Store problemer for svenske atomkraftverk

Det svenske atomkraftverket Barsebäck. Arkivfoto: Stefan Lindblom / Scanpix
Det svenske atomkraftverket Barsebäck. Arkivfoto: Stefan Lindblom / Scanpix

Når nettene blir lange, og kulda setter inn – da får svenskene problemer med atomkraftverkene sine. Følgene kan bli merkbare for hele det nordiske strømmarkedet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svensk atomkraft
* Elektrisitet produsert ved atomkraftverk utgjør hele 42 prosent av den samlede strømforsyningen i Sverige. Svenskene er dermed mer avhengige av atomkraften enn de fleste andre nasjoner.


* Men de svenske atomkraftverkene begynner å bli gamle og rammes stadig oftere av tekniske problemer. I november 2011 er fire av ti kommersielt drevne reaktorer ute av drift.

* Dermed må svenskene enten gå til omfattende og kostbare oppgraderinger eller bygge helt nye kraftverk. Dette kan få debatten om kjernekraften til å blusse opp igjen.

* Svenskene sa i en folkeavstemning i 1980 ja til å avvikle atomkraften. Men dette skulle ikke skje før kraftverkene «falt for aldersgrensen» og likevel måtte stenges.

* Dagens svenske statsminister Fredrik Reinfeldt sa i 2006, mens han var opposisjonspolitiker, at han ikke ville utelukke bygging av nye atomkraftverk. Men det er ennå ikke vedtatt noe slikt.

Selskapet Oskarshamns Kraftgrupp (OKG) har gitt den nordiske kraftbørsen NordPool beskjed om at oppstartingen av reaktor nummer 1 ved kraftverket i Oskarshamn sørvest i Sverige må utsettes i en måned. Oskarshamn produserer mer enn en tidel av all strøm i Sverige.

Kraftverkets reaktor nummer 3 går for tiden med full effekt og reaktor 2 med knapt halv effekt, mens reaktor 1 altså er ute av drift. Sett under ett går fire av til sammen ti reaktorer som er i kommersiell drift ved de svenske atomkraftverkene, nå for fullt.

Dårlige vibrasjoner

To reaktorer går for halv effekt, mens de siste fire står stille. Reaktor nummer 1 i Oskarshamn kan ikke startes igjen før problemer med vibrasjoner i turbinene og med vanntilførselen er løst, meldte nyhetsbyrået TT torsdag.

– Det er ikke vanlig at man får denne typen forstyrrelser så tett innpå en oppstart. Vi skal derfor snakke med folk på stedet for å få direkte informasjon om hva som har hendt, sier Leif Karlsson i den svenske strålevernmyndigheten SSM til TT.

Les også: Svenske atomkraftverk tåler ikke jordskjelv

OKG vil også granske saken, og denne granskningen skal skje uavhengig av SSMs. Først når dette arbeidet er fullført og resultatene foreligger, kan reaktor 1 i Oskarshamn bli startet opp igjen og kraftverkets strømproduksjon økes.

Oppstart avbrutt

Også ved Ringhals-kraftverket sørvest i Sverige er oppstarten av en reaktor utsatt. Oppstartingarbeidet var allerede i gang da det i uken som gikk, ble oppdaget feil ved to ventiler og starten måtte avbrytes.

– Vi må nå kjøle ned reaktor nummer 1 til temperaturen er så lav at reparatører kan gå inn og rette feilen, sier kommunikasjonssjef Gösta Larsson i selskapet Ringhals AB.

– Når det er gjort, vil det ikke ta lang tid før vi er i gang igjen, tilføyer han.

Les også: Her får du billigst strøm

Problemene med reaktorene kan føre til at debatten om atomkraft blusser opp igjen i Sverige. De svenske atomkraftverkene begynner å bli så gamle at de enten må gjennomgå store og kostbare oppgraderinger, eller erstattes av helt nye anlegg.

Les flere nyheter

Personvernpolicy