Meny

Spania til valg i dag:

Slik hedrer Spania sin Franco

Francos gravmonument: Verdens høyeste kors over en gigantbasilika bygd av politiske fanger. For størrelsen: Legg merke til mannen i trappa. KLIKK PÅ BILDET FOR Å SE FLERE. Foto: Thomas Vermes

Spania som går til valg i dag, hedrer dikatoren Franco med en av kristenhetens største basilikaer. Og lar den dag i dag 100.000 av hans motstandere ligge i navnløse fellesgraver.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette har skjedd i Spania:

Den andre republikk: I 1931 fikk anti-monarkistiske partier flertall i lokalvalgene og kongedømmet ble avskaffet.

For annen gang i historien ble Spania en republikk der kirkens makt ble redusert. De republikanske partiene strakte seg fra høyre til ytre venstre. Splittelse oppsto om bevegelsen for selvstendige regioner.

Vrimmel til venstre: En venstreorientert folkefront med en rekke motstridende partier og organisasjoner involvert, fikk etter hvert makta. Blant dem var anarkister, som blant annet begynte å brenne ned kirker.

Brutalt opprør: Høyresiden samlet segi 1936 til et væpnet opprør mot den demokratisk valgte venstreorienterte regjeringen. Deres fascistiske leder, general Francisco Franco, fikk omfattende militær støtte fra Hitler-Tyskland og Mussolinis Italia.

Diktatur med kirkelig støtte: Franco vant krigen i 1939, med støtte også fra kirken, inkludert de norske katolikkene. Deretter styrte han Spania som et diktatur til sin død i november 1975.

Konge tilbake: Franco hadde fastlagt at kongedømmet skulle gjeninnføres etter hans død. Mannen han hadde utpekt til konge, Juan Carlos, overtok og gjeninnførte gradvis demokrati i stort tempo.

Raskt demokrati: I 1977 ble frie partier og frie fagorganisasjoner igjen tillatt i Spania, og det første frie valg siden borgerkrigen ble avholdt 15. juni 1997. Året etter var en ny grunnlov på plass, og gjorde Spania til et parlamentarisk monarki.

SPANIA (ABC NYHETER): - Borgerkrigen er fortsatt relevant idet Spania går til valg 20. november. Spania er landet der velgerne beveger seg minst.

Det sier en av utenriksminister Jonas Gahr Støres fremste eksperter på Spania foran søndagens valg.

I valget i dag vil spanjolene feie den sosialdemokratiske regjeringen til side og innsette høyrepartiet Partido Popular. Det tyder meningsmålingene på.

To uløste kriser

Sosialdemokratene har ikke klart å løse den dramatiske økonomiske krisen som rir landet. Og heller ikke en annen krise som ligger og ulmer.

- Det er fortsatt las dos Españas, de to Spania-er, påpeker en annen Spania-ekspert:

- De som vant, fikk ære sine døde og ble ferdig med sorgprosessen. De som tapte mot Franco, ble nektet å gravlegge sine og ha en seremoni, sier hun.

Krise først, Franco under

Selvsagt er det den dramatiske, økonomiske krisen som har ført arbeidsløsheten over 20 prosent i Spania, som ligger først i pannebrasken på partier og velgere i dag.

Men under ligger også en uløst spenning fra borgerkrigen som tok slutt i 1939.

Der seiret diktatoren Francisco Franco med militær hjelp fra Hitler-Tyskland og Mussolinis fascistiske Italia over den demokratisk valgte venstreorienterte regjeringen.

Friske blomster...

Paradokset springer en i øynene i en vakker åsrygg ved El Escorial utenfor hovedstaden Madrid, 34 år etter at demokratiet ble gjeninnført i Spania.

Allerede flere mil unna kommer et over 150 meter høyt steinkors til syne. Under korset ligger en formidabel basilika delvis bygd inn i fjellet.

Der inne påser morske vakter at ingen skjender de to gravene i det aller helligste, gravene til diktator Francisco Franco og formannen i det fascistiske falangistpartiet, José Antonio Primo de Rivera.

Deres siste hvilested ble bygd av blant annet 20.000 politiske fanger. Og hver dag ligger friske blomster på deres gravplass.

...og glemsel

Noen sier at det å gjenåpne graver, er å gjenåpne sår. Det er ikke sant. Sårene har aldri grodd.

34 år etter at Spania gjeninnførte demokratiet, anklager samtidig organisasjonen Amnesty International landet for å bryte internasjonale avtaler mot bortføring av folk.

114.266 av dem som kjempet for demokratiet og mot Franco-regimet, ligger ifølge Amnesty uidentifisert i fellesgraver.

Les Amnestys rapport om Spanias unnlatelsessynder.

Dommer fikk sparken

Og hva mer er: Amnesty er i harnisk over at høyesterettsdommer Baltasar Garzón i fjor ble fratatt sitt embete og stilt for retten for maktmisbruk.

Garzón ville etterforske Franco-regimet for brudd på internasjonal folkerett. Reaksjonen kom fordi Spania ved overgangen til demokrati ga Franco-regimet amnesti for alt galt de måtte ha gjort.

Les mer om Garzón hos Amnesty.

Fra Odda til spansk jord

Odda-mannen Oluf Milde som dro til Spania for å kjempe frivillig mot Franco, er blant de få man har klart å spore opp.

Han døde i borgerkrigen og ligger blant 425 falne republikanere i grunnen under kirkegården i landsbyen Valls.

Og igjen kontrasten:

På kirkegården er det reist et minnebygg for 23 av landsbyens navngitte unge menn som ga sitt liv for Franco i borgerkrigen. Under ligger altså 425 navnløse demokratiforkjempere.

De har ikke blitt minnet før det nylig kom opp en liten minneplakett med ett ord på:

Amnesia - hukommelsestap.

Les også: Spaniakrigere hedret 75 år etter.

Fikk gravd opp i 2007

Utenfor landsbyen Arandiga finner vi ett av unntakene. På en forblåst slette står Eva Martinez og en liten flokk eldre mennesker ved en minnestein som kom opp i 2007.

Martinez forteller:

- Min bestefar var valgt til ordfører. Da Franco-regimet vant og inntok også vår landsby, ble han og sju menn fra fagforeningsstyret fengslet, torturert og kjørt ut hit. Her ble de tvunget til å grave en grøft, ble så skutt og begravd i grøfta.

Deres etterlatte fikk ikke lov til å ha noen seremoni eller sette opp noen minnestein. Før nå.

Les om den nasjonale hukommelses-loven hos justisdepartementet i Spania.

- Gjenåpner ikke sår

- Dette landet er fullt av anonyme fellesgraver. Her visste familiene hvor deres kjære lå. Vi måtte jobbe i fem år for å få lov til å grave dem opp og gi dem en verdig begravelse på landsbyens kirkegård - side om side med deres mordere, forteller Martinez.

- Noen sier at det å gjenåpne graver, er å gjenåpne sår. Det er ikke sant. Sårene har aldri grodd, sier hun.

- Kirken har ansvar for dette

- Hva skyldes det at Franco og fascistene så mange år etter demokratiet ligger respektfullt, ja fantastisk begravet, men rundt 100.000 av ofrene blant dem som kjempet mot fascismen, fortsatt ligger i navnløse fellesgraver?

Spørsmålet går til Spania-eksperten Jo Stein Moen, Arbeiderparti-mann i Trondheim og medforfatter til dokumentarboka «1000 dager» om Norges forhold til borgerkrigen i Spania.

- Det er et voldsomt paradoks. Jeg tror en forklaring er det nære forholdet Franco-regimet og dette stedet hele tida har hatt til den katolske kirka. Det ligger et enormt kloster i tilknytning til basilikaen. Man prøver nå å framstille dette utelukkende som et religiøst sted, svarer han.

- Høyre mot venstre i gravstrid

- Hvorfor har ikke statsminister Zapateros sosialdemokratiske regjering på alle disse årene fått identifisert og gravlagt Francos ofre i fellesgravene?

- Én av tingene som blir stående etter Zapatero-regjeringa, blir loven om historisk minne fra 2007. Der ligger det gjennomføring av oppgraving og det å gi respekt til de falne på republikansk side. Men det går veldig tregt, ikke minst fordi det er veldig sterke følelser for og imot i lokalsamfunnene, sier Moen.

- Er det noen sammenheng mellom kampen om anstendig begravelse for Francos motstandere, og valget søndag?

- Det er en dimensjon knyttet til at mange steder der konservative Partido Popular (PP) styrer, har de et annet syn på det historiske minnet og problemstillinger knytta til graver, enn det venstresida har, svarer Moen.

- Man skal heller ikke underslå at påtroppende statsminister for PP er mer moderat enn sine forgjengere. Kanskje blir det enklere for en borgerlig regjering enn en sosialistisk regjering å få gjennom sånne historiske endringer? sier Jo Stein Moen.

Artikkelen er korrigert: Inskripsjonen på minneplata i Valls er ikke "hukommelse", men "hukommelsestap".

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:01 Holund hemmeligholdt VM-planen før femmilsgullet06:52 To menn pågrepet etter melding om skudd i leilighet i Lyngdal06:36 Norges VM-lag med psykologisk spisskompetanse06:24 Rekordtall: Mer enn 8.048 hjemløse kjæledyr i fjor06:24 Harry og Meghan pusset opp for 25 millioner05:50 Dette skjedde i natt05:50 Dette skjer i dag05:37 Romfarere landet på jorden etter et halvt år vekk fra jorden05:30 Stoltenberg advarer mot å trekke NATO inn i diskusjonene om Iran05:30 Folk flest rammes hardt av Irans økonomiske krise05:08 Jernbanedirektoratet har ikke oppdatert informasjon slik de skal05:00 Forskere: – Ville ikke fått ekstremsommeren i fjor uten global oppvarming04:30 Siste dag i retten for Ludvigsen04:25 Ap-representant mener Stortinget må løse saken til Birgittes Tengs' fetter04:18 Amerikanske superrike ber politikere øke formuesskatten04:15 Mann i 20-årene omkom i MC-ulykke ved Larvik03:02 Mer enn 15.000 har signert kampanje for overvåking av grisefjøs og slakterier03:00 Russland fikk stemmeretten tilbake i Europarådet02:25 Kraftig økning i dødsfall etter denguefeber i Brasil02:06 Fellesforbundet kan ende med utredning i stedet for krav om EØS-slutt01:29 Frp-topper ville ha støttet USA i en krig mot Iran00:48 Sikkerhetsrådet maner til forsiktighet i Persiabukta23:38 Sudans militærjunta avviser veikart om maktdeling23:31 Sverige både scoret og reddet på straffe da de tok seg til kvartfinalen i fotball-VM23:10 Straffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM22:40 Georgias regjering innfrir krav om valgreform – demonstrasjonene fortsetter22:40 Irans FN-ambassadør avviser dialog med USA22:37 Ny nødknapp skal hjelpe havets «myke trafikanter»22:23 Vindmølle-demonstranter på terrorliste i Nederland21:56 Hetebølge i Europa: – Kjøl deg ned på kjøpesenter21:09 Forsker: – Erdogan kan stramme grepet ytterligere21:06 Tarmbakterier funnet i taket på høydebasseng i Askøy20:49 Straffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM20:28 Kvinne dømt etter nettomtale av psykolog i barnevernssak20:15 Trikkefører angrepet av mann19:59 Rike amerikanere krever mer skatt19:52 Bonde tiltalt etter at 92 dyr døde eller måtte avlives19:34 Storbyen forbyr el-sparkesykler etter dødskrasj19:21 Kveitekrig truer i Nordsjøen18:15 – Wow. Det var jo en grei kompliment18:07 Bitre og skuffede svensker etter at Sverige tapte kampen om vinter-OL for sjuende gang17:31 Får ikke være pårørende til sin egen sønn17:21 – De nye reglene vil skape forskjeller17:12 Harnes frikjent for cannabisdyrking16:43 Sydney erklærer klimakrise16:20 Mann pågrepet i Belgia for angrepsplaner mot USAs ambassade16:18 Lommebok-studie: Norge er blant de ærligste landene16:06 Bompengepartiet får 9,1 prosent i Tromsø15:39 Jemtland-saken: Våpenet var stjålet15:30 Angivelig kuppmaker drept i Etiopia15:20 Real Madrid avviste Ødegaard-salg15:19 To jagerfly kolliderte i lufta over Tyskland15:08 Thon er mektig lei av restriksjoner på biltrafikk14:50 Kypriotisk offiser fikk sju livstidsdommer for sju drap14:07 Ber om 900.000 kroner for Ludvigsen-fornærmet13:43 Benitez ferdig som Newcastle-manager13:40 Kvinne gjenglemt på fly13:39 Ett år siden saudiarabiske kvinner fikk lov til å kjøre bil13:37 Ebola har tatt livet av minst 1.500 i Kongo13:21 Dansk politiker tiltalt for grov barnemishandling13:01 EU tok feil: Matvarene er ikke dårligere i øst12:44 Bilistene må betale 7,5 milliarder for bypakke12:42 Hurtigruteskip fikk motorstans12:39 OUS-direktør går av til tross for styrets tillit12:39 Svenskene stadig mer positive til OL12:07 Vestlig taushet etter Mursis død12:06 FN ber land hente hjem IS-krigernes kvinner og barn11:54 Forsvarsfolk fortviler over skjerpet skatt11:51 – Tilbydere av flyreiser bryter markedsføringsloven11:40 Drastisk økning i asylsøkere fra Venezuela til Europa11:34 Trusselrammet byutviklingsråd i Bergen går av11:06 Vil ha Nordkapp-møte med statsråder11:05 Hunt kaller Johnson feig10:47 Tre skadd i kollisjon mellom tre biler på E610:18 Nav-brukere stort sett fornøyde10:17 Kvinne falt i vannet fra hurtigruteskip10:16 Gutt døde etter badeulykke09:58 – Ludvigsen har med sikkerhet forklart seg uriktig09:57 Taliban truer afghanske medier09:38 Ingrid og Vilde er «framtidens fotballspillere»09:37 Pompeo forsøker å bygge koalisjon mot Iran09:32 Forsinkelser i togtrafikken etter påkjørsel09:12 Lege bak Abbasi-familiens uttransport klaget inn til etikkråd09:10 Iran: – Ingen har lyktes med dataangrep mot oss08:56 Danske Bank sparker toppsjef08:43 Tung avslutning på proffdebuten for Hovland08:42 Norge tredje dyrest i Europa08:19 Bruker 120 millioner på å sikre planoverganger08:18 Argentina-sjefen: – Vi må bli bedre på alt07:40 Tillitskrise ved Oslo universitetssykehus07:39 Liverpools norske supporterklubb rundet 50.000 medlemmer07:00 Nordmenn kutter i feriebudsjettet06:53 Sverige klar for OL-ja: – Fortjener å få vinterlekene06:45 Få amerikanere mener nye måneferder er viktig06:36 Hjelmseth lengter etter VM-revansj mot England06:13 24 personer funnet omkommet etter kollaps av bygning i Kambodsja06:12 Skjeggete offshoreansatt fikk sparken – tar saken til retten06:00 Kjempeforskjell i VM-bonusene: Mbappé og co. 3,4 milliarder, Graham Hansen og jentene 256 millioner06:00 – Utfordringene er store og det går for sakte05:50 Dette skjer i dag
Siste nytt
07:01SportHolund hemmeligholdt VM-planen før femmilsgullet06:52NorgeTo menn pågrepet etter melding om skudd i leilighet i Lyngdal06:36SportNorges VM-lag med psykologisk spisskompetanse06:24NorgeRekordtall: Mer enn 8.048 hjemløse kjæledyr i fjor06:24VerdenHarry og Meghan pusset opp for 25 millioner05:50NorgeDette skjedde i natt05:50NorgeDette skjer i dag05:37VerdenRomfarere landet på jorden etter et halvt år vekk fra jorden05:30VerdenStoltenberg advarer mot å trekke NATO inn i diskusjonene om Iran05:30PengerFolk flest rammes hardt av Irans økonomiske krise05:08NorgeJernbanedirektoratet har ikke oppdatert informasjon slik de skal05:00VerdenForskere: – Ville ikke fått ekstremsommeren i fjor uten global oppvarming04:30NorgeSiste dag i retten for Ludvigsen04:25NorgeAp-representant mener Stortinget må løse saken til Birgittes Tengs' fetter04:18VerdenAmerikanske superrike ber politikere øke formuesskatten04:15NorgeMann i 20-årene omkom i MC-ulykke ved Larvik03:02NorgeMer enn 15.000 har signert kampanje for overvåking av grisefjøs og slakterier03:00VerdenRussland fikk stemmeretten tilbake i Europarådet02:25VerdenKraftig økning i dødsfall etter denguefeber i Brasil02:06NorgeFellesforbundet kan ende med utredning i stedet for krav om EØS-slutt01:29PolitikkFrp-topper ville ha støttet USA i en krig mot Iran00:48VerdenSikkerhetsrådet maner til forsiktighet i Persiabukta23:38VerdenSudans militærjunta avviser veikart om maktdeling23:31SportSverige både scoret og reddet på straffe da de tok seg til kvartfinalen i fotball-VM23:10SportStraffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM22:40VerdenGeorgias regjering innfrir krav om valgreform – demonstrasjonene fortsetter22:40VerdenIrans FN-ambassadør avviser dialog med USA22:37NorgeNy nødknapp skal hjelpe havets «myke trafikanter»22:23VerdenVindmølle-demonstranter på terrorliste i Nederland21:56ReiseHetebølge i Europa: – Kjøl deg ned på kjøpesenter21:09PolitikkForsker: – Erdogan kan stramme grepet ytterligere21:06NyheterTarmbakterier funnet i taket på høydebasseng i Askøy20:49SportStraffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM20:28NorgeKvinne dømt etter nettomtale av psykolog i barnevernssak20:15NorgeTrikkefører angrepet av mann19:59PengerRike amerikanere krever mer skatt19:52NorgeBonde tiltalt etter at 92 dyr døde eller måtte avlives19:34VerdenStorbyen forbyr el-sparkesykler etter dødskrasj19:21PengerKveitekrig truer i Nordsjøen18:15Sport– Wow. Det var jo en grei kompliment18:07SportBitre og skuffede svensker etter at Sverige tapte kampen om vinter-OL for sjuende gang17:31Helse og livsstilFår ikke være pårørende til sin egen sønn17:21Motor– De nye reglene vil skape forskjeller17:12NorgeHarnes frikjent for cannabisdyrking16:43VerdenSydney erklærer klimakrise16:20VerdenMann pågrepet i Belgia for angrepsplaner mot USAs ambassade16:18PengerLommebok-studie: Norge er blant de ærligste landene16:06NorgeBompengepartiet får 9,1 prosent i Tromsø15:39NorgeJemtland-saken: Våpenet var stjålet15:30VerdenAngivelig kuppmaker drept i Etiopia15:20SportReal Madrid avviste Ødegaard-salg15:19VerdenTo jagerfly kolliderte i lufta over Tyskland15:08MotorThon er mektig lei av restriksjoner på biltrafikk14:50VerdenKypriotisk offiser fikk sju livstidsdommer for sju drap14:07NorgeBer om 900.000 kroner for Ludvigsen-fornærmet13:43SportBenitez ferdig som Newcastle-manager13:40ReiseKvinne gjenglemt på fly13:39VerdenEtt år siden saudiarabiske kvinner fikk lov til å kjøre bil13:37Helse og livsstilEbola har tatt livet av minst 1.500 i Kongo13:21VerdenDansk politiker tiltalt for grov barnemishandling13:01Helse og livsstilEU tok feil: Matvarene er ikke dårligere i øst12:44MotorBilistene må betale 7,5 milliarder for bypakke12:42NorgeHurtigruteskip fikk motorstans12:39NorgeOUS-direktør går av til tross for styrets tillit12:39SportSvenskene stadig mer positive til OL12:07VerdenVestlig taushet etter Mursis død12:06VerdenFN ber land hente hjem IS-krigernes kvinner og barn11:54PengerForsvarsfolk fortviler over skjerpet skatt11:51Penger– Tilbydere av flyreiser bryter markedsføringsloven11:40VerdenDrastisk økning i asylsøkere fra Venezuela til Europa11:34PolitikkTrusselrammet byutviklingsråd i Bergen går av11:06PengerVil ha Nordkapp-møte med statsråder11:05PolitikkHunt kaller Johnson feig10:47NorgeTre skadd i kollisjon mellom tre biler på E610:18PengerNav-brukere stort sett fornøyde10:17NorgeKvinne falt i vannet fra hurtigruteskip10:16NorgeGutt døde etter badeulykke09:58Norge– Ludvigsen har med sikkerhet forklart seg uriktig09:57VerdenTaliban truer afghanske medier09:38SportIngrid og Vilde er «framtidens fotballspillere»09:37VerdenPompeo forsøker å bygge koalisjon mot Iran09:32NorgeForsinkelser i togtrafikken etter påkjørsel09:12NorgeLege bak Abbasi-familiens uttransport klaget inn til etikkråd09:10VerdenIran: – Ingen har lyktes med dataangrep mot oss08:56PengerDanske Bank sparker toppsjef08:43SportTung avslutning på proffdebuten for Hovland08:42PengerNorge tredje dyrest i Europa08:19NorgeBruker 120 millioner på å sikre planoverganger08:18SportArgentina-sjefen: – Vi må bli bedre på alt07:40NorgeTillitskrise ved Oslo universitetssykehus07:39SportLiverpools norske supporterklubb rundet 50.000 medlemmer07:00PengerNordmenn kutter i feriebudsjettet06:53SportSverige klar for OL-ja: – Fortjener å få vinterlekene06:45VerdenFå amerikanere mener nye måneferder er viktig06:36SportHjelmseth lengter etter VM-revansj mot England06:13Verden24 personer funnet omkommet etter kollaps av bygning i Kambodsja06:12NorgeSkjeggete offshoreansatt fikk sparken – tar saken til retten06:00SportKjempeforskjell i VM-bonusene: Mbappé og co. 3,4 milliarder, Graham Hansen og jentene 256 millioner06:00Norge– Utfordringene er store og det går for sakte05:50NorgeDette skjer i dag
Populært