Republikanerne setter inn sluttspurten

REPUBLIKANERNE Rick Santorum, Mitt Romney, Newt Gingrich, Ron Paul, Michele Bachmann og Jon Huntsman under en tv-debatt i Sioux City i Iowa 15. desember i fjor. Foto: Ap
REPUBLIKANERNE Rick Santorum, Mitt Romney, Newt Gingrich, Ron Paul, Michele Bachmann og Jon Huntsman under en tv-debatt i Sioux City i Iowa 15. desember i fjor. Foto: Ap
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det hardner til mellom de republikanske presidentkandidatene før nominasjonsmøtet i Iowa tirsdag. Men utenrikspolitisk er det lite som skiller kandidatene, sier analytiker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er kun gradsforskjeller mellom kandidatene, sier James M. Lindsay, politisk analytiker og studiedirektør i Council on Foreign Relations.

– Selv om de alle understreker at de vil føre en bedre utenrikspolitikk enn Barack Obama, er det uklart hvor forskjellige utenrikspolitikken deres faktisk er, sier Lindsay.

Han påpeker at det kun er Ron Paul som tydelig har markert seg som motstander av at USA skal intervenere i andre land.

– Alle de andre kandidatene er på samme linje, som internasjonalister som setter store spørsmålstegn ved president Obamas evner som øverstkommanderende, sier han.

Kampen i gang

Mitt Romney leder fortsatt på målingene dagen før de viktige nominasjonsmøtene i Iowa tirsdag. Men han tør ikke ta seieren på forskudd.

Les også: Romney tar sikte på dobbeltseier

– Jeg er ganske sikker på at vi vil få en bra kveld. Men jeg vet ikke hvem som kommer til å vinne, sa Romney til jublende tilhengere på et valgkampmøte i Atlantic i Iowa søndag kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både han og rivalene, som alle håper å bli Republikanernes presidentkandidat, har nå for alvor satt inn sluttspurten før den offisielle starten på Republikanernes nominasjonsprosess. Det er viktig å gjøre det bra i de første delstatene fordi hvis ikke, mister kandidatene medvinden som blant annet sikrer valgkampstøtte til å drive valgkamp helt til siste slutt.

Knapp ledelse

Ifølge en fersk meningsmåling i avisen Des Moines Registrer har den moderate Romney fortsatt en liten ledelse over de andre, mer konservative kandidatene, med 24 prosent. Men avstanden er ikke stor ned til Ron Paul, som ligger på andreplass med 22 prosents oppslutning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Liberalisten Ron Paul seiler opp

De to ligger imidlertid klart foran de andre kandidatene. Rick Santorum har 15 prosent, Newt Gingrich har 12, mens Rick Perry får 11 prosents oppslutning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kritisk

Romneys tilsynelatende suksess går ikke ubemerket hen hos de andre republikanske presidentkandidatene, som blant annet kritiserer den tidligere Massachusetts-guvernøren fordi han tidligere støttet selvbestemt abort og for hans forslag til helsereform, som rivalene har døpt «Romneycare».

Les også: – Flertallet har svært få muligheter

Konkurrentene mener planen ligner for mye på Obamas reformplaner for helsevesenet, som republikanerne er sterkt kritisk til.

Newt Gingrich, tidligere leder for Representantenes hus, er blant dem som har rettet hard kritikk mot Romney. Den aggressive tonen har økt i takt med at Gingrich selv har dalt på meningsmålingene.

Santorum i medvind

Tidligere senator Rick Santorum har derimot hatt politisk medvind de siste dagene og seiler opp på målingene. Der ligger han nå på en foreløpig tredjeplass etter å ha vaket på bunnen av målingene i flere måneder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På et valgkampmøte i Sioux City i Iowa søndag kveld lovte han sine tilhengere å sende «sjokkbølger over landet».

– Å få lede dette landet. Det er det jeg ber folk i Iowa om. Lede, ikke utsette. Ikke stem fram noen som ikke er tilstrekkelig gode til å gjøre det som kreves for å forandre dette landet, sa han og ble møtt av øredøvende applaus.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bachman i motvind

For Michelle Bachman, som tidligere i høst lå i tet på målingene, har vinden imidlertid snudd. Hun har falt som en stein på målingene de siste ukene, og hun sliter også med både å få samlet inn penger og med at flere valgkampmedarbeidere har hoppet av.

Les også: Kaster seg inn i presidentkampen

En annen som tidligere i høst lå godt an, men som har tapt oppslutning den siste tiden er Texas-guvernør Rick Perry. Han sier til Fox News at han ikke retter seg mot evangelisk kristne velgere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge flere medier satser han i stedet på å sikre seg stemmene til republikanske velgere som ennå ikke har bestemt seg for hvem de foretrekker, og har sendt over 2.000 valgkampmedarbeidere rundt i hele Iowa for å banke på dører og møte velgere hjemme.

Les også: – Gingrich er en slu rev

Det kan han komme til å tjene på, for ifølge Des Moines Registrer har hele 41 prosent av republikanerne i Iowa ennå ikke bestemt seg for hvem av presidentkandidatene de ønsker å stemme på.

Les flere nyheter