Titusener demonstrerte mot grunnlov i Ungarn

Titusenvis av mennesker demonstrerte mot den nye grunnloven i Ungarn, som trådte i kraft 1. januar. Foto: Bence Járdány.

Titusenvis av mennesker protesterte mandag mot Ungarns nye grunnlov, som de mener svekker demokratiet. Samtidig feiret regjeringen i operaen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Nå er det nok!», «Orbans diktatur» og «Orbanistan» sto det på plakater som demonstrantene bar med seg under demonstrasjonen i Ungarns hovedstad Budapest.

Demonstrantene protesterte høylytt mot statsminister Viktor Orban og den nye grunnloven, som trådte i kraft 1. januar. Lovendringene innebærer blant annet en innskrenkning av domstolenes og sentralbankens uavhengighet og pressefriheten.

Les også: Spent foran bruduljer i Budapest i kveld

– Viktor Orban og hans tjenere har endret Ungarn fra å være et lovende sted til å bli det mørkeste stedet i Europa, sa Tibor Szanyi, som sitter i nasjonalforsamlingen for sosialistene.

Ifølge arrangørene deltok nærmere 100.000 ungarere i demonstrasjonen, som var konsentrert rundt en av Budapests hovedgater. Ikke langt unna holdt en gruppe nynazister en motdemonstrasjon.

Regjeringen valgte på sin side å feire lovendringene med en gallamiddag i operahuset. Om lag 30.000 demonstranter hadde møtt fram utenfor operaen da regjeringsmedlemmene ankom festen, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Endringene i Ungarn startet da Orbans parti Fidesz vant valget våren 2010 og fikk over to tredels flertall i nasjonalforsamlingen.

Les også: Opposisjonsparti med lenkegjeng rundt parlamentet.

Den høyreorienterte regjeringen har dermed makt til å få gjennom grunnlovsendringer uten hensyn til opposisjonen.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært