Meny

Tips til trygge privatkjøp

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Unngå forhåndsbetaling om du kan.

Det tryggeste ved privatkjøp, er at kjøper betaler kontant når han eller hun får varen.

Det vanlige er at kjøper betaler det som var gjengs pris da kjøpsavtalen ble gjort.

I dag gjøres mange privatkjøp over nettet, og ofte gjøres handelen med noen som bor på en annen kant av landet.

Private nettkjøp

I slike tilfeller blir naturligvis kontantkjøp vanskelig å gjennomføre, men du så langt det er mulig unngå forhåndsbetaling. Det finnes en del svindlere på nettet, og mange har opplevd å betale uten å se noe til varen de har betalt for.

Vær spesielt obs hvis du kommer over et tilbud som virker for godt til å være sant.

Vær også veldig forsiktig med å oppgi informasjon som kortnummer, personnummer og lignende til selger, selv om de skulle spørre om dette.

Trygg betaling

Enkelte nettsteder, slik som Finn.no, kan ha en betalingsordning som gjør kjøp mellom privatpersoner tryggere. Finn betalingsgaranti fungerer for eksempel slik at pengene sender fra kjøper til selger via den sikre tredjeparten Payex.

Nærmere bestemt gjøres dette trygt ved at selger får beskjed om at kjøper har betalt inn penger til Payex, og kan dermed sende varen til kjøper. Dersom kjøper mener at produktet samsvarer med annonsen, og ikke klager innen 10 dager, sender Payex pengene til selger.

Som nevnt er dette ett eksempel på hvordan et privat nettkjøp kan foregår i trygge former, men uansett hvordan du velger å gjøre dette, bør du altså ta visse forholdsregler.

Populært