Meny

Frykter fremtiden etter veto i FN

Syrere demonstrerer mot president Bashar al-Assad i Binsh fredag. (oto: REUTERS/SCANPIX)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opposisjonen i Syria fordømmer Russland og Kinas veto i Sikkerhetsrådet, og sier de har gitt myndighetene i Damaskus «rett til å drepe».

Den syriske opposisjonsgruppen Syrias nasjonale råd (SNC), sier i en kunngjøring at de er svært skuffet over at FN-resolusjonen om Syria ikke ble vedtatt etter at Russland og Kina brukte vetoretten mot den i lørdagens avstemning i Sikkerhetsrådet.

Samtidig feirer tilhengere av Syrias president Bashar al-Assad over det samme resultatet.

– Syrere og andre over hele verden hadde håpet at Sikkerhetsrådet ville vedta en streng resolusjon som sterkt fordømmer de kriminelle handlingene til det syriske regimet, de grusomheter mot sivile som går ustraffet hen, og folkemordet som regimet påfører hele familier, heter det i en kunngjøring fra SNC søndag.

Søndag kom det meldinger om nye sammenstøt i nordvest Syria, der blant annet ni regjeringssoldater skal ha blitt drept av væpnede opprørssoldater.

– Men verden ble sjokkert da Russland og Kina la ned veto mot den arabisk-europeiske utarbeidede resolusjonen, heter det videre.

Det skapte sterke reaksjoner i Vesten da resolusjonsforslaget ble forkastet lørdag. Men Russland mener Vesten selv har skyld i at det ikke lyktes å få vedtatt resolusjonen.

– De som sto bak utkastet ville dessverre ikke gjøre mer for å komme til enighet om et nytt utkast, skriver viseutenriksminister Gennadij Gatilov i en twittermelding.

Russland ville ikke stemme for det foreliggende utkastet til resolusjon fordi de mener utkastet ikke setter samme krav til opposisjonen i Syria som til regimet i Damaskus. Dermed tar FN part i saken, sa den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov før avstemningen lørdag.

Syria er Russlands viktigste allierte i Midtøsten.

Les også:

FN uten svar på Syria-vold

Syrere trygler om hjelp

Les flere nyheter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært