Meny

Krisekutt gir uro:

Romanias statsminister går av

Demonstrantene fikk det som de ville: Lei av kutt og korrupsjon krevde rumenerne regjeringens og presidentens avgang. Nå går regjeringen. Foto: Scanpix/REUTERS/Radu Sigheti

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Romanias statsminister Emil Boc går av etter flere uker med masseprotester. President Traian Basescu har bedt justisminister Catalin Predoiu om å overta.
Dette skjer i Romania:

* Romanias statsminister Emil Boc går av etter flere uker med masseprotester mot harde budsjettkutt og politisk ukultur i landet.

* Kuttene var betingelsen for lån landet fikk Det internasjonale pengefondet (IMF), Verdensbanken og EU. Bakgrunnen for lånene var at landet ble hardt rammet av den internasjonale krisen.

* Demonstrantene krever også president Traian Basescus avgang.

* Basescu har bedt justisminister Catalin Predoiu lede en midlertidig regjering.

* Det må velges ny nasjonalforsamling innen utgangen av november. (©NTB)

Anders.Thoresen@ntb.no

– Dette er øyeblikket for viktige politiske beslutninger. Ut fra denne synsvinkelen har jeg tatt beslutningen om å si fra meg regjeringsmandatet, sa Emil Boc etter et møte i regjeringen mandag.

Han går av etter at tusener av mennesker de siste ukene har samlet seg til demonstrasjoner mot harde budsjettkutt og politisk ukultur i Romania.

Les også: Mange såret i opptøyer i Romania

Demonstrantene har også krevd president Traian Basescus avgang.

Basescu har nå nominert Catalin Predoiu til å lede en interimsregjering. Predoiu har vært justisminister i Romania siden 2008. Han er partipolitisk uavhengig, men tilhørte tidligere Liberalistpartiet, som i dag er i opposisjon.

Les også: Romanias utenriksminister sparket

Det skal holdes valg i Romania senere i år. Regjeringspartiet PDL har en oppslutning på under 20 prosent på gallupen.

Les flere nyheter her.

Populært