Meny

- VM tar fotballen fra de fattige

KLARGJØRES FOR 2014: Byggearbeidene pågår for fullt på det som en gang var verdens største fotballstadion; Maracana i Rio de Janeiro.(Foto:Reuters)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brasiliansk forsker uttrykker bekymring over at forberedelsene til fotball-VM i 2014 er i ferd med å gjøre landets mest populære idrett kun tilgjengelig for de rike.

Kritikken kommer på bakgrunn av de stadige økningene i budsjetter for veiarbeid, oppussing av stadioner og renovasjon i de 12 vertsbyene for det kommende fotball-VM i Brasil.

Mesterskapet er ventet å skape enorm oppmerksomhet rundt Brasil, som er i en rivende utvikling økonomisk, og myndighetene håper fotball-VM vil bidra til ytterligere investeringer i landet, ifølge IPS.

Nesten 3,5 millioner turister er ventet i løpet av de fire ukene VM pågår, og inntektene forventes å havne på godt over 5 milliarder dollar.

- Ikke for for brasilianere flest

Men nå begynner enkelte å murre over utviklingen sambafotballens hjemland har tatt etter at Brasil ble valgt til arrangør tilbake i 2007.

- Dette er et arrangement som tjener interessene til eiendomsspekulanter og store anleggsfirmaer. Innbyggerne vil sitte igjen med vakre stadioner, men det vil også bety at fotballen blir en sport for de rike, sier den brasilianske forskeren Christopher Gaffney til IPS.

Billettprisen på VM-kampene vil ligge på mellom 120 og 150 dollar, en voldsom pris for den gjengse brasilianer, ifølge Gaffney. Hans oppgave har vært å holde et kritisk øye med Brasils forberedelser til mesterskapet.

- En gjeld, ikke en arv

Gaffney mener den brasilianske regjeringens prat om de positive sosiale konsekvensene mesterskapet vil ha for landets befolkning, er feil.

- I Brasil er vi nødt til å betale for å opprettholde arven, så det er faktisk en gjeld, hevder han.

Ni av de totalt 12 stadionene som bygges eller renoveres, i forbindelse med mesterskapet, er finansiert med offentlige midler. Den totale prislappen nærmer seg nå fire milliarder dollar.

- I 2007 sa daværende sportsminister Orlando Silva at ikke en penny fra offentlige midler ville bli brukt på stadionene, men ingen private investorer meldte seg, forteller Gaffney.

Les også: Soldater mot streikende politi i Brasil

Familier tvunget til å flytte

Arbeidene som nå pågår for fullt har også andre, mer umiddelbare konsekvenser, ifølge Gaffney.

Et stort antall fattige familier har blitt tvunget til å forlate hjemmene sine i flere av Brasils favelaer, da disse er revet for å gjøre rom for ekspress-kollektivfelt som skal frakte de store mennneskemengdene under fotball-VM.

I nærheten av Rio De Janeiros storstue, Maracana, har 400 familier fått beskjed om å flytte fordi det skal lages parkeringsplass der, forteller Gaffney til IPS.

Det blir anslått at så mange som 30.000 familier vil bli fordrevet i Rio De Janeiro alene, som følge av de massive utbyggingene.

Les også: 1000 nordmenn kan miste sparepengene sine i Brasil

FIFA: - Ikke vår skyld

FIFAs generalsekretær Jérôme Valcke besøkte Brasil senest i januar for å sjekke fremdriften i landets forberedelser, og han avviser kritikken.

- VM koster det landet kan betale, og hva det ønsker å innvestere. FIFA ber ikke om noe mer enn det landet i utgangspunktet tilbydde, sier Valcke ifølge IPS.

Som et svar på at fotball-VM er utilgjengelig for den mindre velstående delen av Brasils befolkning, har FIFA blant annet forhandlet frem at 100.000 billetter skal gjøres tilgjengelig for salg til spesielle grupper, deriblant Brasils urbefolkning.

I tillegg vil rundt 300.000 billetter bli solgt for 25 dollar hver, forbeholdt borgere av vertslandet.

Brasil skal i tillegg til fotball-VM i 2014 arrangere ytterligere to store mesterskap de nærmeste årene; FIFA Confederations Cup i 2013, og Sommer-OL i 2016.

Les også:

32.000 gratis VM-billetter til funksjonshemmede

Brasil vedtok omstridt skoglov

Grønt lys for omstridt demning i Amazonas

Les flere nyheter

Populært