To personer omkom i helikopterstyrt

To personer omkom i helikopterstyrt
To personer omkom i helikopterstyrt

En svenske og en nordmann mistet livet da et helikopter styrtet ved Mosjøen onsdag. Ulykken skjedde i forbindelse med reinsanking.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helikopterulykker i Norge etter 2000
* 11. januar 2012: Helikopter styrtet ved Mosjøen i Nordland. To personer omkom.


* 4. juli 2011: Helikopterstyrten i Eidfjord i Hardanger krevde fem menneskeliv og er den største helikopterulykken i Fastlands-Norge noen gang

* 27. januar 2010: Fire mistet livet i en helikopterulykke i Horten.

* 4. februar 2009: En person omkom i en helikopterulykke i Målselv.

* 30. mars 2008: Tre personer omkom da et russisk helikopter styrtet ved Barentsburg på Svalbard.

* 14. september 2006: To personer omkom da et frakthelikopter styrtet ved alpinanlegget i Bavallen utenfor Voss.

* 11. mai 2005: En person omkom og fire ble lettere skadd da et helikopter styrtet ved Lille Kolsåstoppen i Bærum kommune.

* 25. oktober 2004: En person omkom og to overlevde da et uregistrert helikopter stupte i sjøen ved Breistein ferjekai, nord for Bergen.

* 14. desember 2000: En svensk mann omkom i helikopterstyrt på Valdresflya i Oppland.

*I Nordsjøen har det vært mange, store helikopterulykker:

*I september 1997 omkom tolv personer da et Super Puma-helikopter styrtet.

*To ulykker i 1990 og 1991 krevde henholdsvis tre og fem menneskeliv.

* I 1970-årene omkom 34 personer i tre ulykker med Sikorsky-helikoptre.

Det var klokken 17.15 onsdag at politiet fikk inn en melding om et savnet helikopter øst for Mosjøen, ved Langevatnet. Det var to personer om bord, en nordmann og en svenske. De to var tilknyttet selskapet Jämtlands flyg fra Östersund.


– Jeg kan bekrefte at politi, Røde Kors og Sea King-helikopter har vært på stedet, og at to personer er funnet omkommet, sa Tove Kaspersen ved Hovedredningssentralen Nord-Norge (HRS) til NTB onsdag kveld.

Dette bekrefter også Jämtlands flyg i en pressemelding på sine nettsider.

– Et av våre helikoptre av typen Robinson R44 Raven II har havarert i Norge. En av våre piloter og en kjentmann i området var i helikopteret, skriver selskapet.

Drev reinsanking

Ulykken skjedde da helikopteret ble brukt i forbindelse med reinsanking. En person som var på bakken kontaktet politiet.

– Vedkommende så ikke noen styrt, men lyden av helikopteret ble plutselig borte, og han kontaktet politiet umiddelbart, opplyser stabssjef Jens Berget i Helgeland politidistrikt.

En nødpeilesender ble utløst i området kort tid etter savnetmeldingen.

– Nødpeilesenderen gjorde at vi visste hvor vi skulle lete, men dårlig vær gjorde letearbeidet vanskelig og tidkrevende, opplyser Kaspersen.

Politi, Røde Kors og redningshelikopter bidro i leteaksjonen etter helikopteret. På grunn av de dårlige forholdene måtte et redningshelikopter snu underveis, og det ble nødvendig med bistand fra et Sea King-helikopter i Bodø. Klokken 19.00 ankom de første letemannskapene stedet, og 19.30 kunne HRS bekrefte at de to var omkommet.

Etterforsker

Politiet satte onsdag kveld i gang etterforskning av ulykken.

– Hva som er årsaken til ulykken kan vi ikke spekulere på, men det var snøbyger i området hele dagen. Det vil ikke bli foretatt noe opprydningsarbeid før havarikommisjonen har vært her og vi har gjort de undersøkelsene vi behøver for vår etterforskning, sier Berget.

Statens Havarikommisjon er ventet på ulykkesstedet torsdag formiddag.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden