Lysbakken-saken neppe over før landsmøtet

Barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken har havnet i politisk motvind etter avsløringene rundt støtten hans departement har gitt til Jenteforsvaret. Foto: Scanpix.
Barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken har havnet i politisk motvind etter avsløringene rundt støtten hans departement har gitt til Jenteforsvaret. Foto: Scanpix.

Audun Lysbakken er fast bestemt på å fortsette som statsråd, men selvforsvarssaken vil trolig fortsatt henge over ham når SV-landsmøtet settes om to uker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed forpurres tronskiftet som skulle gi en etterlengtet omstart for det hardt prøvede partiet. Det erkjenner avtroppende SV-leder Kristin Halvorsen.

– Vi kommer ikke til å få ørens lyd før denne saken er ryddet opp i, sier hun til NRK.

Denne opprydningen er ikke gjort i en håndvending. SV-statsråden har selv beordret flere granskinger av ulike forhold knyttet til bevilgningen til Jenteforsvaret. Til sammen vil det ta uker å gjennomføre de ulike undersøkelsene.

Omfattende

Alle e-poster inn og ut av departementet gjennomgås på nytt. Samtidig skal departementet kontrollere alle tilskudd som ble utbetalt i fjor.

– Dette er et omfattende arbeid. Det vil ta noen uker før hele oversikten er klar, sier Lysbakken, som her har bedt om bistand fra Direktoratet for økonomistyring.

Les også: - Lysbakken neppe alene om slurvete journalføring

Selvforsvarssaken vil dermed krever solide doser av oppmerksomheten under SV-landsmøtet på Lillestrøm 10. mars. Før den tid skal Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité behandle saken, som etter alt å dømme vil avstedkomme åpen høring.

Opposisjonspartiene mener tilliten til Lysbakken er tynnslitt. Flere trekker paralleller til Manuela Ramin-Osmundsen, som selv måtte gå av som barneminister. En slik utgang avviser Lysbakken, som heller ikke vil ofre statssekretærene Kirsti Bergstø og Henriette Westhrin.

– Jeg kommer ikke til å skyve medarbeidere foran meg i denne saken. Ansvaret er mitt. Punktum, sa Lysbakken til NTB lørdag.

Mangelfull journalføring

Barne-, likestillings- og inkluderingsministeren har innrømmet saksbehandlingsfeil og beklaget overfor Stortinget at midlene til selvforsvarskurs ikke ble utlyst på forhånd.

Lysbakken har også erkjent mangelfull journalføring av e-poster i den såkalte selvforsvarssaken. Men en slik praksis er han neppe alene om, mener fagmedarbeider Gunnar Bodahl-Johansen ved Institutt for Journalistikk.

– Dette er noe vi ser overalt i forvaltningen, både på lokalt og sentralt nivå. Det er skuffende at regelverket ikke følges, sier han til NTB.

Les også: Lysbakken-gransking vil ta uker

Bodahl-Johansen er blant Norges fremste eksperter på offentlighetsloven og har gjentatte ganger påpekt manglende journalføring av e-post og tekstmeldinger i offentlig forvaltning.

– Som samfunn må vi kunne ettergå offentlig saksbehandling og kontrollere forvaltningen. Det betinger at alle relevante dokumenter journalføres og arkiveres. Dette gjelder selvsagt også e-poster og tekstmeldinger, sier han.

Det skal ikke gjøres unntak fra regelen om journalføring selv om tonen i en e-post eller tekstmelding er familiær, muntlig og privat. Bare såkalte organ-interne dokumenter kan unngå å havne arkivene.

– Også muntlige samtaler skal protokolleres og journalføres dersom de er relevante for offentlig saksbehandling, sier Bodahl-Johansen.

Les flere nyheter

Personvernpolicy