Romney tar sikte på dobbeltseier

VALGKAMP: Mitt Romney sammen med to av hans sønner, Matt og Craig. Foto: Ap
VALGKAMP: Mitt Romney sammen med to av hans sønner, Matt og Craig. Foto: Ap

Mens Mitt Romney tråler Iowa etter velgere, sender han fire sønner på valgkamp i New Hampshire i håp om full pott i de to statene som er først i ilden i republikanernes nominasjonsprosess.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om USAs nominasjonsprosess

* Innledes formelt 3. januar og ender på partienes landsmøter til sommeren.

* I år er det bare Republikanernes prosess som er interessant, siden det ikke ventes demokratiske motkandidater mot president Barack Obama.

* Rundt tolv delstater avholder nominasjonsmøter, mens resten har nominasjonsvalg.

* Nominasjonsmøter (caucuses) er private møter i hver enkelt valgkrets der registrerte partitilhengere møtes for å diskutere og stemme over de ulike kandidatene. Resultatene sendes videre i partiapparatet som utpeker delegatene.

* Nominasjonsvalg (primaries) er offentlig arrangerte valg der velgerne stemmer på en kandidat, akkurat som ved vanlige valg. I de fleste stater er valget begrenset til registrerte partitilhengere, men noen stater åpner for at alle kan delta.

* Både etter nominasjonsmøtene og -valgene utpekes eller velges delegater til partienes landsmøter.

* I noen stater tar vinneren alle delegatene, i andre fordeles de etter stemmetall

* Det første nominasjonsmøtet er i Iowa 3. januar.

* Det første nominasjonsvalget er i New Hampshire 10. januar. Deretter følger South Carolina 21. januar og Florida 31. januar

* Texas avholder både nominasjonsmøter og nominasjonsvalg.

* På supertirsdagen 6. mars avholder tolv delstater nominasjonsmøter eller nominasjonsvalg. Siste valg er 26. juni, men normalt er det klart lenge før hvem som blir kandidaten

* Republikanernes landsmøte finner sted i Tampa i Florida 27.– 30. august, og Demokratenes i Charlotte i North Carolina 3.– 6. september.

* Valget er 6. november.

Romney klarte ikke helt å legge skjul på sin optimisme da han før helgen møtte velgere i Ames og andre byer i den konservative præriestaten i Midtvesten, der de første nominasjonsmøtene holdes tirsdag.

– Det blåser en god vind i Iowa, det føles veldig bra, sa Romney til pressen mens han tidlig på morgenen var på vei til bussen sin foran en ny dag med å trykke hender og løfte babyer rundt om i Iowas småbyer.

Nye målinger

To nye målinger gjort for henholdsvis NBC fredag og avisen Des Moines Registrer lørdag bekrefter at Romney har tatt igjen Newt Gingrich, som har mistet framdriften og falt helt ned på femteplass, etter Ron Paul, Rick Santorum og Rick Perry.

Målingene fulgte etter flere målinger onsdag og torsdag som også viste Romney i tet, trass i at han har først for tre uker siden for alvor satset på Iowa.

Romney, som etter sigende har like mye utstråling som en utent lyspære, tapte så det sang i delstaten for fire år siden og har derfor lagt lite arbeid i å vinne i Iowa, der de fleste republikanerne regner seg som konservative kristne.

Men de siste målingene har gitt ham fornyet håp, og nå tør han håpe at han kan vinne både i Iowa tirsdag og i New Hampshire uka etter og dermed kanskje få nominasjonen i boks allerede i begynnelsen av januar.

Les også: Dødt løp mellom Gingrich og Romney

Familien i felten

I New Hampshire, som er nabostaten til Massachusetts der han var guvernør i åtte år, og der han må vinne om han skal ha håp, har han sendt familien på stemmejakt.

De fire sønnene Tagg, Josh, Matt og Craig møtte torsdag velgere på en kafé i Concord og senere i en telefonbank i Manchester der frivillige ringer til potensielle velgere. Den femte sønnen, medisinstudenten Ben, er på turnustjeneste i Utah.

– Vi er spent. Dette er innspurten, og det ser bra ut der vi er nå, sa eldstesønnen Tagg. Han la til at amerikanske velgeres førsteprioritet nå er en ny retning i økonomien, og at hans far er den som har best sjanse til å slå president Barack Obama.

Les også: Gingrich prøver å fryse ut Romney

Familieverdier

Innsatsen fra sønnene var en dårlig skjult oppvisning i sunne familieverdier som er en så høyt prioritert sak for mange konservative republikanere som er imot abort, sex før ekteskapet og homofile ekteskap, ikke minst i Iowa.

I årets valgkamp har mange av Romneys TV-reklamer satt søkelyset på hans 42 år lange ekteskap, hans fem kortklipte og kjernesunne sønner og hans 16 barnebarn.

Det har knapt vært nødvendig å peke på kontrasten til Newt Gingrichs bakgrunn. Han er nå gift for tredje gang etter å ha vært utro mot sine to første koner, en av dem mens hun lå på sykehus med kreft.

Demper forventningene

I Iowa har Romneys stab anstrengt seg for å nedtone forventningene til et godt resultat, slik at et eventuelt tap ikke skal framstå som ødeleggende.

Romney håper på støtte fra den harde kjernen på rundt 20 prosent av Iowas republikanere som er moderate og som ikke liker de kristenkonservatives moralisme eller ultraliberalistenes overdrevne statsskepsis.

Men det er bare dersom de orker å møte fram. I årevis har nominasjonsmøtene vært dominert av de kristenkonservative, som siden det er dem som har de sterkeste meningene, gjerne er de ivrigste til å komme.

I motsetning til stater der det offentlige arrangerer nominasjonsvalg, utpeker Iowa sin kandidat på nominasjonsmøter som lokale partilag arrangerer i stuer, kirker, klasserom og brannstasjoner i Iowas over 1.700 valgkretser.

På møtene debatterer medlemmene kandidatene, deler seg i grupper, prøver å overtale hverandre og voterer.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært