– Brudd i forhandlingene om norsk gissel

Væpnede klanmedlemmer er et vanlig syn i Jemen, og militante islamister med bånd til al-Qaida er også på frammarsj i landet. Foto: REUTERS/SCANPIX
Væpnede klanmedlemmer er et vanlig syn i Jemen, og militante islamister med bånd til al-Qaida er også på frammarsj i landet. Foto: REUTERS/SCANPIX

Det skal være brudd i forhandlingene om løslatelse av den FN-ansatte nordmannen som holdes som gissel i Jemen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg har fått vite at det var brudd i forhandlingene, men vet svært lite om hvorfor og hva som er årsaken, sier 34-åringens far til Bergens Tidende.

Utenriksdepartementet ønsker ikke å kommentere opplysningen og understreker at det er FN og jemenittiske myndigheter som forhandler med gisseltakerne.

– Vi har ingen grunn til å tro at de ikke tar denne saken på største alvor, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen til NTB.

– Det arbeides langs mange spor og på flere nivåer for å finne en god løsning, men å gå inn på en nærmere vurdering av status i forhandlinger og hvor langt man har kommet i det arbeidet, ønsker vi ikke, sier han.

Mektig klan

Nordmannen ble bortført i sentrum av hovedstaden Sanaa sent lørdag kveld. Han var i telefonkontakt med foreldrene søndag og skal også ha kommunisert med kolleger i FN-organisasjonen UNDP.

Les også:- Nordmann bortført i Jemen

En undergruppe av den store Obeida-klanen, ledet av sjeik Ahmed bin Ali bin Jalal, skal stå bak bortføringen og hevder å holde 34-åringen som gissel i Maarib-provinsen øst for Sanaa.

Jalal krever løslatelse av en av sine menn, Ali Nasser Hareekdan, som sitter fengslet for drap på flere regjeringssoldater.

Erobret by

Jemenittiske myndigheter har sendt flere forhandlere til området der nordmannen trolig holdes fanget.

Les også:Jemen forhandler om kidnappet nordmann

Situasjonen i Jemen er imidlertid spent, og i helgen inntok flere hundre væpnede al-Qaida-soldater Radda, en by med 60.000 innbyggere i Baydah-provinsen, rett sør for Maarib.

Soldater fra republikanergarden, Jemens elitestyrke, er nå sendt til området for å gjenerobre byen fra islamistene, som ledes av Tariq al-Dahab, melder nettstedet Baraqesh News.

Al-Qaida-ledere

Al-Dahab krever løslatelse av nærmere 400 fanger, blant dem sin egen bror. Militslederen er en slektning av al-Qaidas åndelige leder i Jemen, Anwar al-Awlaki, som ble drept i et amerikansk droneangrep i september i fjor.

Al-Qaidas tidligere leder i Jemen, Qaed Senyan al-Harthi ble likvidert i et tilsvarende droneangrep i 2002, i samme område som den norske 34-åringen nå trolig blir holdt som gissel.

Al-Qaida sto også bak bortføringen av en japansk ingeniør i Maarib-provinsen i 2009. Han ble løslatt etter åtte dager.

Spiller på lag

Opposisjonen i Jemen anklager president Ali Abdullah Saleh for å spille på lag med de radikale islamistene i landet, i et forsøk på å beholde makten.

Saleh har tidligere framstilt seg selv som en garantist mot at radikale islamister skal overta styringen.

I november undertegnet han en avtale om å gå av etter 33 år ved makten, i bytte mot frihet fra straffeforfølgelse.

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden