Breivik mislyktes med bomben mot høyblokken

Anders Behring Breivik, her fanget av et overvåkingskamera like før bomben i regjeringskvartalet går av, sier han mislyktes med bomben. Den var ment å jevne hele bygget med joden. (Foto: ABC Nyheter).
Anders Behring Breivik, her fanget av et overvåkingskamera like før bomben i regjeringskvartalet går av, sier han mislyktes med bomben. Den var ment å jevne hele bygget med joden. (Foto: ABC Nyheter).

Anders Behring Breivik har i politiavhør forklart at han ville jevne høyblokken med jorda. Da dette ikke skjedde, bestemte han seg for å kjøre til Utøya, sier advokat Geir Lippestad til VG.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bomben Breivik lagde skulle brukes til å knuse konstruksjonen av høyblokken, men ifølge politiforklaringen blokkerte to biler muligheten hans for å plassere bombebilen slik han hadde planlagt. Han planla å parkere bilen mot søylene, noe som ifølge Breiviks teori ville ført til at bygningen som blant annet huset Statsministerens kontor, ville rase sammen.

Bestemte seg for Utøya

Isteden ble bomben utløst i feil retning og uten at bygningen ble jevnet med jorda. Det framgår av politiavhørene som avisa VG gjengir fredag.

– Det var nok utfallet av eksplosjonen som gjorde at han bestemte seg for å dra til Utøya, sier Breiviks advokat Geir Lippestad til avisa.

Gro og Støre

Breivik har forklart at han ikke hørte bomben i regjeringskvartalet eksplodere, men at han antar det skyldtes bråk fra kasser som falt ned i bagasjerommet i bilen han kjørte. Han fryktet at bombeaksjonen hadde vært mislykket, men kort tid etter hørte han P4 melde at det hadde vært en eksplosjon i Oslo sentrum.

Et av Anders Behring Breiviks hovedmål på Utøya var å drepe utenriksminister Jonas Gahr Støre og Ap-veteran og tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland. Støre og Brundtland beskriver han ifølge VG som «Kategori A-forrædere».

Også AUF-leder Eskil Pedersen ble vurdert som et mål. Han forteller at Utøya var «plan B».

Les flere nyheter her

Personvernpolicy