Mammuten vender tilbake

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge en dansk ekspert, er det kun snakk om tid før den utdødde kjempen igjen vandrer på jorden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den mektige behårete kjempen, mammuten som døde ut for flere tusen år siden, kan bli vekket fra sin evige søvn i løpet av et par tiår. I beste - eller eventuelt i verste - fall kan det bli en realitet allerede i løpet av de nærmeste årene.

Ifølge en dansk professor vil man ved hjelp av kloning kunne lykkes i å gjenskape det store fortidsdyret. Oppfatningen av skapelse, liv og død kunne bli snudd på hodet dersom menneskene i nær fremtid ved hjelp av genforskning klarer å utfordre etikken på dette omstridte området.

Les også: Vil klone mammut

I vår levetid

– Vi kommer til å se mammuten gjenoppstå i vår levetid, hevder professor Eske Willerslev fra det genetiske grunnforskningssenteret ved Universitetet i København til Berlinske Tidende.

– Kanskje skjer det ikke nå, men vi er ikke forferdelig langt fra å få det til, påstår han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Uttalelsen kommer han med etter at forskere fra Japan og Russland ifølge japanske medier har funnet celler som de har hentet ut DNA fra i en nedfrosset mammut. Dyret var så intakt da det ble funnet at det kan brukes til å gjenskape den for lengst utdødde skapningen.

– Jeg mener at det er realistisk. Det kan skje i løpet av noen få år – eller det kan skje i løpet av et par tiår, sier Willerslev.

Les også: Mammut-skatt avslørt

Mammuten, som er en slektning av dagens elefant, døde ut som art for rundt 10.000 år siden. De japanske og russiske forskerne mener at de har klart å finne brukbare celler fra beinmargen i en lårknokkel fra en mammut som i august i år ble gravd ut fra den sibirske permafrosten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil la elefant bære frem fosteret

Professor Akiri Iritani ved Universitetet i Tokyo skal sammen med forskningskolleger ha planer om å hente ut en egnet celle fra denne mammuten og injisere den i en eggcelle fra en afrikansk hunnelefant og la henne bære frem fosteret.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den dagen det skjer vil menneskeheten bli rystet. Når vi kan gjenopplive utdødde dyr vil det utfordre vår oppfatning av liv, sier Willerslev som mener at dette eksempelet kun er begynnelsen på hva vi siden kan få til med utdødde arter - spesielt de som stammer fra polare områder på kloden.

Les også:

Utdødd dyreart klonet tilbake

Babymammut kan gi vitenskapelig gjennombrudd


Les flere nyheter her