Krisekutt gir uro:Romanias statsminister går av

Demonstrantene fikk det som de ville: Lei av kutt og korrupsjon krevde rumenerne regjeringens og presidentens avgang. Nå går regjeringen. Foto: Scanpix/REUTERS/Radu Sigheti
Demonstrantene fikk det som de ville: Lei av kutt og korrupsjon krevde rumenerne regjeringens og presidentens avgang. Nå går regjeringen. Foto: Scanpix/REUTERS/Radu Sigheti
Artikkelen fortsetter under annonsen

Romanias statsminister Emil Boc går av etter flere uker med masseprotester. President Traian Basescu har bedt justisminister Catalin Predoiu om å overta.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Dette skjer i Romania:

* Romanias statsminister Emil Boc går av etter flere uker med masseprotester mot harde budsjettkutt og politisk ukultur i landet.

* Kuttene var betingelsen for lån landet fikk Det internasjonale pengefondet (IMF), Verdensbanken og EU. Bakgrunnen for lånene var at landet ble hardt rammet av den internasjonale krisen.

* Demonstrantene krever også president Traian Basescus avgang.

* Basescu har bedt justisminister Catalin Predoiu lede en midlertidig regjering.

* Det må velges ny nasjonalforsamling innen utgangen av november. (©NTB)

Anders.Thoresen@ntb.no

– Dette er øyeblikket for viktige politiske beslutninger. Ut fra denne synsvinkelen har jeg tatt beslutningen om å si fra meg regjeringsmandatet, sa Emil Boc etter et møte i regjeringen mandag.

Han går av etter at tusener av mennesker de siste ukene har samlet seg til demonstrasjoner mot harde budsjettkutt og politisk ukultur i Romania.

Les også: Mange såret i opptøyer i Romania

Demonstrantene har også krevd president Traian Basescus avgang.

Basescu har nå nominert Catalin Predoiu til å lede en interimsregjering. Predoiu har vært justisminister i Romania siden 2008. Han er partipolitisk uavhengig, men tilhørte tidligere Liberalistpartiet, som i dag er i opposisjon.

Les også: Romanias utenriksminister sparket

Det skal holdes valg i Romania senere i år. Regjeringspartiet PDL har en oppslutning på under 20 prosent på gallupen.

Les flere nyheter her.