- Breivik var ikke tilregnelig 22. juli

- SYK: Rettspsykiaterne mener Anders Behring Breivik var syk da han gjennomførte terrorhandlingene 22.juli. Foto: ABC Nyheter
- SYK: Rettspsykiaterne mener Anders Behring Breivik var syk da han gjennomførte terrorhandlingene 22.juli. Foto: ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rettspsykiaterne som har vurdert Anders Behring Breivik, slår fast at 32-åringen ikke var strafferettslig tilregnelig da han utførte sine ugjerninger 22. juli.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Viktige datoer og årstall i Breiviks liv

Født 13. februar 1979 i Oslo. Moren og faren blir skilt et år etter fødselen. Faren er diplomat og bor i utlandet, moren blir boende på Oslos vestkant med Anders og en seks år eldre søster.

1983: En psykolog skriver to rapporter der han anbefaler at Breivik tas ut av hjemmet på grunn av omsorgssvikt. Samme år går faren rettens vei for å overta omsorgsretten. Han taper, og Breivik blir boende hos mor.

Mai 2002: Ifølge «manifestet» skal han dette året ha vært i London for å etablere Knights Templar, «en internasjonal organisasjon som med voldelige midler skal bekjempe ‘islams overtagelse av Europa’» . Politiet har ikke klart å bekrefte dette møtet.

2006-2009: Skriver det såkalte manifestet «2083, A European Declaration of Independence». Dette dokumentet blir sendt til flere tusen mottakere 22. juli 2011.

18. mai 2009: Registrerer enkeltmannsforetaket Breivik Geofarm, som han hevder skal dyrke grønnsaker, meloner, rot- og knollvekster.

I virkeligheten er selskapet et skalkeskjul for å leie en gård og for å kjøpe kunstgjødselen han trenger til å lage en bombe.

18. november 2010: Kjøper en halvautomatisk rifle i en våpenforretning i Moss.

Vinteren 2011: Kjøper en Glock-pistol i en sportsforretning i Oslo.

Mars 2011: Politiets sikkerhetstjeneste får vite at Behring Breivik har kjøpt kjemisk materiale i utlandet, men går ikke videre med opplysningene. Stoffene blir brukt til å lage en bombe.

Mai-juli 2011: leier en gård ved Åsta i Hedmark. Her starter Breivik produksjonen av en bombe basert på kunstgjødsel.

4. mai 2011: Kjøper 6 tonn kunstgjødsel.

22. juli 2011: Sprenger en 950 kilos bombe utenfor høyblokken i Regjeringskvartalet. Åtte mennesker blir drept. Breivik reiser videre til Utøya, der han dreper 69 mennesker, de fleste ofrene er ungdommer fra AUF.

Kilde: Aftenposten

Det er konklusjonen i den 230 sider lange sakkyndighetsrapporten som rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim har utarbeidet, ifølge VG Nett. En av Breiviks forsvarere, Odd Ivar Grøn, vil overfor NTB ikke bekrefte om dette stemmer.

Sakkyndigrapporten er kun rådgivende, noe som betyr at retten i teorien kan dømme annerledes. Det hører imidlertid til sjeldenhetene. Dermed kan det ende med tvungent helsevern for terrorsiktede Breivik.

Dette kan besluttes hvis en person anses å utgjøre en fare for samfunnet. Vedkommende kan slippes ut når han eller hun blir ansett som frisk, men kan også ende med aldri å komme ut igjen i samfunnet.

  • Ifølge straffeloven (§44) kan en person som var psykotisk, høygradig psykisk utviklingshemmet eller bevisstløs i gjerningsøyeblikket ikke straffes.
  • En psykose er en psykiatrisk betegnelse på en mental tilstand der vedkommende ikke har kontakt med virkeligheten. Hallusinasjoner (hørsel, syn, sjeldnere lukt, smak, berøring) og vrangforestillinger er vanlige symptomer på psykose.
  • De vanligste formene for psykoser er schizofreni, paranoide psykoser, akutte og forbigående psykoser, schizoaffektive psykoser og psykoser som ledd i bipolar lidelse.
  • Personen kan overføres til tvungent helsevern der det anses nødvendig for å verne samfunnet. Vilkårene er at personen har begått en alvorlig forbrytelse som krenker andres liv, helse eller frihet, og at man anser at det er fare for gjentakelse.
  • Personen skal slippes ut når vedkommende blir vurdert som frisk, men vedkommende kan ende opp med ikke å få komme ut igjen i samfunnet.

Les også: Hva skjer hvis Breivik var utilregnelig

Psykiater Torgeir Husby leverte rapporten til tingrettsdommer Nina Opsahl i andre etasje i Oslo tinghus like før klokken 09 i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sakkyndigrapporten blir også distribuert til den rettsmedisinske kommisjonen, som skal komme med sin uttalelse før jul. Selv om kommisjonen også konkluderer med at Breivik er utilregnelig, blir saken behandlet som en ordinær straffesak. Det bekrefter direktør Tor Langbach i Domstoladministrasjonen overfor VG Nett.

Det hører imidlertid til sjeldenhetene at kommisjonen underkjenner fullstendig en anbefaling fra de oppnevnte ekspertene, skriver NTB. De kan imidlertid i enkelte tilfeller avgi en tilleggserklæring, noe som bare skjedde i åtte av de totalt 330 sakkyndige rapportene som ble utarbeidet i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Her blir rapporten levert

ABC Nyheter har vært i kontakt med lederen for den nasjonale støttegruppen etter 22. juli-hendelsene, Trond Henry Blattmann, som ikke ønsker å kommentere rapporten før den er bekreftet. Klokken 13 i dag er det pressekonferanse om konklusjonen i sakkyndigrapporten på Politihuset på Grønland. De to statsadvokatene Sven Holden og Inga Bejer Engh skal føre saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sakkyndigrapporten skulle egentlig vært ferdig 15. oktober, men ble utsatt på grunn av tidsnød. Andre opplysninger fra rapporten blir ikke lagt fram før under rettssaken 16. april neste år.

Sakkyndigrapporten på over 230 sider skal prøve å gi et svar på hva som fikk en 32 år gammel etnisk norsk mann fra «beste vestkant» til å massakrere forsvarsløse ungdommer på Utøya og sprenge en bombe i regjeringskvartalet. Mens Breivik-rapporten er på 243 sider, er sakkyndigrapporter vanligvis på 50-70 sider.

Psykiaterne Husby og Sørheim har de siste månedene hatt 13 samtaler med 32-årige Breivik.

– Han har samarbeidet godt, og han har gitt uttrykk for å ha interesse for samtalene og for å ha gledet seg til å snakke med oss, sier Torgeir Husby til NTB.

Les også: Dette vil ikke PST-sjefen kommentere

Ifølge VG frykter Oslo statsadvokatembete at det skal komme ut misvisende informasjon i mediene. Påtalemyndigheten, politiet og bistandsadvokatene har derfor blitt enige om at John Christian Elden skal lage et notat om hva det innebærer å bli erklært strafferettslig utilregnelig, skriver avisen. Nå som det er konklusjonen i sakkyndigrapporten, skal notatet sendes til de berørte.

- Hvorvidt siktede dømmes til forvaring som tilregnelig lovbryter eller til overføring til tvungent psykisk helsevern som utilregnelig lovbryter, vil for alle praktiske formål ha den samme effekten for samfunnsvernet, sier bistandsadvokat John Christian Elden til VG.

Saken oppdateres

Les flere nyheter