Jubel og gremmelse over oljefunn i Barentshavet

Boreriggen Aker Barents i Barentshavet, der Statoil har gjort et oljefunn som er anslått til å være på mellom 200 og 300 millioner fat. Foto: Harald Pettersen / Statoil / Scanpix
Boreriggen Aker Barents i Barentshavet, der Statoil har gjort et oljefunn som er anslått til å være på mellom 200 og 300 millioner fat. Foto: Harald Pettersen / Statoil / Scanpix

Mens det nye funnet i Barentshavet har fått Olje-Norge og det lokale næringslivet til å juble, vekker det bare gremmelse fra miljøhold.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Riktignok er ikke Havis-funnet av de aller største, 200-300 millioner fat i året, men det er det andre funnet på under et år som er gjort i et område myndighetene og oljeindustrien har store forventninger til.

Bellona mener at dersom regjeringen velger å sette Havis og Skrugard i produksjon, vil Norge helle bensin på klimabålet.

– Det burde ikke være vanskelig å regulere utvinningstakten med tanke på at produktene som fremstilles, gir enorme CO2-utslipp i produksjon og når de brukes opp. Det må være mulig å se forbi den voldsomme inntjeningen som kommer på kort sikt og heller bruke fornuften, tordner Bellona-rådgiver Sigurd Enge.

Spark til ministeren

Han kommer også med et spark til olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp).

– Det er tragisk at den mest ekstreme oljepolitikeren vi har i Norge også er olje- og energiminister. Ola Borten Moe kan ikke drive Norges oljepolitikk isolert i en boble. Politikken må ses i forhold til både klimamålene Stortinget har satt seg og miljøhensyn som sådan, understreker Enge.

Les også: Vil la oljefunnet ligge

Ifølge rådgiveren vil antall geologer og fysisk materiell begrense norsk olje- og gassutvinning.

– Derfor vil det antakelig ikke være mulig å både restutvinne olje og gass i eksisterende felter, bygge ut Aldous og Avaldsnes i Nordsjøen, og sette i gang med ny utvinning i Barentshavet. Oljebransjen har allerede støvsugd markedet for oljegeologer og teknisk utstyr, spår han.

Lokal glede

Det lokale næringslivet er begeistret over det nye funnet som gjør at anslaget for Havis og Skrugard er på til sammen 400-600 millioner fat.

– Dette betyr enormt mye for Nord-Norge. Etter dette har Barentshavet rykket opp fra førstedivisjon til eliteserien, sier Hammerfest-ordfører Alf E. Jacobsen til NTB.

Les også: Tror på flere funn i Skrugard-området

Statoil har tidligere kunngjort at Skrugard alene kvalifiserer for egen feltutbygging. Med Havis i tillegg blir utbyggingen mer robust, og selskapet karakteriserer Barentshavet som et kjerneområde på norsk sokkel.

– Dette betyr mye for Statoil og skaper optimisme på norsk sokkel. Dette er strategisk viktig for Nord-Norge og betyr mye for landsdelen i form av arbeidsplasser og investeringer, sier Statoils konsernsjef Helge Lund til NTB.

Han har tidligere varslet en rekordrask utbygging av Skrugard.

– Det finnes mer

– Vi har ikke opplevd lignende siden Snøhvit ble oppdaget på 80-tallet. Når disse to funnene er gjort, kan man nesten si med veldig høy sikkerhet at det finnes mer rundt dette området, sier styreleder Arvid Jensen i leverandørsammenslutningen Petro Arctic.

Les også: Statoil med nytt storfunn

Han understreker at det er ekstra positivt at det er olje Statoil finner i sine leteboringer nordvest av Hammerfest. Gassen som finnes kan gå inn som tilleggsressurser til Melkøya.

– Oljen bestemmer hvor selskapene søker blokker. Med disse to funnene på ni måneder er jeg overbevist om at Barentshavet kommer til å bli et stort industriområde som kommer til å vare i hundre år fremover. Nå kommer også infrastruktur for olje på plass. Husk at man bare har lett i 3 prosent av Barentshavet, sier Jensen.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden