Meny

Tollregler ved netthandel

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikke gå på en avgiftssmell når du handler fra utenlandske nettbutikker.

I utgangspunktet er alle varer som importeres til Norge - og dermed også varer som du har kjøpt fra utenlandske nettbutikker - avgiftspliktige.

Med andre ord - du må regne med å betale toll og moms på varene.

Unntakene

Det finnes riktignok noen unntak fra denne regelen.

Dersom pakken har en verdi på under 200 kroner, slipper du å betale avgifter. Det gjør ikke noe om frakten gjør at den totale summen kommer over 200. Kjøper du en DVD som koster 170 kroner og frakten koster 40 kroner, slik at totalsummen blir 210 kroner, slipper du altså å betale tilleggsavgifter,

Det er også et unntak for bøker importert fra utlandet av privatpersoner som skal ha boken/bøkene selv. Altså, du slipper å betale moms og toll på bøker kjøpt i utenlandse nettbutikker.

Ikke glem momsen

Men overstiger sendingen 200 kroner, må du betale avgifter. Mange har gått på en smell ved å kjøpe varer til flere tusen, og så ikke regnet med momsen på 25 prosent i totalsummen.

Toll og avgifter beregnes ut ifra summen av:

- varens verdi
- fraktkostnader for sending av varen
- eventuelle forsikringskostnader for sendingen

Du kan regne ut hva du må betale i avgifter med Tollvesenets importkalkulator.

Fortolling

Vær oppmerksom på at firmaet som leverer varen til deg (for eksempel Posten) tar et gebyr for å fortolle varen for deg. Dette gebyr ligger vanligvis på mellom 100 og 200 kroner.

I noen tilfeller vil du også kunne fortolle varene selv. Dette kan du gjøre på tollvesenets nettsider, men vær oppmerksom på at dette bare gjelder varer til en verdi mellom 200 og 1000 kroner, og som det ikke kreves spesiell tillatelse for å importere.

Mange varer som det er vanlige å kjøpe fra utlandet er tollfrie, for eksempel dvd-er, cd-er, elektroniske produkter, kamera, kosmetikk, barnevogner, sko og bildeler. Mens du må betale toll på for eksempel klær.

Forbudt å importere

Vær oppmerksom på at det er noen varer du ikke har lov til å importere til Norge uten en spesiell tillatelse, nærmere bestemt gjelder dette disse varene:

- Tobakksvarer

- Legemidler

- Våpen

- Planter

- Dyr

- Matvarer

Her kan du lese tips for tryggere netthandel

Populært