Fra sprengkulde til regn og vind

Julestemning i Oslo med julemarkedet i Spikersuppa. Men snøen lar fortsatt vente på seg. Foto: Heiko Junge / Scanpix
Julestemning i Oslo med julemarkedet i Spikersuppa. Men snøen lar fortsatt vente på seg. Foto: Heiko Junge / Scanpix

For et år siden ble det satt nye kulderekorder i Sør-Norge. Nå har høsten vært fylt av regn, vind og mange varmegrader. Det blir liten endring de nærmeste dagene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Uværet de nærmeste dagene blir ikke så kraftig som Berit og det som fulgte etter, men det blir nok mye vind, perioder med kuling og kanskje det kommer opp i storm enkelte steder, sier statsmeteorolog Pål Evensen ved Meteorologisk institutt.

Han kan ikke love noen finværshelg fra Vestlandet og nordover. Men søndag kan bli en fin dag på Østlandet.

Mye vind

– Det blir mye og kraftig vind i kyststrøkene og på fjellet. Vinden kommer stort sett fra mellom sørvest og nordvest. Da tar den gjerne ikke så mye på Østlandet, så der kan det bli sol og lite skyer noen dager. Det samme gjelder Troms og Finnmark der det heller ikke blir så mye vind og regn. Men langs kysten fra Sørlandet til Nordland kan det bli tøffe perioder, sier statsmeteorologen.

Les også: Værkaos i Norge

Han bekrefter inntrykket av at det har vært svært mye dårlig vær de siste ukene, særlig på Vestlandet og deler av Nord-Norge.

– Det har hopet seg litt opp med lavtrykk fra vest. Det har vært veldig skiftende vær og vi har hatt ganske kraftig vind og problemer med flo. Vi har hatt slike perioder tidligere også. Så kan det komme roligere perioder som varer noen uker eller måneder

Snø i fjellet

Nedbøren kommer som snø i fjellet, men det blir neppe noen stor skisøndag selv om været på Østlandet tegner bra.

– Det blir sterk vind i fjellet, så det blir ikke noen fornøyelsestur å gå på skitur. Jeg tror jeg ville valgt en annen dag. Men det kommer en del snø i fjellet, så selv om det blir dårlige forhold i helgen, kan vi få glede av den snøen senere, sier Evensen.

Les også: Rekordvarm november

I motsetning til i fjor blir det mildt vær i Sør-Norge. I nord kommer det noen kuldegrader, men ganske få av dem foreløpig.

Nettstedet Skiinfo melder at noen skianlegg på Østlandet er åpnet mens andre åpner i helgen. Skianleggene håper på mye nysnø de nærmeste dagene slik at det kan bli gode forhold.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden