Vil redde «Skomakergata»

Julekalenderserien «Jul i Skomakergata» fra 1979 har vært en suksess for liten og stor hver gang den har vært sendt. Her skomaker Andersen (t.v.) i Henki Kolstad sin skikkelse sammen med to andre skuespillere. Foto: Paul Owesen (NTB/Scanpix)
Julekalenderserien «Jul i Skomakergata» fra 1979 har vært en suksess for liten og stor hver gang den har vært sendt. Her skomaker Andersen (t.v.) i Henki Kolstad sin skikkelse sammen med to andre skuespillere. Foto: Paul Owesen (NTB/Scanpix)

NRK blir møtt av massiv kritikk for at de aldri mer vil sende julekalender-klassikeren «Jul i Skomakergata».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Jul i Skomakergata»:

«Jul i Skomakergata» er en populær norsk TV-serie for barn i 24 deler, en såkalt julekalender, produsert av NRK.

Den ble sendt første gang i 1979, deretter i 1981, 1984, 1988, 1993, 1998 og i 2003.

Manuset og musikken er ved Bjørn Rønningen. Serien kom ut som bok på Grøndahl i 1980 og sangene ble utgitt på LP-platen «Jul i Skomakergata» (CBS) samme år.

Regien er ved Grete Høien.

I 2003 kom Skomakergata som dataspill. Skomakergata er også blitt bygget opp i full skala i dyreparken i Kristiansand.

Henki Kolstad spiller hovedrollen som «Jens Petrus Andersen», en skomaker som har det travelt før jul, men som likevel tar seg tid til de mange som kommer innom verkstedet på besøk.

Henki Kolstads barnebarn Marius Kleppe Kolstad spiller Jens Petrus Andersen jr. på kulturhus i forestillingen «Jul i Skomakergata» over hele Norge fra november og frem til jul hvert år. Ansvarlig for forestillingene er Teater Winge.

Den nye teaterforestillingen er bygget på samme lest som TV-versjonen, men er en mer moderne sceneversjon av julekalenderen vi kjenner fra TV.

(Kilde: Wikipedia)

NRKs avgjørelse om å droppe fremtidige repriser av «Jul i Skomakergata» med Henki Kolstad og Tøfflus har satt sinnene i kok landet rundt. Spesielt i den koselige lille sørlandsbyen Tvedestrand, som ifølge Tvedestrandposten skal ha vært manusforfatter Bjørn Rønningens modell til skomaker Andersens univers.

Mener serien er gammeldags

NRKs begrunnelse er at de mener serien er blitt for gammeldags.

Les også: – Kolstad spilte seg inn i nordmenns hjerter

Også i Kristiansand uttrykker fortvilelse over statskanalens vedtak, der spesielt den berømte dyreparken i byen uttrykker stor skuffelse i og med at de har bygget en kopi av «Skomakergata» i fornøyelsesparken.

Så sent som i 2009 foretok Malvik Blad en meningsmåling blant sine lesere. Da kåret hele 38,6 prosent av dem Jul i Skomakergata til tidenes beste julekalenderserie, fulgt av «The Julekalender» med 23 prosent av stemmene, mens «Jul i Blåfjell» og «Nisene på Låven» kom på de neste plassene.

Reagerer med vantro

Pappamagasinet Far og Barn reagerer også med vantro på den lite populære avgjørelsen og ber statskanalen om å ta til fornuft og trekke tilbake det de kaller den en «famøs avgjørelse».

Les også: Henki Kolstad er død

Dersom NRK opprettholder sin avgjørelse om å skrinlegge serien, finnes det likevel håp for de mest interesserte.

For hvert år settes teaterversjonen av «Jul i Skomakergata» opp på kulturhus landet rundt. For i rollen som skomaker Andersen dukker Henki Kolstads eget barnebarn opp. Marius Kleppe Kolstad viderefører dermed arven etter sin bestefar og gir med det Jens Petrus Andersen videre liv. Forestillingen skal ifølge Far og Barn være troverdig mot originalen, men være noe modernisert.

Ute på DVD

For øvrig er hele «Jul i Skomakergata»-serien også tilgjengelig på DVD, så valgfriheten kan uansett ivaretas.

– I vår familie er «Jul i Skomakergata» en fast tradisjon, uavhengig av hva som går på TV uttaler Fred Johan Ødegård, redaktør for pappamagasinet Far og Barn.

Les også: En allsidig og vennlig skuespiller er borte

Hva mener du? Er det riktig av NRK å skrinlegge «Skomakergata» for evig og alltid? Si din mening i kommentarfeltet under.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden