Meny

Aktor: – Davud fikk bombeopplæring av al-Qaida

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet fant store mengder terrormateriale på en multimediespiller hjemme hos terrortiltalte Mikael Davud (40), ifølge aktor Geir Evanger. Påtalemyndigheten mener han i lengre tid hadde kontakt med al-Qaida.
Fakta om terrorplanleggingssaken

• Politiets sikkerhetstjeneste (PST) siktet 8. juli 2010 tre menn med permanent oppholdstillatelse i Norge for å ha inngått forbund med tanke på å begå en eller flere terrorhandlinger på norsk jord.

• Mikael Davud (40), antatt hovedmann. Uigur fra Kina. Kom til Norge i 1999 som kvoteflyktning og ble norsk statsborger i 2007.

• David Jakobsen (33). Usbeker. Kom til Norge i 2002 som asylsøker. Fikk avslag, men innvilget permanent opphold gjennom familiegjenforening. Varslet PST om terrorsaken og opererte i flere måneder som PSTs informant inntil pågripelsen.

• Shawan Sadek Saeed Bujak (38). Kurder fra Irak. Kom til Norge i 1999. Innvilget oppholdstillatelse på humanitært grunnlag. Pågrepet i Tyskland og utlevert til Norge.

• Ifølge PST skal de tre ha planlagt å lage en kraftig bombe basert på stoffet hydrogenperoksid.

• 28. september 2010 tilsto Mikael Davud planer om å sprenge Kinas ambassade i Oslo. Han skal ha sagt at han hadde personlige motiver og at han bare hadde utnyttet de andre siktede, som ikke kjente til planene hans.

• Noen dager tidligere hadde Bujak forklart at han og Davud planla terrorhandlinger mot danske Jyllands-Posten.

• PST mener at de tre har forbindelse til al-Qaida og at saken har koblinger til USA. Innstilte på tiltale 8. juli i år, på dagen ett år etter siktelsen.

• Saken ble senere behandlet ved det nasjonale statsadvokatembetet som også innstilte på tiltale.

• 26. september ble det kjent at Riksadvokaten beordret tiltale mot de tre for planlegging av terrorhandling i Danmark. Mål i Norge er ikke med i tiltalen.

• Aktor: statsadvokat Geir Evanger i Det nasjonale statsadvokatembetet. Forsvarere: advokatene Arild Humlen og Carl Konow Rieber-Mohn (Davud), Rene Ibsen og Kjell Torbjørn Dahl (Jakobsen), Arvid Sjødin og Brynjar Meling (Bujak). Rettens administrator: tingrettsdommer Oddmund Svarteberg.

• Saken begynner i Oslo tingrett 15. november. Det er satt av seks uker.

De tre tiltalte i den såkalte terrorplanleggingssaken erklærte seg ikke skyldige da saken startet i Oslo tingrett tirsdag.

Mikael Davud (40), Shawan Sadek Saeed Bujak (38) og David Jakobsen (33) står tiltalt for å ha inngått forbund med tanke på å begå en eller flere terrorhandlinger.

Politiets sikkerhetstjeneste innledet etterforskning mot dem i august 2009. Politifolkene spanet på de tre mennene, avlyttet leilighetene og bilene deres og gjennomførte hemmelige ransakinger.

Les mer om saken: Terrorforbundet: Påtalemakten tror på Bujak

Fant bombeoppskrifter

Under en ransaking hjemme hos den antatte hovedmannen Mikael Davud ble det funnet en multimediespiller. Den var fylt med ulikt terrormateriale, sa aktor, statsadvokat Evanger i sitt innledningsforedrag.

– På spilleren ble det funnet våpenmanualer, oppskrift på hvordan man kan lage bomber, propagandavideoer, lydfiler fra medievingen til al-Qaida. Lydfiler som viser ekstrem ideologi, sa Evanger. I tillegg fant etterforskerne det de mener er ekstremistiske sanger og en tale av al-Qaida-leder Ayman al-Zawahri der han snakket om karikaturtegningene og anmodet alle muslimer til å ramme avisen Jyllands-Posten.

Påtalemyndigheten mener å kunne bevise at Davud reiste til en treningsleir i Pakistan der han fikk opplæring i tilvirkning og bruk av bomber. Da han kom hjem til Norge igjen, tok han kontakt med kurdiske Bujak. De planla sammen et terrorangrep for å ramme Jyllands-Posten, men planene gikk deretter over til å drepe tegneren Kurt Westergaard, har Bujak senere forklart.

Les også: Tiltalen for terrorplanlegging tatt ut

Ville sprenge ambassaden

Påtalemyndigheten mener flere e-postadresser som Davud skrev til i virkelighet ble administrert av personer knyttet til al-Qaida-nettverket. Via e-posten skal det også ha blitt opprettet kontakt med terrormistenkte i USA og Storbritannia.

Ifølge tiltalen skal de tre ha avtalt å lage en kraftig bombe basert på stoffet hydrogenperoksid. Davud, en uigur fra Kina, skal ha planlagt å sprenge den kinesiske ambassaden i Oslo. I avhør innrømmet han at han hadde et privat ønske om å ramme kinesiske interesser på grunn av Kinas undertrykking av uigurene. Han forklarte at han hadde personlige motiver for dette og ikke har deltatt i terrorplanlegging med de to andre tiltalte eller al-Qaida. Den tredje tiltalte i saken, usbekeren David Jakobsen, deltok i å kjøpe hydrogenperoksid, men hevder at han ikke ante at det skulle brukes til noe ulovlig. Han tok kontakt med PST høsten 2009 da han fikk mistanke om at Davud planla å bruke stoffet til noe farlig.

Les mer:

Riksadvokaten avgjør om tre tiltales for terrorplanlegging

PST håper på amerikansk hjelp i terrorsak

Terrorsiktet krangler om halalmat i fengselet

Terrorsiktet ikke bitter på PST

Lagmannsretten løslater terrorsiktet

Terrorsiktet ser på Norge som sitt nye hjemland

Les flere nyheter

Populært