– Ikke bevis for hysj-samrøre med tyske nynazister

Politifolk holder vakt utenfor Tysklands høyesterett Bundesgerichtshof i Karlsruhe sørvest i landet, dit en person som er mistenkt for kontakt med en nynazistisk celle ble transportert denne uken. Tysklands riksadvokat Harald Range sa torsdag at det ikke er funnet bevis for samrøre mellom politiet og nynazistene som mistenkes for å stå bak ti drap. To av de tre mistenkte er døde. Foto: REUTERS / Wolfgang Rattay / SCANPIX
Politifolk holder vakt utenfor Tysklands høyesterett Bundesgerichtshof i Karlsruhe sørvest i landet, dit en person som er mistenkt for kontakt med en nynazistisk celle ble transportert denne uken. Tysklands riksadvokat Harald Range sa torsdag at det ikke er funnet bevis for samrøre mellom politiet og nynazistene som mistenkes for å stå bak ti drap. To av de tre mistenkte er døde. Foto: REUTERS / Wolfgang Rattay / SCANPIX

Det er ikke funnet bevis for at tysk etterretning samarbeidet med nynazistene som mistenkes for å ha drept ni innvandrere og en politikvinne. Riksadvokaten i Tyskland vil nå trappe opp kampen mot høyreekstremismen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Riksadvokat Harald Range sa torsdag at det ikke fins holdepunkter for påstandene om at etterretningstjenestene hadde kontakt med den nynazistiske gruppen i Zwickau øst i Tyskland. Fredag skal folk fra flere sikkerhetstjenester drøfte strategien for kampen mot ytterste høyre.

– Vi sjekker selvsagt alle opplysninger som kan bidra til å oppklare forbrytelser og føre til at medskyldige blir tatt, sa Range. Han ble torsdag innsatt i vervet som den tyske påtalemyndighetens øverste sjef.

– Vi får ny informasjon hver dag, sier justisminister Sabine Leutheser-Schnarrenberger.

Les også: Fant mulig dødsliste hos tyske nynazister

Tre nynazister – Uwe Börnhardt, Uwe Mundlos og Beate Zschäpe – mistenkes for å ha tilhørt terrorgruppen Nasjonalsosialistisk Undergrunn (NSU), som skal ha stått bak de ti drapene.

Börnhardt og Mundlos har begått selvmord, mens Zschäpe sitter varetektsfengslet og har lovet å fortelle det hun vet. En tjenestemann i overvåkingspolitiet BfV skal ha vært til stede på en kafé der ett av drapene ble begått, og i nærheten av åstedene for fem av de andre drapene.

Les flere nyheter

Personvernpolicy