- Dette kan sette liv i fare

FÅR KRITIKK: PST sjef Janne Kristiansen og justisminister Grete Faremo under onsdagens høring i Stortinget om angrepene 22. juli. Foto: Heiko Junge / Scanpix
FÅR KRITIKK: PST sjef Janne Kristiansen og justisminister Grete Faremo under onsdagens høring i Stortinget om angrepene 22. juli. Foto: Heiko Junge / Scanpix

Etterretningsekspert mener det er svært graverende at en PST-sjef avslører E-tjenestens utenlandsoperasjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vegard Valther Hansen, forsker i Norsk Utenrikspolitisk Institutts avdeling for sikkerhet og konflikthåndtering, mener det bør sitte i ryggmargen på en PST-sjef å ikke røpe sensitive detaljer om hemmelige tjenester.

– At hun bekrefter at den norske etterretningstjenesten samarbeider med Pakistans E-tjeneste er i seg selv svært sensitivt. Men det mest graverende er at hun går langt i å indikere at det er norske E-operatører i landet. Dette kan vanskeliggjøre arbeidet deres, og i verste fall utgjøre en fare for personell og deres kontaktnett, sier han til NTB.

Les også: PST-sjefen går - røpet norske agenter

UD avviser at norske interesser er truet

PST-sjef Janne Kristiansens uttalelser påvirker ikke sikkerheten for norske interesser og nordmenn som oppholder seg i Pakistan, mener Utenriksdepartementet (UD).

– Fra UDs side har vi ikke fått indikasjoner på at norske interesser eller sikkerheten for nordmenn er truet som et resultat av gårsdagens uttalelser, sier pressevakt i UD, Kjetil Elsebutangen, til NTB.

– Utover dette henviser vi til de gjeldende reiserådene for Pakistan, som gjør det klart at sikkerhetssituasjonen i landet er vanskelig. Disse rådene er ikke endret etter uttalelsene i går, sier Elsebutangen.

UDs landssider frarådes alle reiser til eller opphold i Baluchistan, North West Frontier Province og i stammeområdene Federally Administered Tribal Areas (FATA) i Pakistan. For det øvrige Pakistan er det grunn til å utvise aktsomhet, skriver UD.

Andre mistenkeliggjøres

I tillegg mener Vegar Valther Hansen at andre nordmenn i landet, som næringslivsaktører, forskere og journalister, kan bli mistenkeliggjort når slike uttalelser blir kjent.

– Alle skjønner jo at det er god grunn til å tro at etterretningstjenesten har fokus på dette landet, og det hadde kanskje vært overraskende hvis de ikke hadde personell der. Men å innrømme det offentlig er noe helt annet, sier han.

Han mener saken er alvorlig nok i seg selv til at Kristiansens avgang er krevet, uavhengig av den andre kritikken mot PST-sjefen.

Se video: Her forsnakker PST-sjefen seg

Refs fra Iran

Hansen peker på at daværende sjef for Etterretningstjenesten, generalmajor Torgeir Hagen, overfor NRK i 2007 gikk langt i å antyde at norske hemmelige tjenester hadde aktivitet i Iran. Kanalen siterte også anonyme kilder på at Norge hadde godt plasserte kilder og informanter i landet.

Saken resulterte i at Norges ambassadør ble kalt inn på teppet til iranske myndigheter. NUPI-forskeren mener det er mer alvorlig at det denne gangen er PST-sjefen som uttaler seg om Forsvarets anliggender.

– Janne Kristiansen skal jo ikke svare for E-tjenesten. Dette kan skade det som i utgangspunktet ikke er et veldig godt forhold mellom PST og Etterretningstjenesten, sier han.

Les også: Riksadvokaten vurderer etterforskning av Kristiansen

– Bra med åpenhet

Hansen sier han i utgangspunktet synes Kristiansen har videreført sin forgjenger Jørn Holmes åpenhetslinje på en god måte.

– Å blant annet ha åpne trusselvurderinger er veldig bra. Men desto viktigere er det å ikke avsløre de sensitive delene av de hemmelige tjenestene. Og hvor man har operatører er virkelig sensitivt, da personellets sikkerhet er det aller viktigste, sier NUPI-forskeren til NTB.


Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden