Meny

Alzheimer kan oppdages i nesen

Alzheimer kan oppdages i nesen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alzheimers sykdom lar seg oppdage på et tidlig stadium ved å granske avleiringer av eggehvite i nesen. Den nye diagnosemetoden er utviklet at forskere ved universitetet i Darmstadt i Tyskland.

Endringer i avleiringene i slimhuden i nesen avspeiler tilsvarende endringer i hjernen. Dermed kan leger hente mye kunnskap om pasientens tilstand ved å studere nesehuden, sa en av forskerne ifølge nyhetsbyrået DPA tirsdag.

– Hittil har man bare visst at de skadelige avlagringene ikke bare opptrer i hjernecellene, men også i øynenes nerveceller, forklarte professor Boris Schmidt.

– Derfor foretrakk man å stille diagnosen på grunnlag av skanning av netthinnen, tilføyde han.

Les også: Spasertur mot Alzheimer

Undersøkelser av nesen er langt enklere for pasienten enn undersøkelser av øynene eller hjernen. Forberedelsene kan gjøres med tabletter eller nesespray, og selve undersøkelsen er smertefri, sier de tyske forskerne.

Alzheimers sykdom er en uhelbredelig hjernelidelse som fører til gradvis tap av celler i hjernen. Dette medfører i sin tur hukommelsestap, endringer i oppførsel og gradvis forandring av hele den rammedes personlighet.

Les flere nyheter

Populært