Meny

Fredsprisvinner stiller til valg

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredsprisvinner Aung San Suu Kyi vil stille til valg i Burma. Samtidig varsler USA en liten oppmykning i den diplomatiske isfronten mot det burmesiske regimet.

Fredag vedtok Suu Kyis parti NDL enstemmig å registrere seg slik at partiet igjen kan stille til valg. Partiet ble tvangsoppløst under valget i mai i fjor.

Kort tid etter at dette ble kjent, annonserte USAs president Barack Obama at Hillary Clinton vil besøke landet til neste måned. Clinton blir den første amerikanske utenriksministeren på 50 år som reiser til Burma. Den amerikanske presidenten snakket om «glimt av fremskritt» i landet. Samtidig står sanksjonene mot Burma fortsatt ved lag, sa han.

Les også: Suu Kyis parti enig om politisk retur i Burma

- I går snakket jeg direkte med Aung San Suu Kyi direkte og fikk bekreftet at hun støtter amerikansk engasjement for å bevege denne prosessen videre, uttalte Obama ifølge The Guardian.

Clintons besøk skal blant annet brukes til å undersøke USAs muligheter for å påvirke de politiske prosessene i Burma.

- Den muligheten vil være avhengig av mer konkret handling fra den burmesiske regjeringen. Dersom Burma ikke beveger seg i retning av reform, vil landet fortsette å bli møtt med sanksjoner og isolasjon, sa Obama.

Oppmykning

NLD og Suu Kyi vant valget i 1990, men fikk aldri overta makten fra militærregimet, som i stedet satte Suu Kyi i husarrest og styrte landet med jernhånd. Siden da har regimet overrasket med flere reformtiltak. I oktober kunngjorde juntaen at den vurderte å endre valglovene slik at fredsprisvinneren igjen kunne delta i politikken.

Aung San Suu Kyi ble løslatt fra husarrest for et år siden. Siden den gang har hun hatt samtaler med president Thein Sein, og en del av, men slett ikke alle, de politiske fangene i landet har blitt løslatt, og nye lover har gjort det lettere å danne fagforeninger.

Les også: Burma har løslatt ledende dissidenter

Håpet er nå at det er satt i gang en demokratiseringsprosess som skal sørge for fri deltakelse i valg og samfunnsliv i det tidligere gjennomkontrollerte landet.

Tidligere denne uken fikk Burma støtte fra sine naboland for å lede den regionale organisasjonen ASEAN i 2014, et annet skritt ut av den diplomatiske isolasjonen landet har blitt utsatt for.

Overrasket

Den svenske Burma-kjenneren Martin Gemzell sier han er overrasket over det han kaller overoptimistiske reaksjoner internasjonalt.

– Egentlig er man nå bare tilbake til start, sier Gemzell til nyhetsbyrået TT.

Militærjuntaen i Burma har den siste tiden gitt uttrykk for vilje til reformer og løslot blant annet Suu Kyi fra husarrest i fjor. At NDL nå får mulighet til å stille i de kommende suppleringsvalgene, betyr i realiteten ikke så mye, mener Gemzell.

– Militærjuntaen kontrollerer likevel hele forsamlingen, og alt som sies i den, må først godkjennes av lederen for forsamlingen, sier han.

Kjell Magne Bondevik, leder for Oslosenteret, påpeker at det fortsatt gjenstår mye.

– Det gjenstår fortsatt mye før vi kan være sikre på at det blir et reelt demokrati. Vi forventer løslatelse av alle politiske fanger og våpenhvile i krigshandlingene mot de etniske minoritetene, sier han til NTB.

Optimistisk Solheim

– Det er svært gledelige nyheter at NDL nå vil stille til valg igjen, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) til NTB.

Solheim tror årsaken til at militærregimet nå har lagt seg på en langt mer åpen og tilsynelatende demokratisk linje, er at landet har fått en ny generasjon generaler. De er nasjonalister i positiv forstad som vil landet vel, mener ministeren.

– De ser at Burma i dag ligger lang tilbake for sine naboland og ønsker rette opp det. De tenker storpolitikk, og ønsker å ha et godt og balansert forhold til både Vesten og til Kina, som de ser som en viktig investor, forklarer han.

Utviklingsministeren kjenner Burma godt og har besøkt landet flere ganger. Han tror NDL kommer til å få mange stemmer i det kommende suppleringsvalget, og at det dermed får en viktig plass i nasjonalforsamlingen.

– Suu Kyi har fram til nå vært en mytisk skikkelse for mange burmesere. Nå får hun og partiet trolig en solid plattform i nasjonalforsamlingen og kan spille en viktig rolle i utformingen av både økonomisk og ideologisk politikk. Det er positivt for alle, mener Solheim.

- Husarrest mindre sannsynlig

Inger Lise Husøy, daglig leder i Den norske Burmakomité, støtter NLDs beslytning om å stille til valg.

- Dette er en viktig og riktig beslutning fordi alternativet er å være en illegal organisasjon med den utrygghet og risiko det gir. Det reduserer også faren for at Suu Kyi tvinges tilbake til husarrest, sier Husøy i en pressemelding.

Lovene som forbød NLD og Aung San Suu Kyi å stille til valget i fjor høst er nå endret slik at NLD igjen kan bli et lovlig parti. Det er ventet at det avholdes suppleringsvalg senere i år eller på nyåret, hvor NLD vil stille.

- Det er et tegn på at styresmaktene i Burma har innsett at de ikke kan kriminalisere NLD og Aung San Suu Kyi. Lovendringen som nå gir NLD mulighet til å få en parlamentarisk arena er et skritt i riktig retning dersom kommende valg blir frie og rettferdige, sier Husøy.

Les flere nyheter

Populært