Breivik ankom tingretten

Terrorsiktede Anders Behring Breivik ankom mandag formiddag Oslo tingrett. Fengslingsmøtet starter kl. 11.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om fengslingsmøte for Anders Behring Breivik

* Oslo tingrett tar i bruk høysikkerhetssalen i tinghuset når Anders Behring Breivik framstilles for forlenget fengsling mandag klokken 11.00.

* Politiet har dessuten iverksatt et omfattende sikkerhetsopplegg rundt fengslingen.

* Lyd og levende bilder fra hovedsalen blir overført til en rekke andre saler i tinghuset slik at flest mulig skal få overvære fengslingsmøtet.

* Tinghuset har plass til rundt 300 «vanlige» tilhørere i denne sammenhengen.

* Det er ventet at rettsmøtet vil bli dekket av opp mot 170 journalister og fotografer fra Norge og utlandet.

* Minst 48 overlevende, pårørende, ledsagere og bistandsadvokater har akkreditert seg.

* Politiet vil be om forlenget varetektsfengsling i tolv uker, samt at restriksjonene Breivik sitter under – brev-, besøks- og medieforbud – blir videreført.

Anders Behring Breivik er nå ankommet Oslo Tinghus for dagens fengslingsmøte som starter klokken 11.00

En hvit bil med den siktede kjørte i 9.15-tiden av gårde mot Oslo tingrett. Der vil den terrorsiktede for første gang møte pressen, samt overlevende og etterlatte etter terrorangrepene på Utøya og i regjeringskvartalet 22. juli.

77 personer mistet livet og mange ble hardt skadd i angrepene.

Ses også: - Vi gruer oss

Fengslingsmøtet mandag er det første med åpne dører siden terrorangrepet, og det er ventet at flere hundre mennesker vil kjempe om rundt 300 plasser i tilhørersalen. Minst 48 overlevende, pårørende, ledsagere og bistandsadvokater vil være til stede.

I tillegg kommer rettsmøtet til å bli dekket av rundt 170 journalister og fotografer fra Norge og utlandet, ifølge tingrettens anslag.

Breivik har selv uttalt at han ikke regner det som usannsynlig at han vil bli skutt under fengslingsmøtet, ifølge hans forsvarere.

Les også: Breivik må møte i retten

Flere av de fornærmede har uttrykt seg sterkt kritisk til at fengslingsmøtet går for åpne dører. De frykter Breivik vil bruke møtet som en talerstol. Presse og publikum har i utgangspunktet ikke lov til å referere fra møtet, men referatforbudet kan bli opphevet av tingrettsdommeren.

Breivik har så langt sitter over 16 uker i varetekt med brev-, besøks- og medieforbud, og i praksis isolert. Politiet vil be om 12 nye uker på samme vilkår.

Journalister står i kø for å få med seg mandagens fengslingsmøte. Foto: Miriam Schjetlein.Journalister står i kø for å få med seg mandagens fengslingsmøte. Foto: Miriam Schjetlein.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy