Regjeringen sender et lovforslag til høring som åpner for etablering av et høysikkerhetssykehus. Et slikt sykehus kan ta vare på Anders Behring Breivik.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) sender torsdag ut forslaget til høring, skriver VG.

I forslaget åpner hun for at sykehuset kan benytte andre bygningers sikkerhetsinstallasjoner.

Det betyr at sykehuset kan bygges på et eksisterende fengselsområde, for eksempel bak murene til Ila fengsel hvor Breivik sitter.

– Det er avgjørende for meg at alle kan føle seg trygge. Vi åpner for at det kan etableres et helsetilbud med særlig høy sikkerhet, men hvor hovedfokuset skal være behandling. Et slikt sykehus vil derfor bli bemannet med helsepersonell, sier Strøm-Erichsen.

Les også: Starter observasjonen av Breivik på Ila

Hun understreker at det ikke er bestemt om et slikt sykehus skal være inne i et fengsel, eller om det blir plassert ved en av de regionale sikkerhetsavdelingene Dikemark, Sandviken eller Brøset.

Sykehuset skal ikke bygges kun med tanke på Breivik. Det vil være av nytte også for andre – særlig farlige psykotiske personer som er dømt til tvunget psykisk helsevern.

– Sikkerheten i psykiatrien har vært et tema lenge før 22. juli i fjor. Dette er ikke en særlov for denne saken, men skal være en generell mulighet for personer som trenger ekstra høy sikkerhet, sier hun.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden