Fire kommuner isolert - 10.000 uten strøm

STERKE KREFTER: Store steiner som er skyllet på land i Sjøholt i Møre og Romsdal vitner om kreftene som var i sving da stormen Dagmar raste som verst 1. juledag. Foto: Scanpix
STERKE KREFTER: Store steiner som er skyllet på land i Sjøholt i Møre og Romsdal vitner om kreftene som var i sving da stormen Dagmar raste som verst 1. juledag. Foto: Scanpix

Fire kommuner i Sogn og Fjordane er tirsdag formiddag fortsatt isolert etter uværet Dagmar, mens 10.000 er uten strøm og telefon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– De fleste tettsteder har fått tilbake strømmen og teleforbindelsen, men mange småbygder har fortsatt problemer. Vanskeligst er situasjonen i kommunene Hornindal og Stryn i Nordfjord, forklarer fylkesmann Anne Karin Hamre til NTB.

Hun sier det nå jobbes med å få plassert ut satellittelefoner der telesambandet fortsatt er slått ut, men dette er også en komplisert jobb, ettersom mange av veiene i fylket er stengt på grunn av ras og oversvømmelser.

– Det meste må sendes med fly via Førde, forklarer Hamre.

Strøm i nord, veier i sør

Mens det er nordfylket som har størst problemer med strøm- og telenettet tirsdag, er det veiene i sør som er hardest rammet.

Les også: – Mindre nedbør og vind utover dagen

– Klokken 10 var fire kommuner i Sogn isolert: Høyanger, Balestrand, Vik og Årdal. Helse Førde har satt inn ambulansebåten Solund på Sognefjorden for å sikre at det er helseberedskap også i de kommunene som er midlertidig veiløse, sier fylkesmannen.

I Balestrand ble Solund sendt for å hente en bussjåfør og fem passasjerer, som fikk en ufrivillig overnatting på veien etter at de ble sittende fast mellom to ras på fylkesvei 55 mandag kveld.

Selv om Hamre har tilbrakt mye av de siste døgnet i møter, har hun også fått merke uværets herjinger.

Les også: «Dagmar» tok 100 år gammel turisthytte

– Jeg hadde store problemer med å kjøre mellom fylkeshuset i Leikanger og Sogndal der jeg bor.

Flere steder i fylket har det vært problemer med oversvømmede veier, og Sivilforsvaret måtte trå til for å få unna vannet.

God lokal beredskap

Tirsdag formiddag møttes fylkesberedskapsrådet i Sogn og Fjordane, og Hamre sier de allerede har planlagt et nytt møte senere på dagen.

– Vi er også i ferd med å få inn statsrapporter fra kommunene, og de tyder på at det er god lokal beredskap.

Sjekk været der du der

Hamre peker blant annet på at kommuner som har felles legevakt, nå har opprettet provisoriske legevakter der det er umulig for pasientene å reise til den faste legevakten.

– I tillegg er det utplassert nødaggregater ved alders- og sykehjemmene, men der strømmen har vært borte lenge, kan det bli mangel på drivstoff til aggregatene, legger hun til.

Les flere nyheter

Personvernpolicy