Bankansatte jobber gratis

Bankansatte jobber gratis
Bankansatte jobber gratis

Manglende avspasering etter overtidsarbeid fører til at mange bankansatte jobber gratis.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bankansatte tar ikke ut den avspaseringen de har opparbeidet seg, skriver Forskning.no.

– Det mest oppsiktsvekkende funnet er nok at avspasering ikke fungerer slik det ble argumentert for at det skulle fungere, sier Heidi Nicholaisen ved forskningsstiftelsen Fafo, som i sin doktoravhandling har sett på hvordan arbeidsreguleringen har endret seg de siste 20 årene.

Konkurranse blant bankene fører til utvidede åpningstilbud og mer fleksibilitet, noe som fører til at de ansatte må jobbe mer overtid enn før.

– Har man prestasjonslønn er det vanskelig å ta fri, så lenge målet ikke er oppnådd. I tillegg sier mange at de synes det er vanskelig å ta fri, fordi de vet at presset på dem som er på jobb vil øke enda mer, sier Nicholaisen.

Ordningen med avspasering er i større grad blitt et alternativ til overtidsbetaling.

– Jeg har sett på bankansatte og deres arbeid som kjennetegnes av målinger av ytelse og belønninger, som i større grad knyttes til individuelle prestasjoner. Det fører til at de ansattes styrer sin arbeidstid mer ut fra resultatoppnåelse, enn ut fra reglene for arbeidstid, sier Nicolaisen, som ikke tror at det bare er i bank at avspaseringen fungerer på denne måten.

Les flere nyheter

Personvernpolicy