Ber Kripos etterforske Hemmelig.com

ORIGINALSIDEN: Hemmelig.com er nå midlertidig ute av drift, men informasjon om nesten 30.000 brukere floerer fritt på nettet. Nå tar Datatilsynet affære.(Foto: Skjermdump fra Hemmelig.com)
ORIGINALSIDEN: Hemmelig.com er nå midlertidig ute av drift, men informasjon om nesten 30.000 brukere floerer fritt på nettet. Nå tar Datatilsynet affære.(Foto: Skjermdump fra Hemmelig.com)

Datatilsynet mottar daglig henvendelser fra fortvilte brukere av sex-nettstedet. Nå vil de ta affære i samarbeid med Kripos.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hemmelig.com-saken
 • Nettstedet Hemmelig.com har vært et møstedet for folk som ønsker å møte en sexpartner. Etter et oppslag i Dagbladet bestemte hackere seg for å prøve å tilgang til siden.
 • Hackerene lyktes og lastet ned medlemslister og medlinger som er sendt mellom brukerene av siden, og publiserte kort tid etterpå medlemslistene på nettet.
 • En av hackerene har meldt seg for politiet, en annen har signalisert at han vil legge kortene på bordet om politiet banker på hos han.
 • Den tredje hackeren har laget en nettsiden hvor alle meldinger er tilgjenglig og søkerbare.
 • Hackeren har enda ikke bestemt seg for om kommer til å publisere meldingene eller ikke. Hackerene har mottat trusler fra folk som føler seg truet av en evt. publisering av meldinger.

Sensitiv informasjon om nærmere 30.000 privatpersoner har vært på avveie etter hackingen av nettstedet Hemmelig.com før jul.

Det har blant annet ført til at et farlig spill, med hevn og spekulasjoner som ingredienser, rundt informasjonen som ligger på nettet.

- Vi mottar daglig henvendelser fra Hemmelig.com-brukere. For mange av dem er det langt verre om deres aktivitet på dette nettstedet blir kjent, enn for eksempel å bli tatt for sexkjøp av politiet, sier Datatilsynets informasjonsdirektør Ove Skåra til Dagbladet.

I et åpent brev til Kripos ber Datatilsynets avdelingsdirektør Leif Aanensen politiet om å engasjere seg.

- Datatilsynet mener at sakens alvor og omfang tilsier at politiet burde starte etterforskning av forholdet, skriver han på vegne av tilsynet.

Les også: Dette er hemmelig.com-brukerne

- Flere kan straffes

Videre argumenterer Aanensen for at Hemmelig.com-saken kan resultere i straffereaksjoner for opp til åtte ulike forhold.

 • At virksomheten bak nettsiden kan ha hatt utilfredsstillende sikring av personopplysninger, noe som kan være et brudd på personopplysningslovens §13.
 • At virksomheten ikke har meldt til Datatilsynet om tap av personopplysninger. Det kan være brudd på personopplysningsforskriftens § 2-6.
 • At virksomheten har unnlatt å slette personopplysninger, herunder kommunsert innhold, i strid med lovens § 28 om såkalt unødvendige opplysninger.
 • Mot aktivistene for datainnbrudd, som kan påtales etter straffelovens § 145.
 • Mot aktivistene for å ha behandlet materialet uten rettslig grunnlag, hvilket strider med personopplysningslovens § 11, jf. §§ 8 og 9.
 • Mot aktivistene for å ha brutt meldeplikten til Datatilsynet vedrørende behandlingen av personalsopplysninger. Potensielt brudd på personalopplysningslovens § 31.
 • Mot aktivistene for å ha behandlet det ulovlig ervervede materialet på en utilbørlig måte. Otensielt brudd på personalopplysningslovens § 13.
 • Mot aktivistene for å ha publisert innholdet, noe som kan være i strid med straffelovens § 390 om brudd på privatlivets fred.

- En preventiv effekt

I brevet fra Datatilsynet henvises det også til at politiet har et klart mandat i Hemmelig.com-saken, spesielt med tanke på straffelovens bestemmelser om datainnbrudd og krenkelse av privatlivets fred.

- Datatilsynet tillater seg dermed å henstille politiet om å etterforske de nevnte forhold, skriver Aanensen.

Så langt har politiet ikke gitt uttrykk for om de akter å foreta seg noe i Hemmelig.com-saken.

- Dersom politiet beslutter å ikke åpne straffesak vil Datatilsynet vurdere å benytte egne fullmakter, skriver Aanensen.

I brevet stiller Datatilsynet seg også positive til et samarbeid med politiet.

- En klar reaksjon fra myndighetenes side kan ha allmennpreventive effekter, både i forhold til virksomheter og potensielle aktivister, skriver Aanensen.

Les også: Hacket sex-nettsted - trues av hallikmiljø

Les også: Redde hackere publiserer alle sexmeldingene om noe skjer dem

Les også: - Bytt passord og gjør Facebook-profilen din usynlig

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært