Spania til valg i dag:

Slik hedrer Spania sin Franco

Francos gravmonument: Verdens høyeste kors over en gigantbasilika bygd av politiske fanger. For størrelsen: Legg merke til mannen i trappa. KLIKK PÅ BILDET FOR Å SE FLERE. Foto: Thomas Vermes

Spania som går til valg i dag, hedrer dikatoren Franco med en av kristenhetens største basilikaer. Og lar den dag i dag 100.000 av hans motstandere ligge i navnløse fellesgraver.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette har skjedd i Spania:

Den andre republikk: I 1931 fikk anti-monarkistiske partier flertall i lokalvalgene og kongedømmet ble avskaffet.

For annen gang i historien ble Spania en republikk der kirkens makt ble redusert. De republikanske partiene strakte seg fra høyre til ytre venstre. Splittelse oppsto om bevegelsen for selvstendige regioner.

Vrimmel til venstre: En venstreorientert folkefront med en rekke motstridende partier og organisasjoner involvert, fikk etter hvert makta. Blant dem var anarkister, som blant annet begynte å brenne ned kirker.

Brutalt opprør: Høyresiden samlet segi 1936 til et væpnet opprør mot den demokratisk valgte venstreorienterte regjeringen. Deres fascistiske leder, general Francisco Franco, fikk omfattende militær støtte fra Hitler-Tyskland og Mussolinis Italia.

Diktatur med kirkelig støtte: Franco vant krigen i 1939, med støtte også fra kirken, inkludert de norske katolikkene. Deretter styrte han Spania som et diktatur til sin død i november 1975.

Konge tilbake: Franco hadde fastlagt at kongedømmet skulle gjeninnføres etter hans død. Mannen han hadde utpekt til konge, Juan Carlos, overtok og gjeninnførte gradvis demokrati i stort tempo.

Raskt demokrati: I 1977 ble frie partier og frie fagorganisasjoner igjen tillatt i Spania, og det første frie valg siden borgerkrigen ble avholdt 15. juni 1997. Året etter var en ny grunnlov på plass, og gjorde Spania til et parlamentarisk monarki.

SPANIA (ABC NYHETER): - Borgerkrigen er fortsatt relevant idet Spania går til valg 20. november. Spania er landet der velgerne beveger seg minst.

Det sier en av utenriksminister Jonas Gahr Støres fremste eksperter på Spania foran søndagens valg.

I valget i dag vil spanjolene feie den sosialdemokratiske regjeringen til side og innsette høyrepartiet Partido Popular. Det tyder meningsmålingene på.

To uløste kriser

Sosialdemokratene har ikke klart å løse den dramatiske økonomiske krisen som rir landet. Og heller ikke en annen krise som ligger og ulmer.

- Det er fortsatt las dos Españas, de to Spania-er, påpeker en annen Spania-ekspert:

- De som vant, fikk ære sine døde og ble ferdig med sorgprosessen. De som tapte mot Franco, ble nektet å gravlegge sine og ha en seremoni, sier hun.

Krise først, Franco under

Selvsagt er det den dramatiske, økonomiske krisen som har ført arbeidsløsheten over 20 prosent i Spania, som ligger først i pannebrasken på partier og velgere i dag.

Men under ligger også en uløst spenning fra borgerkrigen som tok slutt i 1939.

Der seiret diktatoren Francisco Franco med militær hjelp fra Hitler-Tyskland og Mussolinis fascistiske Italia over den demokratisk valgte venstreorienterte regjeringen.

Friske blomster...

Paradokset springer en i øynene i en vakker åsrygg ved El Escorial utenfor hovedstaden Madrid, 34 år etter at demokratiet ble gjeninnført i Spania.

Allerede flere mil unna kommer et over 150 meter høyt steinkors til syne. Under korset ligger en formidabel basilika delvis bygd inn i fjellet.

Der inne påser morske vakter at ingen skjender de to gravene i det aller helligste, gravene til diktator Francisco Franco og formannen i det fascistiske falangistpartiet, José Antonio Primo de Rivera.

Deres siste hvilested ble bygd av blant annet 20.000 politiske fanger. Og hver dag ligger friske blomster på deres gravplass.

...og glemsel

Noen sier at det å gjenåpne graver, er å gjenåpne sår. Det er ikke sant. Sårene har aldri grodd.

34 år etter at Spania gjeninnførte demokratiet, anklager samtidig organisasjonen Amnesty International landet for å bryte internasjonale avtaler mot bortføring av folk.

114.266 av dem som kjempet for demokratiet og mot Franco-regimet, ligger ifølge Amnesty uidentifisert i fellesgraver.

Les Amnestys rapport om Spanias unnlatelsessynder.

Dommer fikk sparken

Og hva mer er: Amnesty er i harnisk over at høyesterettsdommer Baltasar Garzón i fjor ble fratatt sitt embete og stilt for retten for maktmisbruk.

Garzón ville etterforske Franco-regimet for brudd på internasjonal folkerett. Reaksjonen kom fordi Spania ved overgangen til demokrati ga Franco-regimet amnesti for alt galt de måtte ha gjort.

Les mer om Garzón hos Amnesty.

Fra Odda til spansk jord

Odda-mannen Oluf Milde som dro til Spania for å kjempe frivillig mot Franco, er blant de få man har klart å spore opp.

Han døde i borgerkrigen og ligger blant 425 falne republikanere i grunnen under kirkegården i landsbyen Valls.

Og igjen kontrasten:

På kirkegården er det reist et minnebygg for 23 av landsbyens navngitte unge menn som ga sitt liv for Franco i borgerkrigen. Under ligger altså 425 navnløse demokratiforkjempere.

De har ikke blitt minnet før det nylig kom opp en liten minneplakett med ett ord på:

Amnesia - hukommelsestap.

Les også: Spaniakrigere hedret 75 år etter.

Fikk gravd opp i 2007

Utenfor landsbyen Arandiga finner vi ett av unntakene. På en forblåst slette står Eva Martinez og en liten flokk eldre mennesker ved en minnestein som kom opp i 2007.

Martinez forteller:

- Min bestefar var valgt til ordfører. Da Franco-regimet vant og inntok også vår landsby, ble han og sju menn fra fagforeningsstyret fengslet, torturert og kjørt ut hit. Her ble de tvunget til å grave en grøft, ble så skutt og begravd i grøfta.

Deres etterlatte fikk ikke lov til å ha noen seremoni eller sette opp noen minnestein. Før nå.

Les om den nasjonale hukommelses-loven hos justisdepartementet i Spania.

- Gjenåpner ikke sår

- Dette landet er fullt av anonyme fellesgraver. Her visste familiene hvor deres kjære lå. Vi måtte jobbe i fem år for å få lov til å grave dem opp og gi dem en verdig begravelse på landsbyens kirkegård - side om side med deres mordere, forteller Martinez.

- Noen sier at det å gjenåpne graver, er å gjenåpne sår. Det er ikke sant. Sårene har aldri grodd, sier hun.

- Kirken har ansvar for dette

- Hva skyldes det at Franco og fascistene så mange år etter demokratiet ligger respektfullt, ja fantastisk begravet, men rundt 100.000 av ofrene blant dem som kjempet mot fascismen, fortsatt ligger i navnløse fellesgraver?

Spørsmålet går til Spania-eksperten Jo Stein Moen, Arbeiderparti-mann i Trondheim og medforfatter til dokumentarboka «1000 dager» om Norges forhold til borgerkrigen i Spania.

- Det er et voldsomt paradoks. Jeg tror en forklaring er det nære forholdet Franco-regimet og dette stedet hele tida har hatt til den katolske kirka. Det ligger et enormt kloster i tilknytning til basilikaen. Man prøver nå å framstille dette utelukkende som et religiøst sted, svarer han.

- Høyre mot venstre i gravstrid

- Hvorfor har ikke statsminister Zapateros sosialdemokratiske regjering på alle disse årene fått identifisert og gravlagt Francos ofre i fellesgravene?

- Én av tingene som blir stående etter Zapatero-regjeringa, blir loven om historisk minne fra 2007. Der ligger det gjennomføring av oppgraving og det å gi respekt til de falne på republikansk side. Men det går veldig tregt, ikke minst fordi det er veldig sterke følelser for og imot i lokalsamfunnene, sier Moen.

- Er det noen sammenheng mellom kampen om anstendig begravelse for Francos motstandere, og valget søndag?

- Det er en dimensjon knyttet til at mange steder der konservative Partido Popular (PP) styrer, har de et annet syn på det historiske minnet og problemstillinger knytta til graver, enn det venstresida har, svarer Moen.

- Man skal heller ikke underslå at påtroppende statsminister for PP er mer moderat enn sine forgjengere. Kanskje blir det enklere for en borgerlig regjering enn en sosialistisk regjering å få gjennom sånne historiske endringer? sier Jo Stein Moen.

Artikkelen er korrigert: Inskripsjonen på minneplata i Valls er ikke "hukommelse", men "hukommelsestap".

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Nær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Ap-politiker mener Dale ignorerer henne08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner07:04 Hovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00 Slakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51 Football-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37 Trump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35 Nok et tap for Wild i Canada06:34 Amerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08 Sjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06 Dette skjer i dag06:05 Johnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33 Dette skjedde i natt05:28 Åtte drept da sønnen til «El Chapo» unnslapp pågripelse05:06 Stor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03 Svakeste vekst i Kina på 27 år05:00 Keshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43 Voldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55 Norsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21 Drapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan18:00 26 ansatte slutter i Dagens Næringsliv17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning
Siste nytt
20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenNær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkAp-politiker mener Dale ignorerer henne08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner07:04SportHovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00MotorSlakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51SportFootball-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37VerdenTrump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35SportNok et tap for Wild i Canada06:34VerdenAmerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08NorgeSjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06NorgeDette skjer i dag06:05VerdenJohnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenÅtte drept da sønnen til «El Chapo» unnslapp pågripelse05:06NorgeStor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03PengerSvakeste vekst i Kina på 27 år05:00PolitikkKeshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55PengerNorsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21NorgeDrapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56PolitikkGiske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29PolitikkUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52KulturMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30KulturKong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17KulturDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan18:00Kultur26 ansatte slutter i Dagens Næringsliv17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning
Populært