Iran advarer USA

ADVARES MOT Å KOMME TILBAKE: Det amerikanske hangarskipet USS John C. Stennis (CVN 74) på vei gjennom Hormuzstredet i november. Foto: Scanpix/Reuters.
ADVARES MOT Å KOMME TILBAKE: Det amerikanske hangarskipet USS John C. Stennis (CVN 74) på vei gjennom Hormuzstredet i november. Foto: Scanpix/Reuters.

Et amerikansk hangarskip som for tiden befinner seg i Midtøsten, «bør ikke vende tilbake» til sin base i Gulfen, advarer Iran.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lederen for Irans væpnede styrker kom med advarselen tirsdag, og la illevarslende til at «advarselen ikke ville bli gjentatt», melder AFP.

– Vi gir råd og insisterer på at dette krigsskipet ikke bør vende tilbake til sin tidligere base i den persiske golfen, sier general Ataollah Salehi ifølge det iranske forsvarets hjemmesider.


– Vi kommer ikke til å gjenta denne advarselen, og vi advarer bare en gang, skal han ha uttalt.

Viser muskler

Advarselen kommer bare en dag etter at den iranske marinen fullførte en ti dager lang øvelse der det også ble prøveskutt tre raketter som er laget med sikte på å senke krigsskip.

Les også: Iran prøveskjøt raketter

Hangarskipet Salehi trekker frem er USS John C. Stennis, et av den amerikanske marinens største skip. Det amerikanske skipet gikk forrige uke gjennom stredet på vei østover over Omangulfen og gjennom et område der den iranske marinen gjennomførte sine øvelser.

Se video av Irans øvelser her:

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Det amerikanske forsvarsdepartementet sier forflytningen var «rutinemessig». USA har til enhver tid minst et hangarskip i eller nær gulfen. Landets femte flåte har base i gulfstaten Bahrain.

Analytikere setter militærøvelsen i Persiabukta i sammenheng med konflikten om Irans atomprogram, der både EU og USA har satt inn straffetiltak for å få landet til å rette seg etter deres krav.

I forrige uke kom det antydninger om at Iran kan svare med å sperre skipsleden dersom det innføres internasjonale sanksjoner som rammer landets oljehandel.

Sjokkbølger

Sverre Lodgaard, seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), tror ikke på et slikt scenario.

– Det er derimot reell fare for at Israel og/eller USA går til angrep på Iran i 2012. Da vil aksjoner mot Hormuzstredet være et mulig iransk mottiltak. Hvis bare én oljetanker senkes i dette området, vil det sende sjokkbølger inn i verdensøkonomien, påpeker han.

Marinens øverstkommanderende Habibollah Sayyari sa mandag at landet ikke har noen intensjoner om en slik aksjon.

– Det er ikke gitt ordre om å stenge Hormuzstredet. Men vi er forberedt på ulike scenarier, sa han ifølge nasjonalt fjernsyn, melder Reuters.

Israel hevder imidlertid at Iran vil ha liten sjanse dersom det blir en væpnet konflikt i gulfen.

– Dette ville ikke kunne bli kalt en jevn kamp mellom de to sidene, sa minister for strategiske forhold, Moshe Yaalon, til israelsk radio.

Les flere nyheter

Personvernpolicy